Řeka u Hradce vyplavila domy, místní chtějí kvůli nápravě blokovat obchvat

  16:10
Plotiště na předměstí Hradce Králové zasáhla minulý týden rozvodněná Melounka a voda z okolních polí. Místní nyní budou tlačit na hradeckou radnici i Povodí Labe, aby se to už neopakovalo. Vinu svalují i na novou dálnici. Studie o ochraně před velkou vodou na Melounce přitom existuje už dvacet let.
Vyplavená zahrada u rodinného domu v hradeckých Plotištích (10. července 2024)

Vyplavená zahrada u rodinného domu v hradeckých Plotištích (10. července 2024) | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči zasahovali v Plotištích nad Labem na předměstí Hradce Králové u několika zaplavených domů minulý týden v noci na čtvrtek. Voda vnikla do garáží v ulicích U Dřevony a Předměřická. Uzavřená byla také Říčařova ulice. Portál iDNES.cz přinesl reportáž z vyplavené novostavby. Někde se povodeň opakovala i v pátek a v noci na neděli.

S tím, jak opadla voda i největší emoce těch, které zasáhly velké deště, zvedají se otazníky, proč k povodni vůbec došlo a jak jí příště předejít.

Jenže skutečnost, že Melounka může napáchat nemalé škody, se ví dlouho. Už v hodnotící zprávě o stavu protipovodňové ochrany z listopadu 2005 figuruje Melounka v Hradci Králové na seznamu nedostatečně chráněných území s nejvyšší prioritou. Tehdy se pracovalo na studii, která později navrhla přeložení toku v Plotištích přímo do Labe a vybudování tří suchých retenčních nádrží.

„Tenkrát se říkalo, že tady bude suchý poldr. Ještě na to mám schované plány. Melounku však akorát jednou vyčistili,“ vzpomíná tehdejší primátor Otakar Divíšek (ODS), za jehož působení na magistrátu se Melounka rozvodnila dvakrát. To potvrzují i další pamětníci.

„Jezdili jsme sem tehdy k babičce. Soused říkal, že tak velké to před lety nebylo, že měl v garáži vody méně. Od té doby byl klid,“ potvrzuje Radka Mlatečková, kterou zasáhly povodně minulý týden.

Uškodila dálnice?

Obyvatelé Plotišť se domnívají, že horší následky způsobila stavba nedaleké dálnice na Jaroměř. Ta podle nich usměrňuje vodu do zástavby a především svádí dešťové srážky z dálnice do Melounky.

„Mě by zajímalo, která chytrá hlava to vymyslela. Toto se může opakovat při každém větším dešti, a to nám chtějí ještě vybudovat záchytné parkoviště pod ČKD a další kvanta vody svést do vesnice,“ upozorňuje ve facebookové skupině Plotiště nad Labem Martin Flégr.

„Problém nastal na novém kruháku, který vodu svádí do malinké Melounky. Ta velkou vodu nezvládne. Je naprosto nutné systém kruháků, sjezdu z D11, dalších vybetonovaných sjezdů a parkovišť u ČKD ihned přehodnotit,“ míní Hana Casková.

Místní jsou rozhodnuti kvůli neutěšené situaci blokovat i prodej pozemků pro severní obchvat Hradce Králové a především pro odstavné parkoviště pro kamiony. Argumentují i tím, že jde o velmi úrodnou půdu.

Samospráva chce řešení

Kvůli povodním z minulého týdne se v pondělí mimořádně sešla komise místní samosprávy (KMS) v Plotištích, kvůli vyplavené hasičské zbrojnici schůzovala v náhradních prostorách. Samospráva chce tlačit na vedení města, aby přišlo se smysluplným plánem, jak povodně zmírnit.

„Chceme, aby se přijalo řešení, které bude technicky možné a zajistí, aby se toto neopakovalo nebo neopakovalo pravidelně. Zásadně se změnily odtokové poměry výstavbou dálnice. Naštěstí v minulých letech nebyly větší přívalové deště, takže se to neprojevilo. Ale naplno se to projevilo teď,“ říká předseda KMS Plotiště nad Labem Zdeněk Cvejn.

Že je situace vážná, vědí na magistrátu už dlouhé roky. Problém však je, že opatření by měl realizovat státní podnik Povodí Labe, ale ten má dva problémy: pozemky a nedokončený územní plán Hradce.

„Ten bohužel stále není schválen. Vzhledem k umístění jsou zde značně složité majetkoprávní poměry,“ vysvětluje upuštění od přeložky koryta Melounky mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Přeložení toku Melounky se v minulosti škrtlo, ochranu mají dostatečně zajistit tři suché retenční nádrže. Poslední modelování však ukázalo, že průtoky mohou být vyšší, než se počítalo.

„Při posouzení tohoto řešení (přeložení toku) bylo zjištěno, že křížení s Cimlerovou ulicí by nebylo možné řešit bez výrazného zvýšení nivelety komunikace, které je vzhledem k okolní zástavbě vyloučeno. Rozdělovací objekt na Velký labský náhon by způsobil vzdutí hladiny prakticky v celé trase přeložky a měl by za následek výrazné zanášení koryta a při minimálních průtocích také možnost vzniku hygienických závad,“ doplňuje Bendová.

Zásadní by měla být nádrž nad Plotišti

„My jsme v březnu 2023 vyvolali schůzku s Povodím Labe, kde jsme se snažili zjistit stav připravenosti. V platném územním plánu prostor pro suchou retenční nádrž není vymezen, bude až v návrhu nového územního plánu. Zásadní by měla být nádrž nad Plotišti, jejíž hráz má měřit zhruba dva kilometry. Povodí plánuje realizaci na roky 2027 a 2028,“ přibližuje jednání s podnikem náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).

Podle něj však problém nezpůsobila ani tak chybějící ochrana jako spíš extrémní srážky:

„Ve středu napršelo 66 milimetrů na metr, což znamená normální úhrn za celý červenec. Za tři dny to bylo 1,7 červencového průměru. V takovém extrému už nelze spoléhat na infiltraci.“

Zanesení nádrží do územního plánu je zásadní. Bez něj nelze opatření vybudovat. „Reakcí na povodně byly úpravy břehů Labe, tak doufejme, že tyto budou mít také reakci. Že se na to nezapomene,“ věří Zdeněk Cvejn.

  • Nejčtenější

Dům přestavěli načerno. Sousedům zazdili okna, druhým ubourali základy

Premium

Už rok a půl trápení mají za sebou obyvatelé několika domů v historickém centru Nového Bydžova na Hradecku. Život jim ztěžuje přestavba činžovního domu v těsném sousedství. Pracuje se bez povolení, a...

23. srpna 2024

Voda vyhnala z Juty zaměstnance, do fabriky se valila z rybníka i kanálů

Závod největší české textilky Juta ve Dvoře Králové nad Labem vyplavila voda. Natekla do tří výrobních hal v Raisově ulici. Dovnitř se valila ucpanou kanalizací i z přetékajícího rybníka za silnicí....

21. srpna 2024  15:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obchvat Jaroměře testovalo pět náklaďáků naložených kamením, každý vážil 48 tun

Stavba šestikilometrového obchvatu, který má z Jaroměře odvést nákladní a tranzitní dopravu, jde do finále. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) naplánovalo na pondělí zatěžkávací zkoušku estakády přes...

19. srpna 2024  14:44

I nad Bojištěm se smráká. Někde struna prasknout musí, říká šéf nejstaršího festivalu

Premium

Letošní TrutnOFF Open Air Festival, který se od čtvrtka do neděle koná na trutnovském Bojišti, připomene 40. výročí prvního pokusu o nezávislý festival v Československu. Jeho pořadatelé Martin a...

22. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trhliny, vlnobití. Nedokončená cyklostezka kolem Labe už je zralá na opravy

Cyklostezka z Hradce do Pardubic ještě není dokončena a už je zralá na opravy. Tři metry široký a pět kilometrů dlouhý pruh mezi Hradcem a Vysokou nad Labem slouží teprve pět let a už ho hyzdí...

20. srpna 2024  16:30

Pardubice - Hradec Kr. 2:1, vyloučený Petrášek, rozhodl domácí kapitán Vacek

Fotbalisté Pardubic ve východočeském derby přetlačili sousední Hradec Králové 2:1. Vyhecovaný souboj rozhodl před koncem domácí kapitán Vacek. Za hosty předtím skóroval Čihák, který odpověděl na...

24. srpna 2024  19:42,  aktualizováno  23:12

Jsme jak desetibojaři, říká porodník z finále Anděla mezi zdravotníky

Mezi čtrnáct finalistů soutěže Anděl mezi zdravotníky, která vyvrcholí v sobotu večer v Náchodě, se probojoval i trutnovský porodník Štěpán Opluštil. Lékaři z menších nemocnic podle něj musejí být...

24. srpna 2024

Dům přestavěli načerno. Sousedům zazdili okna, druhým ubourali základy

Premium

Už rok a půl trápení mají za sebou obyvatelé několika domů v historickém centru Nového Bydžova na Hradecku. Život jim ztěžuje přestavba činžovního domu v těsném sousedství. Pracuje se bez povolení, a...

23. srpna 2024

Spiklenecká nostalgie přetrvává, festival TrutnOFF táhne i bez velkých hvězd

Ať už si o „českém Woodstocku“, jehož organizátoři rádi provokují, myslíme cokoli, jedno se mu upřít nedá. I v dobách, kdy už na trutnovský festival nejezdí velké světové kapely, zůstává fenoménem,...

23. srpna 2024

Advantage Consulting, s.r.o.
KOORDINÁTOR/KA VÝROBNÍCH PROCESŮ - OD 47.000KČ

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 47 000 - 58 000 Kč

Hledala jsem pomoc všude. Sára Donutilová promluvila o rodinné tragédii

Poznala je oba najednou – budoucího manžela Martina i tchána Miroslava. Tenkrát spolu zkoušeli Smrt obchodního...

Podivné zvuky od souseda slyším každou půlminutu. Na zahradě se nedá vydržet

Premium Bydlím v rodinném domě s terasou. Těšila jsem se, že na ní budu odpočívat u kávy a kochat se výhledy. Tomu je bohužel...

V Air Baltic vybrali jména pro letadla. Čeští vtipálci hlasování zválcovali

Lotyšská letecká společnost Air Baltic vyhlásila vítězná jména měst, po kterých pojmenuje 48 letadel flotily, 16 pro...

Do Prahy se chystá jeden z největších proutníků světa. Zazpívá v Lucerně

Začátkem září vystoupí v pražské Lucerně britský zpěvák s kostrbatým uměleckým jménem Engelbert Humperdinck (88). Muž,...

Proč se k expatům chovají nepřátelsky Češi? Horší už je jen Kuvajt a Rakousko

Nedávná rozsáhlá studie zahrnující padesát tři zemí ukázala, že Česká republika je pro expaty jedna...