Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dům poničila exploze, v noci v něm někdo kradl. Hyena, píše majitelův strýc

  16:28
Kdosi kradl v domě poškozeném úterním výbuchem v Šonově na Náchodsku. Zabývají se tím policisté, zatím mají podezření na přestupkové jednání. Kvůli narušené statice do domu nesmějí vstoupit jeho majitelé ani hasiči. Explozi zapříčinily s největší pravděpodobností akumulátory fotovoltaické elektrárny.

Na krádež, k níž mělo dojít v noci ze středy na čtvrtek, upozornil ve facebookové skupině Náchodské dění strýc majitele domku.

„Policie zakázala do domu vstup, všechno okolo se zabezpečilo, zamkly se brány na kladku. Zdi se tam hejbou, takže nikdo se neodvážil do toho baráku vlézt, ale přesto se našla lidská hyena, která tam vlezla a to málo z jejich majetku, co jim ještě zbylo a co se chystáme, že vyhrabeme ze suti, až se barák zboří, to málo jim ta lidská hyena dnes v noci okolo 23:45 vybrala,“ posteskl si Jiří Chráska.

Server iDNES.cz se ho pokusil oslovit s žádostí o sdělení podrobností, ale nereagoval. Odcizení věcí však potvrdila policie.

„Novoměstští policisté se zabývají vniknutím neznámé osoby do neobývané budovy. Zatím to řešíme jako přestupkové jednání, tedy se škodou do 10 tisíc korun,“ řekla mluvčí hradecké policie Šárka Pižlová.

Majitelé zatím bydlí u příbuzných v sousedství. Na obec Provodov-Šonov se nyní obrací řada lidí, kteří by chtěli rodinu podpořit.

„Obec připravuje zřízení speciálního transparentního účtu. Bohužel se nejedná o jednoduchou záležitost. Předpokládáme, že účet bude funkční od pondělí 1. července a bude zřízen do 31. srpna,“ uvedl na facebookovém profilu obce místostarosta Ondřej Daněk (SNK). Číslo účtu teprve zveřejní.

Majitelův strýc uvedl, že by jim nyní pomohlo, kdyby se povedlo sehnat už v příštím týdnu plošinu, aby mohli rozebrat a zachránit střechu. Potřebují si také půjčit mobilní drtičku na suť.

Příčinou byl zkrat, řekli hasiči

K explozi v domku došlo v úterý 25. června. Podle svědků začalo hořet kolem 14. hodiny. Nejprve se z domu začal valit černý dým, pracovník sousedící firmy řekl, že se jeho kolegové pokoušeli požár uhasit.

„Hořel elektrický rozvaděč. Současně jsme volali hasiče. Když klukům hasičáky došly, vrátili se do dílny. V tu chvíli došlo k výbuchu. Kdyby tam byli o minutu déle, mohlo to dopadnout špatně. Ten dům úplně nadskočil,“ popsal jeden z pracovníků sousední firmy, který byl v době výbuchu v práci.

Podle zjištění hasičů nejspíš explodovaly akumulátorové články v bateriovém úložišti fotovoltaiky. V něm bylo podle hasičů 32 článků, z nichž minimálně tři byly poškozené explozí. Centrem výbuchu měla být technická místnost v přízemí domu.

„Naši vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že příčinou výbuchu mohl být zkrat, následné hoření a exploze lithium-železo-fosfátových (LiFePO4, pozn. red.) článků v bateriovém úložišti,“ uvedli hasiči.

Podle sousedů si majitel domu instaloval sluneční elektrárnu sám. To potvrdili i hasiči, podle nichž si systém nakoupil po jednotlivých částech. V provozu měl být od září 2023.

Naštěstí výbuch nikoho nezranil. V domě v tu dobu nikdo nebyl. Hasiči odhadli škodu na 7 milionů korun. Případem se možná budou zabývat i policisté, čekají na závěry hasičů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je technická závada na systému fotovoltaiky,“ informovali na síti X. Při explozi v domě nebyli žádní lidé.

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

Dům úplně nadskočil, líčí svědci explozi. Majitel si dělal fotovoltaiku sám

Premium

Explozi v rodinném domě v Šonově na Náchodsku zapříčinily s největší pravděpodobností akumulátory fotovoltaické elektrárny. Lidé ze sousední firmy se těsně před úterním výbuchem pokoušeli hasit požár...

26. června 2024  17:22

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Archeolog o nálezu u D35: V mohyle je možná pohřben někdo tehdy velmi významný

Premium

Nález dlouhé mohyly poblíž Lípy na Hradecku zatím nevydal všechna svědectví, přiznává v rozhovoru archeolog Petr Krištuf z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Badatelé nyní čekají na...

23. června 2024

Dům poničila exploze, v noci v něm někdo kradl. Hyena, píše majitelův strýc

Kdosi kradl v domě poškozeném úterním výbuchem v Šonově na Náchodsku. Zabývají se tím policisté, zatím mají podezření na přestupkové jednání. Kvůli narušené statice do domu nesmějí vstoupit jeho...

28. června 2024  16:28

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pohled do propasti. Krkonošská stezka korunami dostala skleněnou vyhlídku

Stezku korunami stromů na okraji Janských Lázní v Krkonoších doplnila nová atrakce. Prosklená vyhlídka, jakou turisté znají z Alp nebo z amerických národních parků, umožňuje adrenalinový pohled do...

26. června 2024  13:29

Ve Dvoře vadily vandalské tagy, tovární zeď pro graffiti posílí sounáležitost

Žádné legální plochy pro tvůrce graffiti dosud v patnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku nebyly, zato teď mají sprejeři možnost, kterou jim mohou závidět široko daleko. Radnice jim...

30. června 2024  8:17

Na co zírá mašinfíra: Po zachráněné krkonošské lokálce do Žacléře

Dnes vyrazíme motorákem turnovského Kolej-klubu objevovat málem zrušenou lokálku, kterou na poslední chvíli zachránil odprodej. Vede z Královce do nedalekého Žacléře. Pokud chcete objevovat Krkonoše...

30. června 2024

Zlomený prst? Žádný problém, trenére, hlásil nahrávač. „Jágrův malíček“ štěstí nepřinesl

Představte si, že máte pár týdnů do Olympiády dětí a mládeže, na kterou jste s výběrem trénovali přes půl roku. Kluci jsou den ode dne sehranější a těšíte se, co na největší české sportovní akci...

29. června 2024  12:59

Na jubilejní ročník chceme světovou extraligu, říká šéf Rock for People

Devětadvacátý ročník festivalu Rock for People přilákal 40 tisíc návštěvníků, po dvou letech bylo opět vyprodáno. Ředitel festivalu Michal Thomes říká, že třicáté narozeniny oslaví ve velkém stylu....

29. června 2024  9:26

Přítelkyně je starší a je prý podobná mámě, což odmítám, říká Polívka

Herec Vladimír Polívka (34) je už tři roky šťastně zadaný. S přítelkyní se ukazuje na veřejných akcích, ale s médii o...

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Krejčík se vrátí na zámek za Stropnickým. Lehko se mi tam jezdit nebude, říká

Daniel Krejčík (30) a Matěj Stropnický (40) sice už několik měsíců netvoří pár, na konci léta se ale znovu dají...