ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Mariánské Lázně přitvrdily. Za alkohol a hluk na veřejnosti budou padat pokuty

  • 6
Holdování alkoholu a kouření na veřejných místech nebo nevhodné a hlučné chování, které obtěžuje okolí. Takové nešvary řeší vyhláška o veřejném pořádku, která nově začala platit v Mariánských Lázních. Město ke změně přistoupilo na základě vzrůstajícího počtu stížností, které na radnici mířily zejména z okrajových městských sídlišť.

Jak uvedl mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík, dokument obsahuje vedle výčtu míst, na něž se omezení vztahuje, i podrobný rozpis sankcí, které za porušení nařízení hrozí. „Vyhláška není primárně zaměřená proti lidem bez přístřeší, ale spíše proti těm, kteří se venku na lavičkách opíjejí, dělají hluk a obtěžují svým chováním ostatní,“ odmítl starosta myšlenku, že by vyhláška směřovala v první řadě proti bezdomovcům.

Podle jeho slov dokument pomůže při udržování pořádku především městské policii, která dosud neměla v ruce účinný nástroj pro potírání nešvarů. „Vyhláška nově obsahuje i sankční mechanismus s pokutou. Její dodržování tak bude mnohem lépe vymahatelné,“ upřesnil starosta.

Zákazy pijani neřeší. Strážníci vyhlášku často vymáhají pouhou domluvou

Novinkou je i seznam míst, kde omezení platí. Popíjení alkoholu je zakázáno kromě zákonem stanovených míst i v blízkosti škol, zdravotnických zařízení, dětských hřišť nebo obchodních center. Vyhláška výslovně zmiňuje rovněž prostranství u objektů Luna a Dyleň či okolí křižovatky v Chebské ulici. Totéž platí i pro kouření na veřejnosti.

„Podobnou vyhlášku zastupitelé schvalovali poprvé. V minulosti sice město podobný text o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejnosti vydalo, ale byl bezzubý. Například zde nebyly vymezeny sankce. Nechtěli jsme zabřednout do nějakých právních bojů, proto jsme dokument doplnili, aktualizovali některé odstavce a to, co již v této době není použitelné, jsme zrušili,“ dodal starosta.

Strážníci mají nového ředitele

S dodržováním nové vyhlášky má městu pomoci nový ředitel městské policie. Je jím Ladislav Martínek, dlouholetý velitel strážníků v Ostrově na Karlovarsku, který sbíral zkušenosti i u státní policie. Jeho úkolem je mimo jiné i stabilizace kolektivu a nábor nových strážníků, kterých aktuálně ve městě slouží patnáct.

„Platy městských strážníků jsme nyní poměrně dost zvýšili a já doufám, že se to projeví i na zájmu lidí, kteří by chtěli vstoupit do řad Městské policie Mariánské Lázně. Samozřejmě bych si přál, abychom měli těch lidí kolem třiadvaceti a byl by dostatek hlídek na pokrytí celého města. Rovněž bychom chtěli pokračovat v preventivní činnosti, ta je tady dlouhodobě na velmi vysoké úrovni, stejně jako dopravní výuka dětí,“ dodal starosta.

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

Nový šéf městské policie Ladislav Martínek má za sebou 19 let služby u Policie ČR, 11 let pracoval u Městské policie Ostrov, z toho byl 10 let pověřen jejím vedením. „Z tohoto postu jsem odešel, protože jsem se v našem městě politicky angažoval. V Mariánských Lázních pracuji od letošního dubna,“ vysvětlil třiapadesátiletý Martínek.

Prioritou je, aby se lidé cítili ve městě bezpečně. S tím souvisí řešení veřejného pořádku. Nicméně i parkování chce věnovat pozornost. Jeho prvními úkoly je sjednocení pracovišť do jedné služebny a naplnění početního stavu městské policie.