Kamil Burda z Jenišova se kouzlení profesionálně věnujete už třicet let. | foto: archiv Kamila Burdy

Vyčarujte mi peníze, nechte zmizet manželku. To slyším často, říká kouzelník

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
„Muži se často ptají, zda bych nemohl nechat na chvíli zmizet manželku nebo tchýni. Hodně požadavků také zaznívá při kouzlu, kdy čaruji peníze. Lidé říkají, ať jim vykouzlím na dům nebo dovolenou.“ To jsou jen některá z přání diváků, která spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři kouzelníka Kamila Burdy z Jenišova na Karlovarsku. Jeho řemeslo prý neztrácí svou atraktivitu ani v současné éře moderních technologií.

Kdyby mohl, zřejmě by si Kamil Burda vyčaroval, aby jeho den měl více než dvacet čtyři hodin. Profesionální kouzelník a moderátor je v jednom kole, zvládá několik vystoupení denně a pamatuje i časy, kdy čaroval na jedenácti silvestrovských oslavách za sebou. Přesto ho profese stále baví. Nejvíce si při vystoupeních užívá spokojené úsměvy dětí i dospělých. „Rád nabízím divákům humor a zábavu, ale jde mi i o to, aby show byla příjemná a inteligentní,“ svěřil se jenišovský kouzelník.

Kouzla vás fascinovala od dětství? Jaké byly vaše kouzelnické začátky?
Začátek mého kouzlení se datuje zhruba do roku 1983. Tehdy jsem trávil léto u babičky a dědy v Rokycanech. Půjčil jsem si tam v knihovně dětskou knihu o kouzlení. Ta mě velice zaujala a řekl jsem si, že bych mohl kouzla z knihy vyzkoušet. Ze začátku mi triky moc nešly, ale nevzdal jsem to. Kouzlení mě tedy baví od deseti let. Knihu jsem pak samozřejmě vrátil, ale zájem mě neopustil. Po spoustě let se mi pak podařilo tuto knížku sehnat a uchovávám ji jako takový talisman a vzpomínku na zrod kouzelnické dráhy. (úsměv)

Někdy mě lidé vidí po vystoupení stěhovat do auta rekvizity a ptají se, proč bedny nenechám zmizet, když jsem ten kouzelník. Už delší dobu přemýšlím, co jim na to odpovědět, aby to bylo vtipné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se