Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Mallorce dál bojují s opilci i močícími turisty, regulace nefunguje

  14:58
Mallorca letos očekává rekordní příliv více než dvaceti milionů turistů. Nespokojenost místních obyvatel, kteří dlouhodobě protestují proti devastaci ostrova věčně opilými návštěvníky nekončících večírků, se dál zvyšuje – a to ještě hlavní sezona ani nezačala.

Asi desítka německých turistů v růžových plavkách s květinovým vzorem si na pláž nese dva nafukovací čluny ve tvaru papouška a přerostlého jednorožce.

Do vody s nimi vběhnou i s plechovkami piva v rukou, jeden dokonce i s cigaretou. Na párty pláži Ballermann na Mallorce je čtvrtek, jedenáct hodin dopoledne, když se partička pouští do opileckého zpěvu a plavkového striptýzu, líčí německý deník Leipziger Volkszeitung.

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

Alkohol je tu přitom zakázaný. Od začátku května platí vyhláška, která zakazuje konzumaci alkoholu na ulicích. Za popíjení piva cestou na pláž hrozí pokuta 1 500 eur (37 300 korun).

Vyhlášku prosadil Jaime Martínez, který je starostou hlavního města Palmy necelý rok. Měla učinit přítrž alkoholové turistice poté, co zákazy happy hours, prodeje alkoholu v párty kyblících a omezení all inclusive nepřinesly kýžený efekt upozorňuje německý deník.

Kde jsou hranice?

„Zákazy zněly zpočátku drasticky,“ říká Gerlinde Weinigerová, která na ostrově žije už 40 let a provozuje zde restauraci. „Každý ví, že turistika už tu dosáhla vrcholu a musí se jí dát nějaké hranice,“ dodává.

Upozorňuje zároveň, že bezmezná konzumace alkoholu je jen část celého problému. „Ano, jsou tu lidé, kteří na Mallorku přijíždějí na jeden velký flám, ale celkově jde spíš o vyčerpání kapacit všeho. Musíme davy turistů lépe rozprostřít a také přestat vydávat licence na nová ubytovací zařízení,“ míní.

V poslední době navíc přibývá situací, kdy se turistům pronajímají byty či domy na pořádání večírků uprostřed obytných oblastí. I to místní popuzuje a tlačí na politiky, aby proti těmto praktikám zasáhli.

Těm se zatím ale regulace příliš nedaří. Loni přijelo na Mallorku osmnáct milionů hostů, letos pravděpodobně padne hranice dvaceti milionů. Půjčovny nabízejí k pronájmu 85 tisíc aut, které ještě víc ucpávají přetížené místní silnice, po nichž se navíc prohání 200 tisíc cyklistických rekreantů. Ve špičce sezony se hlavním městem ostrova Palmou prochází 35 tisíc pasažérů z výletních lodí a každou minutu vzlétne nebo přistane na místním letišti jedno letadlo.

Německý deník Bild navíc upozorňuje, že opilí němečtí turisté ztrácejí jakékoli zábrany. Na sociálních sítích kolují záběry opilců močících za bílého dne v centru města, minimálně dva podroušení Němci přišli už letos o život po pádu z balkonů. Koncem května řádili v jedné z pivnic němečtí fotbaloví fanoušci tak, že přivolaní policisté museli použít varovné výstřely, aby je zklidnili.

Minulý měsíc pobouřil místní i muž promenující se ulicemi Palmy pouze v plavkách, místní zákony zakazují chodit na veřejnosti s odhalenou hrudí.

Jasné vzkazy turistům

„K cestovnímu ruchu neexistuje alternativa, všichni si na něm vydělávají. Není tu žádný průmysl, žádná administrativa,“ přiznává Weiningerová. Někteří to říkají ještě otevřeněji. „Pokud vláda zasáhne, kousneme se do ruky, která nás krmí,“ řekla Bildu Nadescha Leitzeová, majitelka podniku s občerstvením.

Za loňský rok utratili turisté na Mallorce 14 miliard eur, tedy asi 338 miliard Kč. Ale z těchto peněz netěží všichni. S hrubým platem 1 650 eur (41 tisíc korun) měsíčně patří Mallorčané k nejhůře vydělávajícím ve Španělsku.

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

Naopak průměrná cena za metr čtvereční pronajatého bytu je 13,80 eur (343 korun) a za metr čtvereční domu 4 083 eur (101 672 korun). Nikde jinde ve Španělsku není bydlení tak drahé. Třetina nemovitostí se nyní prodává cizincům a investičním fondům. To vyvolává odpor místních. V posledních týdnech vzniklo několik iniciativ, které protestují proti masovému turismu a jeho důsledkům.

Mnozí Mallorčané už mají vylidňování vlastního ostrova dost. Poté, co nedávno jeden z politiků prohlásil, že se lidé budou muset smířit s tím, že už nebudou moci chodit v létě na pláž, začala občanská iniciativa Ocupemos nuestras playas obsazovat pláže. Rekreanty odhání plakáty, transparenty a jasnými vzkazy.

„Cestovní ruch má dopady na náš život,“ říká 36letý Rodriguez. Vypráví o své kamarádce, která se musela krátce po narození dítěte odstěhovat ze svého dosavadního bytu v Sencelles. Nemohla však najít nic nového. Byt za méně než tisíc eur (24 900 korun) už nesehnala.

Nedostatek bydlení vede k demonstracím proti excesům masového turismu. Laura Perézová, zakladatelka Banc de Temps, tuto iniciativu spoluzaložila zhruba před deseti lety. „Chtěli jsme se vzájemně podporovat jako sousedé,“ říká. „Společně nakupujeme, půjčujeme si nářadí, organizujeme komunitu.“ Když stále více lidí nemohlo najít bydlení, natočila skupina video, které oslovilo desetitisíce lidí. Jejich bojový pokřik zněl „Mallorca no es ven“, tedy Mallorca není na prodej.

Od půl desáté žádný alkohol. Na Mallorce a Ibize se zpřísní prodej v resortech

Vláda se zatím k problémům staví opatrně. Když se němečtí novináři ptali na výsledky kontrol policie nebo místní vlády, vyjádření se nedočkali. „Chceme dát najevo, že turisté jsou vítáni,“ uvedl pouze mluvčí místní agentury pro cestovní ruch Luis Pomar. „Už jen proto, že jsou hlavním ekonomickým motorem. Demonstrace by nás neměly znepokojovat, ale povzbudit k hledání řešení,“ dodal.

Autor:
  • Nejčtenější

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba, který horský hotel koupil spolu se svou partnerkou, nejbohatší Češkou Renátou...

Okenní clony v letadle nechte zatažené, varuje Čína. Prý jde o bezpečnost

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti varovalo cestující, aby během vzletu a přistání na letištích využívaných civilním i vojenským letectvem nevytahovali okenní clony. Z okýnek by totiž jinak mohli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Aerolinky vykázaly z letadla černochy kvůli zápachu. Dopravce slibuje nápravu

Tři muži černé pleti žalují leteckou společnost American Airlines kvůli rasové diskriminaci. Tvrdí, že je dopravce vyloučil z přepravy kvůli jejich tělesnému zápachu. „Všechna tvrzení o diskriminaci...

Švédsko se rozloučilo s hotovostí. Zato masivně přibylo digitální kriminality

Mezi evropské lídry bezhotovostních transakcí se dlouhá léta řadí Švédsko. K trendu však neodmyslitelně patří také nárůst kybernetických finančních podvodů. Zemi v poslední době zasáhly tak výrazně,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Transakce zamítnuta, hlásily terminály Komerční banky. Peníze ale lidem strhly

Na platebních terminálech Komerční banky v úterý nebylo možné zaplatit platebními kartami od společnosti Visa. Při platbě se na terminálu zobrazila hláška „Transakce zamítnuta“. Platba ale ve...

Ceny benzinu a nafty před začátkem prázdnin vyskočily o desítky haléřů

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,06 koruny, před týdnem byl o 29...

KOMENTÁŘ: České potraviny? Zapomeňte, píše Karel Havlíček

Vládní neschopnost pochopit základní hospodářské souvztažnosti ničí nejen domácí průmysl, ale těžké rány dostává i zemědělství, píše v komentáři pro iDNES.cz místopředseda a stínový premiér hnutí ANO...

Riddikulus. Ilustraci k prvnímu dílu potterovské ságy vydražili za miliony

Originál ilustrace z obálky prvního vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců se v newyorské aukci prodal za 1,9 milionu dolarů (44,3 milionu korun). Podle agentury DPA se tak stal nejdražším artiklem...

Jak fungují výprodeje. Outletům se daří, přibývá jim zákazníků a šijí i své kolekce

Premium

Outletová centra zaznamenávají přírůstky tržeb i návštěvnosti a rekordní výsledky svědčí o tom, že čeští zákazníci začali nakupovat jinak. Obracejí se k nákupům ve slevách a módní butiky vyměnili za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Manželka řekla, že o peníze se mi postará, což udělala, říká Dvořák

Kdysi mu slíbila, že ho zbaví starostí o peníze a své slovo splnila. Jája, manželka Josefa Dvořáka, pečuje o svého...

Velká proměna Michala Davida: dvacet kilo dole. Žádné pivo, ale fitko a tenis

Michal David (63) zhubl v posledních měsících dvacet kilo a cítí se výborně. V rozhovoru pro iDNES.cz muzikant...

Příběh Vlaďky: Jsem v šoku. Manžel má milenku, je starší a ošklivější než já

Neříkám, že naše manželství nemělo žádné mouchy, ale myslela jsem si, že nám to docela klape. Pravda je ale někde...