Centrum vzdělávání Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje je nový...

Centrum vzdělávání Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje je nový projekt, který komora spustila v první polovině letošního roku. | foto: archiv krajské hospodářské komory

Hospodářská komora opět pomáhá firmám vzdělávat lidi a ušetřit statisíce

  • 0
Téměř tři desítky firem z regionu se už zapojily do projektu vzdělávání svých zaměstnancům, které v nově otevřeném centru nabízí Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. Nabídka je pestrá. Vedle kurzů zaměřených na tradiční komunikační dovednosti, ekonomii či práva je možné si vybrat z mnoha dalších.

„Nabízíme například školení bezpečnosti a první pomoci, mediální gramotnost, koučink jako efektivní přístup manažera, školení pro management kvality a řadu dalších,“ vyjmenovala Kateřina Danková z krajské hospodářské komory. Nechybí ani jazykové kurzy. Konkrétně německý jazyk, anglický jazyk a český jazyk pro cizince.

Výhodou je, že komora pro firmy zajišťuje nejen celou organizaci školení, ale i kompletní administraci vstupu do projektu, a to včetně žádosti o podporu, ze které je účast na školení hrazena. „V případě školení na míru pak také přizpůsobíme obsah kurzů konkrétní cílové skupině účastníků a jejich potřebám. Přesně podle požadavků zapojené firmy,“ podotkla Danková.

Podle mluvčí hospodářské komory Václavy Simeonové předchozími vzdělávacími projekty prošlo více než patnáct stovek lidí z pětašedesáti firem. Jednotlivé společnosti tak ušetřily statisíce, některé i víc než milion korun. Projekt potrvá do konce roku 2026 a firmy se do něj stále mohou zapojit.

Některým firmám v kraji chybí odborníci, vyškolí je hospodářská komora

„Dlouhodobé vzdělávání zaměstnanců považujeme za klíčové. Každé školení je přínosem jak pro zaměstnance, tak pro nás. Většinou se kolegové z kurzů vracejí pozitivně naladěni a s novými nápady,“ zhodnotila Dana Harantová Jelínková, jednatelka společnosti Nelan.

Podle jejích slov kurzy firmě přinesly například zefektivnění a zjednodušení některých procesů, prohloubení znalostí či stabilizaci týmu. „Velkou výhodou je, že si můžeme předat zkušenosti s firmami, které působí v tomto regionu. Často řešíme stejné situace, ale různými způsoby,“ doplnila Dana Harantová Jelínková.

Obsazeno je i na roky dopředu

Pro společnost ept connector, která se do projektu zapojila po pozitivních zkušenostech z minulých vzdělávacích programů, je hlavní motivací zvyšování kvalifikací zaměstnanců a prohloubení jejich znalostí. „Právě další vzdělávání je při náborech nových zaměstnanců jeden z hlavních motivačních prvků, které naše společnost nabízí,“ konstatovala Gabriela Titěrová, vedoucí personálního oddělení společnosti ept connector.

Centrum vzdělávání je nový projekt, který hospodářská komora v kraji spustila v první polovině letošního roku. „Už nyní je do něj zapojeno šestadvacet společností,“ zdůraznila Lenka Mansfeldová, ředitelka krajské hospodářské komory s tím, že předchozí projekty byly velice úspěšné a byl o ně zájem.

„Místa v kurzech byla často obsazena klidně i tři roky dopředu. Řada firem se do našich vzdělávacích projektů zapojuje opakovaně a některé připravují své vzdělávací plány právě na základě naší nabídky,“ dodala Mansfeldová.


MFF Karlovy Vary 2024

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary probíhá od 28. června do 6. července 2024.