Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Při Aviatické pouti zaútočí vrtulník na Vietkong, Šonka bude komentovat z kokpitu

  9:46
Aviatická pouť napíše o víkendu svou 32. kapitolu. Na vojenském letišti je připravený pětihodinový letecký i pozemní program. Otevření nebe nad Pardubicemi letos obstará novinka. K tradičnímu průletu gripenů se přidá ještě Flying Bulls Acrobatic Team.

„Gripen je velmi univerzální, umí letět i pomalu. Poletí do 300 kilometrů v hodině, což je pro nás v pohodě, můžeme pohodlně manévrovat a bude to vyhovovat i těmto letounům,“ řekl člen Flying Bulls Acrobatic Teamu Jan Rudzinskyj, který usedne do jednoho ze čtyř akrobatických strojů, které se stíhačkami Armády České republiky program ve 12 hodin zahájí.

Jakkoli vypadala předpověď počasí ještě začátkem týdne hrozivě, vojenští meteorologové ujišťují, že velkých přívalů deště se lidé, kteří zvažují návštěvu Aviatické pouti, bát nemusí.

„Na sobotu by mělo pršet pouze v noci, případně přijde malá přeháňka dopoledne. Teploty se během dne budou pohybovat do 20 stupňů Celsia. Na neděli se vývoj počasí také obrací k lepšímu. Čekáme maximálně malé přeháňky, které by neměly průběh airshow ovlivnit,“ uvádí organizátoři v tiskové zprávě.

Letový program nabídne průřez letectvím od první světové války přes druhou až po moderní armádní novinky.

Oblíbeným bodem programu jsou každoročně historické letecké scény. Letos návštěvníci uvidí ukázku z posledních let vietnamské války, při které americký bitevní vrtulník AH-1 Cobra zaútočí na pozice Vietkongu, jehož členové se budou bránit ze země. „Tyto vrtulníky byly do bojů ve Vietnamu nasazeny od roku 1967 až do konce konfliktu v roce 1975. Získat dobovou ústroj vietnamských bojovníků představuje mnohdy velmi složitý úkol a není divu, že tímto obdobím se zaobírá jen minimum vojenských klubů. Jsme proto rádi, že takovou scénu uvidíme právě na letošní Aviatické pouti,“ řekl Rudzinskyj.

Program nabídne také pestré ukázky letecké akrobacie, která je královnou leteckých sportů. V tomto oboru je opravdovou legendou maďarský pilot Péter Besenyei.

Aviatická pouť
1. a 2. června 2024

Areál letiště se otvírá v 8 hodin, program pro děti začíná o hodinu později. Dopoledne je možné vzletět vrtulníky. Na zemi jsou připraveny ukázky Vězeňské služby a Cizinecké policie.

Při parkování by se návštěvníci měli držet žlutého značení, které je povede přes nadjezd Paramo i ze směru od Přelouče a dovede je na parkoviště. Lidé s průkazy ZTP se drží zelené barvy v průvodcích. Zaparkovat lze na závodišti i na letišti.

Vlaky do areálu kvůli stavebním pracem na letišti nezajíždí, zastavují na závodišti.

„Je mužem, který změnil vnímání letecké akrobacie veřejností, když prosadil zcela nový formát leteckého soutěžení, který byl napínavý a divácky přitažlivý. Právě on vymyslel soutěž letadel mezi pylony, později známou jako Red Bull Air Race, v níž měli Češi hned dva zástupce – Martina Šonku a Petra Kopfsteina,“ řekl letecký publicista Petr Kolmann. Letos osmašedesátiletý Besenyei létá od patnácti let, přiletí na Aviatickou pouť do Pardubic s akrobatickým speciálem Corvus Racer 540.

Pouze v sobotu uvidí lidé na letišti novinku Aera Vodochody AERO L-39NG, letoun CASA bude na statické ukázce také jen první den Aviatické pouti.

„V bloku akrobatických letadel vystoupí Petr Jirmus, který jako jediný na světě získal dva tituly mistra světa a dva tituly z mistrovství Evropy,“ řekl ředitel letového programu Petr Kovačka.

Kromě něj se předvede ve dvou ukázkách pilot Martin Šonka. Poletí se Zlínem 142, na němž létá v pardubickém Centru leteckého výcviku jako instruktor a školí na něm budoucí piloty. „Na Extře 300 SR, která je mým závodním speciálem pro exhibice a soutěže v letecké akrobacii, ve dvanácti minutách ukážu novou sestavu, kterou budu zároveň komentovat. Snažím se popisovat, co letím, a na hlase je znát, že neletím rovně, že je to dřina. Při některých manévrech musím přemoct hlasivky, abych vydal hlásku,“ řekl Martin Šonka.

Pro pořadatele je každým rokem těžší dostat na Aviatickou pouť letecká esa a jejich stroje. „V podstatě neplatíme za letové vystoupení, to je dvakrát deset minut, ale my sem ta letadla musíme dostat a to je například tři a více hodin letu. Když máme zaplatit letové hodiny, představuje jeho vystoupení jen zlomek ceny,“ řekl Kovačka.

Aviatická pouť v Pardubicích v roce 2022:

29. května 2022

  • Nejčtenější

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již evidují kolem 200 událostí. Nejvíce je zasažena obec Velký Týnec, kde se rozvodnil potok a zaplavil...

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Řidičům začne sloužit nový přivaděč k dálnici D35, sousední obec má obavy

Letní dárek dostanou obyvatelé Rokytna na Pardubicku. Řidiči budou moci v úterý 2. července poprvé vyjet na nový místní obchvat, který je zároveň přivaděčem k dálnici D35. Na dnešním kontrolním dni...

27. června 2024  17:46

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Při potyčce u D35 střelili muže do obličeje, pro pomoc si přišel na benzinku

U obce Dolní Roveň na Pardubicku poblíž dálnice D35 se dnes střílelo. Podle policie se tam odehrála potyčka mezi dvěma muži, z nichž jeden utrpěl střelné poranění v obličeji. Podezřelého policie...

1. července 2024  10:29,  aktualizováno  13:58

Koupaliště Cihelna mělo po třech letech otevřít, město jej ale nepřevzalo

Sláva se nekoná. V pondělí se mělo po třech letech otevírat pardubické koupaliště Cihelna, nicméně současný stav areálu to kvůli nedodělkům nedovolil. A náhradní termín není.

30. června 2024  8:06,  aktualizováno  1.7 9:21

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kapitán mistrů světa na cestě do extraligy? Červenku láká Dynamo

Hokejové Pardubice usilovně pracují na vylepšení už tak nabitého kádru. Sondují situaci u několika hráčů v zahraničí včetně kapitána letošních mistrů světa Romana Červenky. Údajně zbývá doladit...

1. července 2024  13:09

V Žamberku láká řeka a akvapark v jednom, pardubická Cihelna otevřela se zpožděním

Dvě nepříjemnosti museli řešit správci bazénů v Pardubickém kraji. V Pardubicích se koupaliště Cihelna otevřelo s dvoudenním zpožděním, protože stavební firma nestihla včas dokončit úklad a...

4. července 2024

Sdílené koloběžky opustily Pardubice, provozovatele odradily pokuty

Firmy, které v Pardubicích nabízely sdílená kola a koloběžky, odešly. Nebyly schopné se domluvit se zástupci malých radnic na parkování strojů a nechtěly dál platit pokuty, které od samospráv hojně...

3. července 2024  15:09

Muž u benzinky postřelil známého kvůli banálnímu sporu, jednal v opilosti

Soudce Okresního soudu v Pardubicích dnes po poledni poslal do vazby padesátiletého podezřelého, který v pondělí dopoledne u dálnice D35 na Pardubicku podle kriminalistů postřelil do obličeje jiného...

3. července 2024  10:14,  aktualizováno  13:41

Čísla u studie emisí nesedí, tvrdí expert. Vše je v pořádku, soudí ministerstvo

Odborník Antonín Novák tvrdí, že čísla škodlivin, která ukazuje rozptylová studie spalovny odpadu v Rybitví, nejsou správná. Podle ministerstva životního prostředí ale prošla detailní kontrolou.

2. července 2024  15:22

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Konec macho idolů. Slavní muži s krysími rysy jsou hitem léta i internetu

„Sexy potkan“ asi není lichotka, která by většinu pánů kdovíjak potěšila. Jenže… Měla by. Muži, přezdívaní Hot Rodents...

Nenechte si pít krev. Vědci zjistili, co ovlivňuje zájem komárů o vás

„Pokud si myslíte, že jste magnetem na komáry, je to zřejmě pravda,“ uvedl Jeffrey Riffell, profesor biologie na...