Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obama bude rozdělovat stovky miliard

  11:35
Nadílka ještě před Vánocemi. To je asi to, co nyní očekávají americké firmy především z automobilového průmyslu, finanční instituce i běžné rodiny od nového prezidenta Spojených států amerických, demokrata Baracka Obamy.

Až 60 miliard dolarů ročně slibuje Obama těm nejchudším na uhrazení zdravotní péče. | foto: Jim YoungReuters

Horší časy naopak zřejmě přijdou na těžební kolosy a výrobce léků, shodují se ekonomové.

Řešení problémů ekonomiky USA je nyní pro Obamu výzvou číslo jedna – americké hospodářství zažívá nejtěžší období od dob velké hospodářské krize ve 30. letech, podle některých názorů je v nejhorší kondici za posledních sto let.

Automobilky a banky: Pomoc!
Jako první se o peníze, které Obama sliboval na všechny strany už během kampaně, včera přihlásily automobilky General Motors, Ford Motor a výrobci autosoučástek, kteří mají kvůli poklesu prodeje aut rekordní ztráty a existenční problémy.

95 %

Takové části Američanů slíbil Obama snížit daně.

"Nastala kritická doba, kdy dochází na dostupnost kapitálu pro tento průmysl,“ řekl Dave McCurdy, ředitel aliance, která sdružuje GM, Ford, Toyotu a osm dalších autovýrobců.

Pro automobilky byla sice již schválena podpora ve výši 25 miliard dolarů, a to formou levných půjček na vývoj aut s nižší spotřebou, firmy však poukazují na to, že jim teď hlavně dochází kapitál na provoz. USA v říjnu schválily finanční injekci pro ekonomiku v celkové výši 700 milionů USD, která má především ozdravit finanční instituce.

Z této celkové sumy už bylo 250 miliard přiklepnuto na získání státních podílů v bankách výměnou za navýšení jejich kapitálu, aby mohly opět půjčovat firmám a spotřebitelům. Sto miliard je k dispozici na zatím nespecifikované záměry a zbývajících 350 miliard si může prezident podle zákona vyžádat kdykoliv. Na co budou určeny, zatím není jasné. Automobilky, ale i krizí zasažené pojišťovny už natahují ruce.

Podpora rodin?
Další obří balík peněz na podporu ekonomiky i amerických rodin v objemu 150 miliard dolarů (asi 2,8 bilionu Kč) je už nyní v Kongresu.

"Je zde obecná shoda, že je potřeba nějaká forma stimulačních opatření,“ řekl podle agentury AP šéf poradenské společnosti ClearView Economics Ken Mayland.

Na co konkrétně mají tyto podpory jít, dosud také není jasné. "Zatím to moc jasně řečeno nebylo. Ale asi by mělo jít o nějakou formu stimulů, jako když byly letos na jaře vypláceny všem rodinám tisícidolarové šeky,“ uvedl ekonom Ondřej Schneider, který přednáší na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu.

Další palčivou otázkou, kterou bude muset Obama řešit mezi prvními, je zhroucený trh s hypotékami, jenž řadu amerických domácností připravuje o střechu nad hlavou.

Záměrem Obamových demokratů je špatné hypotéky převzít a umožnit lidem jejich přefinancování tak, aby jim banky domy nezabavily. "Je to výhodnější než lidi vystěhovat a všechny domy dát na trh, což by vedlo k dalšímu stlačení cen a smrtící spirále,“ říká ekonom Miroslav Zámečník. Žádný konkrétní plán na řešení hypoték Obama ale podle Schneidera nemá.

Chce promluvit do cen léků
Až 60 miliard dolarů ročně slibuje Obama těm nejchudším na uhrazení zdravotní péče. Zároveň chce více zasahovat do cen léků, což se nebude líbit farmaceutickým firmám.

Většině Američanů by mělo pomoci snížení daní, které Obama slíbil. Týkat se má 95 procent obyvatel, rodiny s příjmy nad 250 tisíc dolarů ročně mají naopak platit víc.

Zvýšení daní zřejmě čeká také naftařské kolosy, které mají státu odevzdat více ze svých vysokých zisků.

Obama plánuje i řadu změn pro dravce z Wall Streetu. "Nemůžeme si dovolit další čtyři roky, kdy nikdo z Washingtonu nesleduje, co se děje na Wall Streetu, protože politici a lobbisti zcela eliminovali pravidla zdravého rozumu,“ prohlásil v pondělí těsně před volbami. Regulací chce prezident zkrotit hypoteční makléře, které bankéři viní z odstartování problému s hypotékami. Pod kontrolu také chce dostat hedgové fondy, firmy soukromého kapitálu a ratingové firmy, které selhaly při hodnocení rizikovosti cenných papírů.

Obama má jednu výhodu: přebírá ekonomiku v katastrofálním stavu a každé zlepšení se mu tak bude připisovat k dobru. Držitelé amerických akcií za poslední rok přišli o 6 bilionů dolarů a státní dluh dosáhl rekordních 10,6 bilionu dolarů.

  • Nejčtenější

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště. Aerolinky Smartwings iDNES.cz...

30. června 2024  9:54,  aktualizováno  19:53

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba, který horský hotel koupil spolu se svou partnerkou, nejbohatší Češkou Renátou...

25. června 2024  9:51

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít opačným směrem. Od 1. července je totiž prodloužen na šest dní. Podle zákona ale budou...

29. června 2024  8:50

Okenní clony v letadle nechte zatažené, varuje Čína. Prý jde o bezpečnost

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti varovalo cestující, aby během vzletu a přistání na letištích využívaných civilním i vojenským letectvem nevytahovali okenní clony. Z okýnek by totiž jinak mohli...

25. června 2024

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Transakce zamítnuta, hlásily terminály Komerční banky. Peníze ale lidem strhly

Na platebních terminálech Komerční banky v úterý nebylo možné zaplatit platebními kartami od společnosti Visa. Při platbě se na terminálu zobrazila hláška „Transakce zamítnuta“. Platba ale ve...

26. června 2024  15:35,  aktualizováno  18:03

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště. Aerolinky Smartwings iDNES.cz...

30. června 2024  9:54,  aktualizováno  19:53

Nejdražším městem pro přepychový život je Singapur. Skokanem roku je Curych

Nejdražší život čeká milovníky luxusu v Singapuru. Pozadu ale nezůstává podle analýzy společnosti Julius Baer ani Hong Kong, třetí příčka patří v aktuálním žebříčku nejdražších měst Londýnu.

30. června 2024

Nejhorší sucho za roky kávové farmy nezničilo. Přesto ceny kávy rostou

Vietnamské pěstitele kávy letos zasáhlo nejhorší sucho za téměř deset let, což vyvolává obavy z dražších espress po celém světě. Některým farmářům se však navzdory suchu daří a na jejich úrodu by...

30. června 2024

Delta otevřela v New Yorku luxusní salonek. Nabídne i masáže nebo komorníka

Americké aerolinky Delta Air Lines na letišti Johna F. Kennedyho v New Yorku otevřely pro své zákazníky nový salonek. Ten je s rozlohou 3700 metrů čtverečních vůbec největším salonkem v síti Delta....

30. června 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Přítelkyně je starší a je prý podobná mámě, což odmítám, říká Polívka

Herec Vladimír Polívka (34) je už tři roky šťastně zadaný. S přítelkyní se ukazuje na veřejných akcích, ale s médii o...

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Krejčík se vrátí na zámek za Stropnickým. Lehko se mi tam jezdit nebude, říká

Daniel Krejčík (30) a Matěj Stropnický (40) sice už několik měsíců netvoří pár, na konci léta se ale znovu dají...