Cizrnovo-bramborová polévka se špenátovými lístky
Suroviny: 3 menší cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky červené papriky, špetka chilli, sůl, 2 kostky zeleninového bujónu, 400 g uvařené cizrny, 400 brambor, čerstvě mletý černý pepř, podle chuti šálek smetany, vlašské ořechy na ozdobu, čerstvé špenátové lístky
Postup:
1. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme, cibuli na měsíčky, česnek na plátky a orestujeme na oleji. Přidáme koření, sůl a necháme krátce zpěnit. Zalijeme asi 1200 ml horké vody, přidáme kostky bujónu, cizrnu a oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Vaříme asi 15 minut do změknutí brambor.
2. Pak asi třetinu polévky odebereme a rozmixujeme ponorným mixérem.
Přecedíme zpátky do polévky a tím ji zahustíme. Dochutíme solí, čerstvě mletým papřem a smetanou. Na talířích zdobíme lehce opraženými kousky vlašských ořechů a mladými špenátovými lístky.
Tip: Místo ořechů můžeme použít opražená dýňová semínka. Místo kravské smetany můžeme použít i smetanu sójovou nebo ovesnou. Špenátové lístky nahradíme kadeřávkem, mangoldem, nakrájeným pórkem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1530 kJ/365 kcal
Počet porcí/kusů 4