Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novým barevným dezertům Ivety Fabešové neodoláte

  14:00
Respektovaná cukrářka Iveta Fabešová je známá svými jedinečnými francouzskými dezerty. Svou uměleckou zručnost projevila zhotovením specifického mono dezertu, při jehož tvorbě se inspirovala barevnou paletou exkluzivní limitované edice bezdýmného zařízení Iqos Iluma Neon Purple a originálními chutěmi náplní Levia.

Věhlasná cukrářka Iveta Fabešová připravila dezert inspirovaný barevnou paletou exkluzivní limitované edice bezdýmného zařízení Iqos Iluma Neon Purple! | foto: Archiv Matúš Toth

Vrchní část tohoto unikátního dezertu zdobí fialová květina z čokolády, zatímco jeho jádro tvoří světlý piškot bohatě naplněný osvěžující směsí borůvek a máty. Obaluje ho jemná vanilková pěna, zatímco povrch pokrývá lákavá růžová poleva. Celkový vzhled dezertu zvýrazňují stříbrné třpytky a výrazný lesk polevy. Tyto dva aspekty byly pro Ivetu důležité, protože jsou silným vizuálním prvkem této limitované edice.

Věhlasná cukrářka Iveta Fabešová připravila dezert inspirovaný barevnou paletou...

Začtěte se do zajímavého rozhovoru s Ivetou Fabešovou!

Jak jste uvažovala o podobě dezertu, který je inspirován zařízením IQOS ILUMA Neon Purple?

Mé dezerty jsou známé svým čistým, jasným tvarem. U dezertu vytvořeném pro tuto příležitost jsem chtěla, aby byl výsledek lehce extravagantní a trochu futuristický. Vrch tohoto unikátního dezertu zdobí fialová květina z čokolády, zatímco jeho jádro tvoří světlý piškot, bohatě naplněný osvěžující směsí borůvek a máty. Obaluje ho jemná vanilková pěna, zatímco povrch pokrývá lákavá růžová poleva. Celkový vzhled dezertu zvýrazňují stříbrné třpytky a výrazný lesk polevy. Tyto dva aspekty pro mě byly důležité, protože jsou silným vizuálním prvkem této limitované edice.

Jak vy sama vnímáte takto výrazné barvy? Ať už v životě nebo v cukrařině?

Když jsem pracovala na tomto speciálním dezertu, obávala jsem se, že jeho výrazné barvy by mohly působit nejedle. Avšak po konzultaci s partnerem jsem se ujistila, že konečný vzhled bude zajímavý. Navíc, cukrářský trh se v posledních letech výrazně proměnil. Vzpomínám si, jak jsem před zhruba osmi lety představila dezert ve tvaru citronu a někteří zákazníci byli vůči němu skeptičtí. Dnes už jsou lidé na neobvyklé tvary a syté barvy zvyklí a takové dezerty nikoho nepřekvapují. Osobně mám ráda barevné dezerty, i když ve svém osobním životě dávám přednost spíše konzervativním barvám jako bílá, černá nebo modrá. Barvy si plně užívám v práci.

Jak obecně přemýšlíte nad tvorbou nových dezertů? Zůstáváte hned u prvního nápadu nebo cesta k finální podobě trvá delší dobu?

Při tvorbě nových dezertů začínám vždy přemýšlením o vizuální stránce a poté teprve řeším, co bude uvnitř. Inspirace hraje v mém procesu klíčovou roli. Mezi mé poslední novinky patří dezerty s názvy Popcorn a Saturn.

Pro Popcorn jsem chtěla vytvořit dezert s autentickou chutí popcornu. Nápad dát mu tvar kelímku na popcorn mě napadl až poté. Kelímek jsem vyrobila z bílé čokolády, kterou jsem poté zbarvila do červena pro realistický vzhled. Samotný popcorn jsme přes noc louhovali v mandlovém mléce s trochou soli. Nasáklý popcorn jsme následně proměnili v lahodnou pěnu s bílou čokoládou, kterou jsme použili jako náplň. Pro pikantní kontrast jsme uprostřed dezertu přidali mučenku a slaný karamel, což dezertu dodalo sladko-kyselý nádech. Vrch dezertu zdobí čerstvý slaný popcorn.

U Saturnu, inspirovaného stejnojmennou planetou, jsem měla chuťově vyjasněno hned od začátku. Uvnitř se ukrývá směs manga, kokosu a vanilky, která evokuje exotický ráj. Tato kombinace chutí zaručuje, že Saturn je nejen vizuálně atraktivní, ale i nezapomenutelně lahodný.

Který dezert je váš oblíbený?

Miluju věneček, je to klasika, a když mám chuť na něco sladkého, sáhnu po něm. Velikostí a množstvím cukru splňuje vše, co při chuti na sladké potřebuji.

Co vás v poslední době nejvíc zaměstnává, jaké projekty chystáte?

Chystám nový projekt ve dvou podlažích budovy Masaryčka u pražské Florence. V přízemí se otevře kavárna, zatímco ve vyšším patře plánujeme zřídit výrobní prostory a malou akademii. Už mě neoslovuje běžná snídaňová nabídka, jako jsou avokádové toastové chleby a podobně. Proto jsem vyvinula koncept snídaní ve stylu michelinských restaurací, kde hlavní roli hrají špičkové suroviny a jedinečný způsob servírování. O dalších detailech zatím nemohu mluvit, ale tento projekt nyní pohlcuje veškerý můj čas a energii, takže jiné nové projekty neplánuji.

Těšíte se na nadcházející letní období?

Těším se na Vánoce, kdy už bude provoz v Masaryčce plně zaběhlý. To nejtěžší období hned po otevření, které plánujeme na přelom července a srpna, bude za mnou a budu moct konečně odpočívat. Takže pevně věřím, že léto už bude odpočinkové a budeme pevně stát na svých nohou v novém provozu :-) Je to pro nás určitě velká výzva, protože jsou s ní spojena velká očekávání, o kterých pevně věřím, že zvládneme naplnit v maximální míře.

Věhlasná cukrářka Iveta Fabešová připravila dezert inspirovaný barevnou paletou...

IQOS ILUMA je bezdýmné zařízení, které využívá technologii indukčního ohřevu bez nahřívací čepele a nutnosti čištění. Při použití nedochází ke spalování, zařízení náplně pouze nahřívá a produkuje pouze aerosol, který obsahuje výrazně méně škodlivých látek než cigaretový kouř. I když není bez rizika, protože obsahuje nikotin, který je návykový, jedná se o lepší alternativu než pokračování v kouření. V Česku je tato limitovaná edice k dostání od 20. 5. 2024. K dispozici je ve třech variantách – prémiová ILUMA PRIME, standardní IQOS ILUMA, a také zařízení „vše v jednom“ ILUMA ONE. Zařízení IQOS ILUMA Neon je možno zkombinovat s inovativními nikotinovými náplněmi LEVIA, které poskytují příjemný chuťový zážitek bez tabáku.

  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 26. týden roku 2024

Poslední červnové dny jsou tady. Jaké bude období těsně před prázdninami podle hvězd? Berani, nové zprávy budete tentokrát zpracovávat déle, než je u vás zvykem. Nakonec vše přijmete tak, jak to je....

Pot k životu patří. Jak to udělat, aby tolik neobtěžoval a neztrapnil?

Potit se, když je vám teplo, to je zcela přirozené, pro zdraví nezbytné, ale taky velmi mrzuté. Koláče v podpaží nás často mohou zavést do trapných a nepříjemných situací. Jak tuto letní záležitost...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zvolte si elegantní yacht styl. Zvládnete jej hravě a oslníte v něm

Sofistikovaný a elegantní, přesně takový je módní styl inspirovaný plavbou na luxusní jachtě. My jsme ho pro vás trochu zcivilnili, abyste ho mohla směle nosit i ve městě.

Ewa Farna se stává oficiální ambasadorkou Notina pro Česko

Ewa Farna, jedna z největších hvězd současné hudební scény, se spojila se společností Notino, aby podpořila jejich novou kampaň Feel Good. V rámci této spolupráce se stane ambasadorkou pro Českou...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Slunečné dny lákají k vodě. Jen plavky vám ale stačit nebudou

Vypadá to, že už se konečně vyčasilo. Ale i kdyby ne, blíží se prázdniny. A to v překladu znamená „hurá k vodě“. Máte po ruce vše potřebné?

Vejce na listovém těstě

Vejce na listovém těstě
Recept

Lehké

20 min

Nastartujte den pořádnou snídaní.

Nechte se pohladit bylinkami. Zkrásníte s meduňkou i měsíčkem

Věříte bylinkám jako těm nejlepším pomocníkům v honu za krásou? Dobře děláte, už naši předkové věděli, že je to dobrý nápad, a některé jejich roky ověřené receptury fungují do dnešních dnů na...

Perníkový knedlík s gulášem

Perníkový knedlík s gulášem
Recept

Střední

150 min

Perníkové knedlíky si s perfektně ochuceným gulášem dokonale notuje.

Jemná, něžná, andělská. Oddejte se o prázdninách nadčasové madeiře

Působí tak étericky a jemně, že by ji klidně mohli oblékat andělé. Ale madeira bude jistě slušet i vám. A obzvláště letos. Stala se právem letošním trendem a najdete ji na tričkách, šatech i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Manželka řekla, že o peníze se mi postará, což udělala, říká Dvořák

Kdysi mu slíbila, že ho zbaví starostí o peníze a své slovo splnila. Jája, manželka Josefa Dvořáka, pečuje o svého...

Velká proměna Michala Davida: dvacet kilo dole. Žádné pivo, ale fitko a tenis

Michal David (63) zhubl v posledních měsících dvacet kilo a cítí se výborně. V rozhovoru pro iDNES.cz muzikant...

Příběh Vlaďky: Jsem v šoku. Manžel má milenku, je starší a ošklivější než já

Neříkám, že naše manželství nemělo žádné mouchy, ale myslela jsem si, že nám to docela klape. Pravda je ale někde...