Lanovka na Ještěd

Lanovka na Ještěd | foto: Jan Pešek, MF DNES

Liberec koupí lanovku na Ještěd i zámek v centru, rozhodli zastupitelé

  • 7
Liberecký magistrát čekají velké nákupy. Jeho zastupitelé včera odsouhlasili, že město za téměř 40 milionů korun získá lanovku na Ještěd i s dalšími technologiemi, stavbami a přilehlými pozemky. Za dalších zhruba 80 milionů koupí také liberecký zámek.

„Město usoudilo, že než aby to měl třeba nějaký spekulant nebo podobně, tak se do toho radši vrhne,“ řekl novinářům primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Kabinová lanovka na Ještěd je mimo provoz od tragické nehody z října roku 2021, při níž zemřel průvodčí. České dráhy (ČD) již dříve avizovaly, že ji nadále provozovat nechtějí, a město ji tak odkoupí za 38,6 milionu korun.

„Cena za prodej lanovky a technologií vychází z revizního znaleckého posudku a jde tak o cenu správnou, která je vyhovující a odpovídající pro obě smluvní strany,“ podotýká mluvčí ČD Filip Medelský a dodává, že prodejem skončí téměř všechny spojitosti ČD s lanovkou. „Prakticky jedinou vazbou zůstanou antény společnosti ČD Telematika umístěné na horní stanici lanovky,“ upřesňuje mluvčí.

Náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert (ANO) předpokládá, že nejpozději do konce září město lanovku skutečně převezme. Liberec za ni zaplatí ve dvou splátkách do konce letošního roku.

Zločin na technice. Co nejspíš stálo za tragédií lanovky na Ještěd v roce 2021

Pro vedení Liberce je výkup jedním z nejdůležitějších kroků vedoucích k obnově provozu lanové dráhy. „Myslím si, že cena je příznivá a doufám, že další kroky budou rychle následovat. Tím prvním je příprava soutěže design and build, neboli navrhni a postav,“ předznamenal Lenert.

„V současnosti se už předběžně domlouváme, kdo by nám vysoutěžil konzultanta na tento náročný způsob výběru. Město v tom nemá žádnou zkušenost, takže je potřeba opřít se o zkušené konzultanty,“ řekl primátor Zámečník.

Zastupitelé Liberce už koncem dubna rozhodli, že k vysílači a hotelu Ještěd bude v budoucnu jezdit lanovka typu jedné kabiny zavěšené na dvou lanech. Její trasa navíc nově povede už od konečné tramvaje v Horním Hanychově a z dnešní délky 1,2 kilometru se stanou téměř dva kilometry.

Podle studie proveditelnosti by lanovka měla stát 360 až 440 milionů korun a v ideálním případě by mohla být v provozu od ledna roku 2029.

Na zámku mají být odbory magistrátu

Zchátralý zámek v centru Liberce včetně přilehlých pozemků a vybavení plánuje město po letech debat odkoupit za 81 milionů korun. Radní by v něm do budoucna rádi viděli například sídlo části odborů magistrátu, pobočku základní umělecké školy nebo stálou expozici Anifilmu.

Liberec koupí zchátralý zámek v centru města, zaplatí za něj 80 milionů korun

„Jsem rád, že se městu podařila vyjednat zajímavá cena nemovitosti a celého vybavení zámku. Vím, že to je ale pouze první krok k oživení tohoto významného prostoru v centru města. Rád bych touto cestou poděkoval i majiteli zámku za jeho přístup k jednáním o ceně,“ říká Lenert s odkazem na aktuálního majitele, společnost Ústí Development ze skupiny MEI.

Město za památku zaplatí ve třech ročních splátkách. Letos to bude 40 milionů, příští rok 30 milionů a v posledním roce zbylých 11 milionů korun.

„Ve vedení města se už teď snažíme připravit nějaký letní program, a pokud vše půjde dobře, chceme Liberečanům zámek zpřístupnit prohlídkami. Dále chceme do zámeckého parku dostat také večerní promítání filmů nebo vystoupení Divadla F.X. Šaldy,“ prozrazuje Lenert.

14. února 2024

,