Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Top přírodní koupání: prvorepubliková romantika, průzračné lomy i zámecký biotop

Nezapáchá to tam chlorem, většinou se ve vodě nemačká hlava na hlavě a oči i mysl potěší okolní příroda. To je hojně vyhledávané přírodní koupání. Redakce MF DNES na jižní Moravě vybrala místa, která stojí o prázdninách za návštěvu.
Čistá a teplá voda obklopená strmými stěnami vápencových skal. Unikátní scenerie láká do lomu na Janičově vrchu u Mikulova na Břeclavsku ke koupání tisíce lidí.

Čistá a teplá voda obklopená strmými stěnami vápencových skal. Unikátní scenerie láká do lomu na Janičově vrchu u Mikulova na Břeclavsku ke koupání tisíce lidí. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Brněnská Riviéra se sice úvodní definici občas vymyká, ale její „přírodní“ výjimečnost tkví v tom, že je s kapacitou necelých osmi tisíc lidí největším říčním koupalištěm v Česku, vytvořeném v bývalém slepém rameni Svratky. Voda z řeky tu prochází přes čističku a další potřebnou úpravou, aby odpovídala hygienickým normám.

V areálu zabaví už samotné vodní radovánky, kaskáda tří bazénů dosahuje neuvěřitelných 390 metrů. Jde o široké brouzdaliště, bazén neplavecký i plavecký a k tomu také tobogán, skluzavku nebo chrliče.

4. června 2018

Volné chvíle se tu dají trávit relaxací i aktivně. „Návštěvníci si mohou vyzkoušet plážové sporty nebo se zapojit do nejrůznějších animačních programů. Letos je připravený aqua aerobic, jóga, taneční workshop či trénink basketbalu, házené a plážového volejbalu,“ přiblížila mluvčí provozující městské společnosti Starez-Sport Michaela Dittrichová.

Riviéra má také nové převlékací kabinky a v zadní části koupaliště přibyly dva „kontejnery“ se sociálním zázemím. Pro letošek tu platí loňské ceny, za celý den vyjde základní vstupné na 300 korun, děti od šesti do čtrnácti let platí polovinu a nejmladší návštěvníci nic.

V jihomoravském koupacím výčtu nesmí chybět zatopený lom v Lulči u Vyškova s atmosférou prvorepublikové plovárny. Ještě v létě 1935 se tu těžil kámen, jenže náhle z hloubky pětadvaceti metrů vytryskla voda a do tří dnů kamenolom úplně zatopila. Skaláci nestačili ani zachránit vozíky, výtah a náčiní z kovárny. Dnes je areál přebudovaný na přírodní koupaliště U Libuše, jehož název odkazuje na pověst, kdy měla kněžna napájet na cestě Moravou koně své družiny u lesního pramene – právě na místě nynější „osvěžovny“.

Luleč

Pro návštěvníky jsou připravené tři travnaté pláže, skokanské můstky, skluzavka, brouzdaliště, hřiště na volejbal i houpačky. A také restaurace, včetně oceňované Panelky, převlékárny a záchody, takže se tam dá pohodlně strávit celý den. Jen rodiny s dětmi by se měly mít kvůli čtrnáctimetrové hloubce na pozoru. Vstupné je 80 a 50 korun.

Oblíbené lomy jsou chráněny regulacemi

Za křišťálově čistou vodu se platí i v dalších lomech na jižní Moravě. Od loňska v tom mašovickém u Znojma, kde se do roku 1999 také těžil kámen. Před devatenácti lety se umělý biotop dostal na seznam chráněných území a začala úspěšná rekultivace. Přírodní památka s lekníny na hladině se stala domovem čolka dravého, kuňky obecné i kriticky ohrožené ještěrky zelené.

Jenže lidé si panenské přírody nevážili. „Z důvodu vysoké návštěvnosti se zkazila voda a množství exkrementů za pláží ovlivňovalo okolí vizuálně i zápachem,“ vysvětlil provozovatel lomu Stanislav Kacetl, proč zavedl vstupné za 85 korun a zakázal táboření, reprodukovanou hudbu i rozdělávání ohně. A na kvalitě vody se vstupné okamžitě projevilo.

Průzračná voda bez chemie. Koupání v lomech láká, někde se však musí platit

Stejné potíže v minulosti trápily i bývalý vápencový lom Janičův vrch u Mikulova, také domov vzácných živočichů a rostlin a přírodní památku. Regulaci tu průkopnicky zavedli před pěti lety, a to ještě přísněji. „Hned v první sezoně jsme viděli naprosto hmatatelné výsledky, kvalita vody se zlepšila okamžitě,“ podotkl Jiří Kmet, vedoucí CHKO Pálava, která pro letošek vybrala nového nájemce, jenž lom spravuje.

Návštěvník maximálně u pokladny potká nové tváře, v principu se nic nemění. Koupat se tam naráz může maximálně sto lidí, kteří mají používat ekologicky šetrné opalovací přípravky, plavat se dá jen po bóje a nesmí se skákat do vody. Zájemci tady zaplatí za jednu hodinu „exkluzivní koupačky“ padesátikorunu. Na obou zmíněných místech návštěvníky na oplátku čekají toalety a převlékárny.

V biotopu zasadili nové rostliny

Pořád ale v kraji převažuje dostatek míst, kde je průzračná osvěžující voda zdarma. Menší, ale hodně oblíbený je lom v Šošůvce na Blanensku, kde podobně jako v Lulči těžaři tak tak utekli před gejzírem. Na dně jsou dodnes připomínkou zatopené těžební stroje a ze skruží je tu udělaná prolézačka. Skládku v okolí vedení obce před patnácti lety nechalo odstranit a od té doby jde o příjemné místo pro koupání s azurovou vodou a jen mírným sedimentem na dně.

Oblíbenou volbou jsou také biotopy, které mohou na první pohled vypadat jako klasická koupaliště, ale čistou vodu tam provozovatelé udržují bez chemie, a to s pomocí kořenových systémů rostlin a milionů mikroorganismů, které v nich žijí. Jedním z nejnavštěvovanějších je v městské části Brno-jih areál, který má rozlohu více než 20 tisíc metrů čtverečních a poblíž řeky Svratky nabízí lagunu s plaveckou a neplaveckou částí i brouzdaliště s herními prvky.

Pro letošek zde dělníci opravili povrchy a zmodernizovali čisticí zónu. „Práce za necelých deset milionů zahrnovaly rekonstrukci dna, nový systém hráze i vytrhání starých rostlin a vysázení nových. S ohledem na to, že rostliny, které vodu čistí, jsou teprve malé, očekávám největší přínos do kvality vody v příštím roce,“ odhadl Pavel Svrčina, ředitel příspěvkové organizace, která se o koupaliště stará. Celodenní vstupné zde vyjde na 190 korun, děti platí stovku.

Biotop v Oslavanech na Brněnsku

„Vodomily“ jistě zaujme také koupací biotop u zámku Oslavany na Brněnsku, který vznikl na půdorysu barokní zahrady a čisticí flóra tady roste v koších přímo ve vodě. Ve vymezené části se nesmí jíst ani pít – mikroorganismy ve vodě totiž podle správců nepotřebují krmit rozlitým pivem, limonádou nebo vypadlým bonbonem či nadrobeným rohlíkem. Denně se tu může koupat maximálně 500 návštěvníků, základní cena vyjde na 80 korun.

Voda v kraji zůstává nezávadná

Neomezenou kapacitu pak nabízí vodní nádrže. Kromě těch nejznámějších a největších v podobě Nových Mlýnů či Vranovské a Brněnské přehrady to je třeba vodní nádrž Letovice, známá pod názvem Křetínka, kterou dělníci vybudovali v 70. letech minulého století. Travnaté břehy zaručují, že zůstane oblíbeným rekreačním cílem, lidé tam míří za osvěžujícím koupáním, ale také vodními sporty nebo rybařením.

Křetínka u Brna - pláže dle chuti

Vodní radovánky uspokojí i Lučina na Hodonínsku, která se nachází v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Pláž je travnatá s pozvolným vstupem do vody. Malá štěrková pláž nabízí skluzavku, u hráze zájemci najdou můstek na skákání do vody. A v areálu se i nachází stánky s občerstvením a sociální zázemí.

Voda v přírodních koupalištích na jižní Moravě je podle hygieniků zatím stále vhodná ke koupání. Jen na dvou místech má zhoršené vlastnosti, sníženou průhlednost hlásí blanenská nádrž Palava a rybník Suchý ve stejném regionu. Zásadní roli samozřejmě hraje počasí – až vlivem vedra se množí sinice a také se snižuje průtok vody.

  • Nejčtenější

Zemřel nevidomý muzikant Benjamin Levíček, bylo mu dvacet let

Zvuk příčné flétny lahodil jeho sluchu, nejvíce se mu líbila její jemnost, ale zároveň dynamičnost. Tak popsal v roce 2017 svůj oblíbený hudební nástroj, na který přispělo i samo Brno, nevidomý...

3. července 2024  17:55

Šikana a sebevražda žáka. Škola to neřeší, tak odcházíme, zlobí se kantoři

Dvanáct kantorů a dvě asistentky pedagoga, což je většina učitelského sboru, odcházejí z brněnské ZŠ Kotlářská. Vedení školy viní, že přehlíží problémy se šikanou žáků i učitelů. Ředitel však odmítá,...

3. července 2024  16:29

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Třicítka a přednost zprava. Mikulov se bouří proti změnám, které město zatajilo

Chtěli jsme křižovatky spravit a ne zpravit! I těmito slovy lidé z Mikulova brojí proti vedení radnice za „radikální“ novoty, které jim nikdo předem nepředstavil. Městský úřad totiž ohlásil jen změnu...

3. července 2024  6:42

Stadion za Lužánkami chtějí bourat už letos, demolice může stát 190 milionů

Kusy rozpraskaného betonu, který se láme a drolí, symbolizují už roky bývalý fotbalový stadion za Lužánkami. Loni vrcholní brněnští politici rozhodli, že legendární stánek, na němž zdejší Zbrojovka...

1. července 2024  5:10

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rodina opilců povraždila v lese dva manželské páry, u soudu pak hbitě kličkovala

Premium

Vajckornovi, to byla kdysi v okolí Brna jedna z nejhorších nadávek. Brutální vražda dvou manželských párů, jako by ji spáchali nějací středověcí lapkové, otřásla celou zemí a tisk měl bohaté žně. O...

30. června 2024

Za solankou do Hodonína jezdili herci, lázně si oblíbil i prezident Klaus

Jodobromovou vodu z okolí Hodonína poprvé použili lékaři v hodonínské nemocnici v roce 1953, o tři roky později prokázal doktor Jindřich Berka její léčebné účinky. Za dalších třiadvacet let stál...

6. července 2024  11:32

Žabiny budou hrát kvalifikaci o Euroligu, mohou se přidat k USK Praha

Basketbalistky Žabin Brno budou hrát o postup do Eueoligy. O jejich zařazení do šestičlenné kvalifikace dnes informovalo vedení soutěže na svém webu. Pokud uspějí, mohou se stát druhým českým...

5. července 2024  15:05

Vše o hrobu na pár kliků. Digitalizace ulehčí práci, někde však sázejí na papír

Na jak dlouho máme zaplacený hrob a kdo všechno v něm vlastně leží? Kvůli zodpovězení podobných otázek pozůstalí často musejí na správu hřbitova, kde pracovník projede šanony se smlouvami, tabulkami,...

5. července 2024  14:08

V Brně staví nové transplantační centrum za dvě miliardy, otevře se v roce 2026

Po šesti letech příprav začali dělníci v areálu Fakultní nemocnice Brno stavět nové sídlo Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „V budově za 2,4 miliardy korun by se první pacienti měli...

4. července 2024  13:38

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Je mi 54 a čekám dítě, oznámila herečka. Modlí se za klidný průběh těhotenství

Hvězda rodinného seriálu Boy Meets World, Trina McGeeová (54), oznámila, že je těhotná. Své čtvrté dítě čeká herečka...

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Krásná dcera Václava Klause mladšího se bude vdávat, vezme si házenkáře

Kateřina Klausová (25), dcera Václava Klause mladšího, řekla své ano Tomášovi Pirochovi (24), reprezentantovi České...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Mareš se omluvil Bagárové za O2 arenu. A prozradil, kolik lístků na koncert prodala

Leoš Mareš (48) popřál zpěvačce Monice Bagárové všechno nejlepší k 30. narozeninám a zároveň se jí omluvil za to, že ji...