Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S Jaroslavem Kuberou se rozloučily Teplice, pietu mu věnovali i v Rudolfinu

  9:51aktualizováno  16:31
Stovky lidí se již rozloučily se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Na pondělí byl vyhlášen den státního smutku. Pietní akce začaly v Teplicích, v jejichž čele politik dlouho stál. Přijeli tam i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. V poledne se na Kuberovu počest rozezněly sirény po celé republice a od 16:00 se konalo shromáždění i v pražském Rudolfinu.

Do Krušnohorského divadla v Teplicích dorazilo vedení horní komory, předseda a místopředseda ODS Petr Fiala a Martin Kupka i teplický primátor Hynek Hanza a další členové vedení města. V čele Teplic stál Kubera coby starosta a později jako primátor v letech 1994 až 2018.

U rakve položili květiny Fiala, Hanza, jeho náměstek Jiří Štábl i například bývalý šéf Senátu Přemysl Sobotka. Fiala řekl, že je rád, že mohl Kuberu poznat.

„Pan Jaroslav Kubera byl člověk, který kolem sebe vytvářel příjemnou náladu, který dokázal nazývat věci pravými jmény. Byl to vášnivý bojovník za lidskou svobodu a svobodu našich občanů. Mám velkou radost z toho, že jsem s ním mohl spolupracovat a mohli jsme společně dělat věci ve prospěch svobody a demokracie v České republice. Budu na něj vždycky vzpomínat s vděčností,“ dodal.

„Jaroslav Kubera, to je pro mě fenomén, kamarád, rodinný přítel. Bude mi strašně chybět. Jeho svérázný humor, naše spory, ale i souhlasná stanoviska, to byly vždy okamžiky při cigaretě, při čemkoliv,“ sdělil Sobotka.

„Pan Kubera mi bude opravdu moc chybět. Byl to člověk, který nás často dokázal nakopnout a v mnohém jsme se od něj učili,“ řekl další spolustraník, poslanec Marek Benda.

„Na pana Kuberu vzpomínám jako na úžasného člověka, kterého jsem znal přes 25 let a vzpomínek mám na něj hodně. Ta největší je asi ta, když mě v roce 2010 oslovil a požádal, jestli bych vedle něj dělal náměstka primátora na radnici. Od té doby jsme spolupracovali velice úzce,“ zavzpomínal Hanza.

„Vzpomínáme jen v dobrém“

U rakve stanuli na úvod shromáždění senátoři za ODS, zanedlouho je vystřídala vojenská čestná stráž.

„Přestože jsme zpravidla nehlasovali stejně, mimo hlasovací zařízení jsme byli kamarádi, a nejen kvůli cigaretě,“ řekl ČTK senátor za Chebsko a Tachovsko Miroslav Nenutil z ČSSD v narážce na to, že Kubera byl vášnivý kuřák. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil navrhl, aby ve Valdštejnském paláci, sídle horní komory, byla na Kuberovu památku lavička s popelníkem.

Státní smutek za Kuberu a lavičku s popelníkem. Senátoři přišli s návrhy

„Na Jardu Kuberu vzpomínám jen v dobrém. Já ho zažil už před mnoha lety, když jsme řešili problémy příhraničních regionů. Už v té době byl svůj a svým zůstal. Já jsem s ním rád spolupracoval a mnohdy s ním nesouhlasil, ale vždycky to bylo ve finále v dobrém,“ řekl ČTK senátor za Karlovarsko Jan Horník. „Byl hodně lidský a udělal hodně pro město Teplice. Byl to velký člověk, který doopravdy bral demokracii tak, jak se má,“ řekla ČTK Tepličanka Alena Mašková.

V sále s rakví zahalenou do státní vlajky byly už před začátkem obřadu desítky smutečních věnců. Před divadlem vlají černé vlajky. Na shromáždění dorazil po poledni premiér Andrej Babiš. Vystál dlouhou frontu, položil k rakvi květiny a zapsal vzkaz do kondolenční knihy.

Přijel i prezident Miloš Zeman. „V kondolenční knize je ode mě jedna jediná věta, která zní: měl jsem ho rád,“ řekl novinářům.

„Přiznám se, že když jsem viděl jeho fotografie z mládí, které tady promítají, vzpomněl jsem si i na jednu veselou historku. Pan Kubera byl jediný člověk, který mě na oficiální návštěvě v cizí zemi úplně odboural. Tu historku si ale nechám pro sebe a někdy, třeba za pár let, ji řeknu. Dnes ale ne,“ sdělil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Další loučení v Rudolfinu

Další pieta s koncertném představením a projevy se konala od čtyř odpoledne v pražském Rudolfinu. Byli tam zástupci vlády, zákonodárci, zástupci justice, představitelé církví, diplomaté, rektoři veřejných vysokých škol a další významné osobnosti.

Obřad zahájily fanfáry od českého barokního skladatele Pavla Josefa Vejvanovského, kterými jsou senátoři přivoláváni do jednacího sálu v úvodu zasedání horní komory nebo na hlasování.

Příchozí v Rudolfinu vítaly reprodukované záznamy Kuberových promluv v Senátu včetně předloňského kandidátského projevu, když se ucházel o místo v čele horní komory. Nechyběly ani úryvky z Kuberových novoročních projevů, v nichž mimo jiné zdůraznil, že slušnost není slabost a obhajoval svobodu projevu proti politické korektnosti. Zazněl i jeho výrok, že politika je jeho druhá láska

Pódium v sále Rudolfina, kde se smuteční shromáždění odehrálo, zdobila velká státní vlajka a fotografie dlouholetého senátora, zahalená černou páskou.

Ve dvanáct hodin se spustily sirény. Jejich pravidelná zkouška, která se měla uskutečnit v první středu měsíce, tedy 5. února, je zrušena. V rámci státního smutku visí vlajky na úřadech na půl žerdi.

Jaroslav Kubera zemřel v pondělí 20. ledna v nedožitých 73 letech.

V letech 1990 až 1994 byl Kubera tajemníkem Městského úřadu Teplice. V roce 1994 byl poprvé zvolen teplickým starostou, od roku 2002 byl primátorem, a to až do roku 2018. Do čela města byl zvolen šestkrát.

Primátorem mohl být i déle, ale po vítězných volbách křeslo přenechal svému „žákovi“ z ODS Hynku Hanzovi, aby se naplno věnoval práci v Senátu.

Do horní komory parlamentu byl poprvé zvolen v roce 2000. Od té doby mandát vždy obhájil. V Senátu byl mimo jiné předsedou mandátového a imunitního výboru a předsedou senátorského klubu ODS. Po volbách 2016 byl zvolen místopředsedou Senátu. Od roku 2018 horní komoře předsedal.

Uspěl i v předloňských komunálních volbách, ODS dovedl ve městě znovu k vítězství. Byl také členem zastupitelstva Ústeckého kraje.

Jaroslav Kubera byl ženatý, měl dvě dospělé dcery.

20. ledna 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...