Výletní lodě v Barceloně

Výletní lodě v Barceloně | foto: Profimedia.cz

Barcelona čelí suchu po svém. Utahuje turistům sprchy a zpoplatňuje ručníky

  • 29
Jih Evropy v posledních letech trápí nebývalé sucho. Týká se to i hojně turisticky navštěvované Barcelony. I proto se tamní přístup k vodě a šetřením s ní rychle mění, dotýká se to také cestovatelů. Varování před suchem vítá příchozí pasažéry už na letišti, k šetření vodou nabádají i tamní hoteliéři a restaurace.

Katalánsko od roku 2021 zažívá největší sucha v historii. Přestože mírné deště z posledních týdnů pomohly situaci zmírnit, celý region se nadále obává budoucnosti a zůstává ve střehu. V souvislosti s klimatickými změnami totiž odborníci často varují, že boj s nedostatkem vody se v případě Španělska bude v čase prohlubovat, píše portál DW.

Barcelony s dětmi se nebojte. Na malé zvědavé cestovatele tu myslí

Místní obyvatelé i podnikatelé proto musí přiložit ruku k dílu. Příkladem může mít hostel St Christopher’s Inn, který se nachází jen pár metrů od náměstí Plaza Catalunya. Toto místo každoročně navštíví několik tisíc lidí z celého světa a už od své výstavby má k dispozici speciální systém, který znovu využívá vodu ze sprch a umyvadel ke splachování toalet.

Aby se spotřeba vody zároveň snížila, rozhodl se majitel tohoto oblíbeného hostelu zároveň zavést speciální poplatek za každou výměnu ručníků ve výši 1 eura (asi 25 korun). Osadil také sprchy časovými tlačítky a říká, že v praxi se tato řešení osvědčilo.

Jezdí jich moc, není kde bydlet. Barcelona utne pronajímání bytů turistům

„Jsme hostel o 450 lůžkách a 35 sprchách. Zpočátku bylo trochu složité investici zdůvodnit a museli jsme přesvědčit vedení, aby nám rozpočet schválilo,“ vysvětluje Alex de Luca, marketingový manažer ubytovacího zařízení.

Spotřebu vody se hotelům daří snižovat

Barcelonský hostel není ve svých snahách sám. Hotel Hilton Diagonal Mar se například rozhodl ve svém bazénu používat mořskou vodu. Jiný hotel Majestic Hotel & Spa také přepracoval sprchový systém tak, aby se celková spotřeba vody snížila. Ze 40 litrů za minutu mají hosté pouhých 9, k vodě se přimíchává více vzduchu.

Barcelonské podniky však musí v praxi bojovat i s tím, aby úsporná řešení pozitivně vnímali i tamní turisté. Mnozí z nich si totiž neuvědomují, jak vážný problém musí Katalánsko aktuálně řešit.

„Postupně turisty převychováváme. I když je odezva pozitivnější, než jsme původně očekávali, občas si někteří stěžují. Vadí jim, že jim voda ve sprše dlouho nevydrží. Pokud jde o šetření, počítá se každý pozitivní efekt. Všichni musíme přispět,“ doplňuje marketingový manažer Alex de Luca.

Barcelona zneviditelnila jednu z autobusových linek. Využívalo ji moc turistů

Podle studie z května loňského roku se barcelonskému hotelovému provozu podařilo snížit spotřebu vody za posledních sedm let o zhruba 40 procent. Ze studie rovněž plyne, že všechny hotely v rámci města momentálně stojí za devítiprocentní spotřebou vody. Průměrná spotřeba vody na jednoho turistu činí 163 litrů za den, což je jen o málo více, než jaká je průměrná spotřeba jednoho obyvatele Barcelony, který se ve městě zdržuje trvale.

V roce 2023 dorazilo do Španělska více než 85 milionů návštěvníků, kteří se podíleli na výkonnosti ekonomiky ze zhruba 12 procent, uzavírá německý portál.

28. dubna 2023