Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojáci v Chebu začali testovat na koronavirus zdravotníky i jejich rodiny

  9:54aktualizováno  15:57
Tři vojenské týmy začaly odpoledne v chebské nemocnici testovat zaměstnance i jejich rodinné příslušníky na koronavirus. Zařízení se totiž potýká s nárůstem počtu nakažených. Pacienty zdravotníci stěhují do jiných nemocnic.

Podle Vladislava Podrackého, mluvčího Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod níž spadá i ta chebská, se bude prověrka týkat přibližně tisícovky lidí. 

„Zaměstnanci se testují podle toho, jak přicházejí na směny do práce. Testování tak potrvá i ve čtvrtek a možná až do soboty,“ upřesnil mluvčí.

„Dva týmy vojáků testují přímo ve stanu v areálu nemocnice, třetí je mobilní,“ upřesnila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

V chebské nemocnici bylo v úterý, kdy se nakazilo dalších devět zaměstnanců a tři pacienti, na devět desítek pacientů. „Stěhování se týká asi třetiny až poloviny lidí. Větší část z nich už jsme přemístili do jiných zdravotnických zařízení. Postupně přestěhujeme další pacienty, podle toho jak se bude vyvíjet jejich zdravotní stav a jaké budou podmínky pro jejich transport,“ upřesnil Vladislav Podracký. 

Jak se nákaza do nemocnice dostala a proč se tak rychle rozšířila, není jasné. „V tuto chvíli nelze zodpovědně říci, co bylo hlavní příčinou rozšíření infekce. Některé věci nám mohou osvětlit výsledky plošného testování, ale chceme počkat i na výsledky expertního posouzení epidemiologa,“ řekl Podracký.

Ředitel nemocnice Martin Krušina se domnívá, že za vysokým nárůstem počtu nakažených zdravotníků v posledních dnech je nákaza od konkrétní pacientky. Uvedl, že vychází z toho, že náhle onemocnělo více zdravotníků z jednoho týmu, který se o pacientku staral.

O stěhování pacientů podle mluvčího nemocnice průběžně rozhodují ošetřující lékaři. Primárně přesouvají pacienty do nemocnice v Karlových Varech, k dispozici je ale i ta sokolovská. „Kapacity obou zdravotnických zařízení jsou dostatečné,“ ubezpečil mluvčí KKN.

Zbývající pacienti, kteří podstupují léčbu v chebské nemocnici, byli částečně propuštěni domů, částečně zůstanou dále hospitalizováni přímo v Chebu. „Vždy záleží na aktuálním zdravotním stavu,“ podotkl Podracký.

Stěhování se podle něj nedotkne pacientů onkologického oddělení. V provozu zůstávají pro akutní případy i specializované ambulance.

„Bez řečí kraji pomůžeme,“ reagovala na stěhování pacientů z Chebu Markéta Singerová, mluvčí sokolovské a ostrovské nemocnice, které spadají do sítě Penta Hospitals.

Slib začali v Sokolově naplňovat už v úterý. „Přijali jsme čtyři interní pacienty, ve středu pak další dva na rehabilitační oddělení,“ potvrdila Singerová. Podle ní se ve středu na kraji jednalo i o rozmístění dalších více než dvaceti pacientů z chebské interny a ARO.

I nemocnice v Ostrově a Sokolově se v poslední době potýkaly s případy pacientů pozitivních na koronavirus. „V jeden moment jich bylo maximálně sedm,“ potvrdila mluvčí s tím, že první pozitivní pacient byl na oddělení následné péče. „Dokonce jsme odrodili dvě stoprocentně pozitivní rodičky,“ doplnila Markéta Singerová.

Hasiči nemocnici důkladně vydezinfikují

Až skončí stěhování pacientů, které dostalo přídomek akce Kulový blesk, zvažuje kraj dezinfikování chebské nemocnice. O to by se měli postarat hasiči.

„Naším úkolem je připravit dezinfekci objektu chebské nemocnice,“ potvrdil Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Hasiči podle něj ve středu přímo na místě zjišťovali, co by bylo nutné dezinfikovat. „Zároveň zasedal štáb, který řešil možnosti způsobu provedení. Částečně vycházíme ze zkušeností kolegů z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Ti už něco podobného v rámci koronavirové pandemie dělali, jejich zkušenosti je ale potřeba uzpůsobit místním podmínkám,“ doplnil Kasal. 

Podle reálného předpokladu by mohly práce na dezinfekci chebské nemocnice začít v pátek. „Ale ještě stále je spousta nevyřešených otázek,“ dodal mluvčí krajských hasičů.

V Karlovarském kraji je podle údajů hygieniků z úterního večera nakaženo 406 lidí, z toho 268 je na Chebsku, 79 na Karlovarsku a 59 na Sokolovsku.

Jen v chebské nemocnici je 87 potvrzených případů, jde o pacienty i zaměstnance. Samotný Cheb hlásí 138 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Autoři: , ,

MFF Karlovy Vary 2024

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary probíhá od 28. června do 6. července 2024.

  • Nejčtenější

Stánkaři odmítají platby kartou. Je to ostuda festivalu, říká šéf svazu obchodu

Stále dokola ta samá písnička. Refrén zní „cash only“. Jako každý rok, i letos někteří stánkaři na karlovarském filmovém festivalu odmítají přijímat platby kartou. Nevyplatí se nám to, zní...

1. července 2024  16:30

Lidé se ztučněním jater pili prameny, výsledek vyrazil odborníkům dech

Část obyvatel města Karlovy Vary trpí nebezpečným ztučněním jater. Pomoci by mohly karlovarské léčivé prameny. Taková zjištění přinesl projekt PijuPrameny, se kterým před časem přišlo Infocentrum...

28. června 2024  12:47

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na D6 začalo hořet za jízdy auto. Rychlý požár ho zcela zničil, poškodil i vozovku

Hořet za jízdy začal v neděli dopoledne osobní automobil značky BMW na dálnici D6 v úseku mezi Kynšperkem nad Ohří a Chebem. Oba cestující stihli bezpečně vystoupit, po velmi rychlém rozvoji požáru...

1. července 2024  14:28

Nepořádek a pomočené ulice. Festivalové Vary jsou vždy nad ránem plné odpadků

Každý rok během konání filmového festivalu obtěžují obyvatele Karlových Varů někteří návštěvníci, po nichž ve městě zůstává nepořádek, a to zejména nad ránem, kdy program v centru končí. A nejde jen...

1. července 2024

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

První vodíkové město. V Hranicích na Chebsku ho zavedou do stovek domácností

Prvním městem v Česku, kde budou lidé částečně využívat k topení nebo vaření vodík, budou Hranice u Aše na Chebsku. V závěru letošního roku se tam připojí až 360 domácností na směs zemního plynu s...

27. června 2024  17:23

Pan Plešatý: Festival trochu zamrzl v minulosti, gastro je však na úrovni

Pestřejší program a více zajímavých herců by v dramaturgii karlovarského mezinárodního filmového festivalu uvítal známý youtuber a spisovatel Jindřich Husička z Karlových Varů, jehož diváci na...

4. července 2024  15:49

Vyhlášení CHKO Krušné hory se blíží, námitky Božího Daru přetrvávají

V řádu jednotek týdnů chce vláda zveřejnit záměr vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Ta by s přibližně 1 200 kilometry čtverečními byla největší takovou oblastí v České republice. Po...

4. července 2024  12:59

Festivalové auto se u Thermalu srazilo s jiným vozem, tři lidé se lehce zranili

Jedno z vozidel oficiální flotily karlovarského filmového festivalu mělo dopravní nehodu. Ve čtvrtek dopoledne se srazilo s jiným osobním automobilem v ulici I. P. Pavlova u hotelu Thermal.

4. července 2024  11:06

Dvě dekády vodních radovánek. Michal slaví letos, Aquaforum příští rok

Jubilejní 20. sezonu zahájilo v červnu oblíbené přírodní koupaliště Michal u Sokolova. Kromě své průzračné vody, rozlehlé písečné pláže a nejdelšího venkovního toboganu v republice letos správci pro...

4. července 2024

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Konec macho idolů. Slavní muži s krysími rysy jsou hitem léta i internetu

„Sexy potkan“ asi není lichotka, která by většinu pánů kdovíjak potěšila. Jenže… Měla by. Muži, přezdívaní Hot Rodents...

Nenechte si pít krev. Vědci zjistili, co ovlivňuje zájem komárů o vás

„Pokud si myslíte, že jste magnetem na komáry, je to zřejmě pravda,“ uvedl Jeffrey Riffell, profesor biologie na...