ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

  • 201
Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů. Dnes tu panuje teplota bezmála dvojnásobná. Extrémní vedra v této zemi jsou zlověstným varováním, pouštní země je ukazatelem změny klimatu. Vysoké teploty ohrožují lidské životy, zemědělství, ale i chod celého státu.

V horkém dubnovém dni ukazuje káhirská meteoroložka Amira Nasserová kroniku se záznamy o počasí v Egyptě z 19. století. Venku je 41 stupňů Celsia, přitom záznamy z muzea meteorologie ukazují, že třeba v dubnu roku 1874 bylo v Káhiře pouhých 24 stupňů. „Je teprve duben a už se potýkáme s vlnami veder,“ říká pro agenturu Bloomberg. „To bylo před několika desítkami let neslýchané.“

Indické firmy těží z veder. Cena akcií výrobců klimatizací i nápojů roste

Meteorologové zaznamenali už dvanáct po sobě jdoucích teplotně rekordních měsíců, v Egyptě jde však o obzvláště závažný problém. Odborníci z egyptského meteorologického úřadu se obávají, že letošní léto bude ještě krutější než to loňské, což mimo jiné vážně poškodí zemědělství a dál zkomplikuje i každodenní život.

Co čeká svět

Vláda prezidenta Abdel-Fattáha El-Sísího, která nedávno získala úvěr ve výši 57 miliard dolarů (1,31 bilionu korun), musí dovážet nejvyšší množství zkapalněného zemního plynu od roku 2018, aby se vůbec dařilo udržet v chodu energeticky stále náročnější klimatizace.

Potíže s dodávkami proudu prudce snižují produktivitu. Notebooky se vypínají během videokonferencí. Když jsou výpadky elektřiny hlášené předem, spěchají zaměstnanci kanceláří domů dříve, aby neuvízli ve výtazích. V nich už také podle místních médií došlo k několika smrtelným nehodám, když se z nich lidé snažili během blackoutu dostat ven.

Na příkladu Egypta je podle Bloombergu dobře vidět, co čeká ekonomiky po celém světě během nadcházejícího léta i v budoucnu. Dubaj už pocítila dopady extrémního počasí během dubnových přívalových dešťů. Indické technologické centrum v Bangalore se potýká s nedostatkem vody. S příchodem horkého počasí do Evropy a Ameriky čekají potíže i další země.

Meteoroložka Nasserová se obává dalších možných dopadů na egyptskou populaci. „Jedno z rizik, které zkoumáme, je nová kategorie úmrtí z horka,“ řekla. „Teploty sice zatím nedosáhly 50 stupňů Celsia, ale musíme na to být připraveni a mít krizové plány, stajně jako třeba v případě povodní.“

Ekonomové a odborníci na klima ale předpovídají pro toto léto velká vedra i v dalších částech světa. To by znamenalo nárůst poptávky po energii na chlazení a zvýšenou hrozbu lesních požárů v Řecku, ve Španělsku i na Francouzské riviéře. Silnější letní deště mohou zároveň přinést riziko bleskových povodní a škody v zemědělství.

Thajská rýže je nejdražší od poslední potravinové krize, viníkem je klima

A pak jsou tu lidské životy. „Za posledních dvacet let jsme byli svědky toho, že úmrtnost v důsledku horka v Evropě vzrostla o třicet procent. A týkalo se to naprosté většiny evropského území,“ uvedl Carlo Buontempo, ředitel služby Copernicus sledující změny klimatu v Evropském středisku pro střednědobé předpovědi počasí.

Se suchem se potýkají Maroko i Mexiko, Kalifornie a jihozápad USA čelí vlnám veder. V Thajsku už letos zemřelo na následky veder více lidí než za celý rok 2023. V USA odborníci vyhlížejí velmi aktivní období tropických cyklonů.

Tlak na rozpočet

Pokud v létě přijdou v Egyptě další výpadky elektřiny, stoupne tlak na státní rozpočet i na obyvatelstvo, které se již nyní potýká s vysokou inflací, devalvovanou měnou a rostoucími cenami pohonných hmot.

Ministr financí Mohamed Maait uvedl, že státní dotace na pohonné hmoty už v tomto roce dosáhly 220 miliard egyptských liber (106 miliard korun) a na odstranění výpadků proudu by bylo potřeba dalších 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun) měsíčně na dovoz dostatečného množství energie.

Pád egyptské měny má do země nalákat investory. Lidé se však bojí drahoty

Očekává se i citelný dopad na sklizeň nejrůznějších plodin. Ta přitom nebyla nijak dobrá už loni. Tehdy byla téměř zničena úroda pomerančů, produkce manga klesla na některých místech až o polovinu, úroda kukuřice v jižním Egyptě se snížila o 30 až 40 procent.

Mnoho Egypťanů nyní organizuje svůj každodenní život podle předpovědí počasí. Devětačtyřicetiletá Salwa Abdel-Azimová v Káhiře nemá klimatizaci. Proto neustále kontroluje facebookovou stránku meteorologické služby, skladuje vodu v kanystrech, které používá na pití a ochlazení, když nejde proud. Její rodina se snaží všechno stihnout před vypnutím elektřiny, dokončit učení, domácí práce a nabít LED svítilnu. „Jediné, na co se teď těším, je čas mezi vlnami veder,“ uzavírá Egypťanka podle Bloombergu.