Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové po incidentu protestovali. Podle ministra v rozporu se zákonem

  13:26aktualizováno  18:12
Pozdvižení vyvolala sobotní potyčka, která se odehrála v Pardubicích mezi Romy a Ukrajinci. Právě Romové se rozhodli, že v neděli odpoledne vyrazí na protest. Ten se konal u hlavního nádraží a trval zhruba dvě hodiny. Poté se pochodem přes město protestující přesunuli na místo incidentu, kde akce skončila. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka bylo shromáždění nelegální.

Během pochodu přítomní vykřikovali, že chtějí mít bezpečné ulice. Do toho skandovali, aby lidé šli s nimi. „Pojďte s námi, nestyďte se. My jsme doma,“ pokřikovali cestou.

Kolemjdoucí však byli podle redaktora iDNES.cz z pochodu zaskočeni. „Vůbec nechápou, co se děje. Nejčastěji pochodující vykřikují, že jsou tady doma, bezpečnost či Ukrajina domů,“ popsal situaci.

Zhruba okolo třetí odpoledne pochod dorazil do cíle. Tedy do ulice Anenská, kde se incident v sobotu odehrál. Podle reportéra byl na místě klid.

Ministr vnitra Vít Rakušan v neděli ke střetu uvedl, že věc vyšetřuje policie, k vytváření speciálních strategií však teď nevidí důvod. Podle Blažka bylo shromáždění nelegální.

„Shromáždění v Pardubicích je svoláno a koná se v rozporu se shromažďovacím zákonem. Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální. Ústava a zákony musejí platit pro každého - ‚většiny‘ i ‚menšiny‘. Jiný přístup může časem dospět k tomu, co sledujeme např. a nejen ve Francii. Chtějí-li, jak tvrdí organizátoři, upozornit na něco vládu, měli by tak činit v souladu se zákonem,“ napsal na twitteru v reakci na protest v Pardubicích.

S tím však podle sdružení Romea nesouhlasí právnička a ředitelka organizace iUSTITA Klára Kalibová. „Zákon o právu shromažďovacím předpokládá konání spontánních shromáždění. Taková shromáždění obvykle reagují na nějakou nenadálou událost a jejich účastníci se jich mohou účastnit naprosto svobodně a naprosto beze strachu z nějakého postihu ze strany a státu. Zároveň ovšem platí, že svolavatelé se dostávají do konfliktu se zákonem a mohou za určitých podmínek čelit pokutě ze strany správního orgánu,” vysvětlila.

Ukrajinci jsou „agresivní“

Řečníci na shromáždění před pardubickým nádražím zdůraznili, že Ukrajinci jsou „agresivní, pijí alkohol a píchají na smrtelných místech“. „Chceme upozornit vládu na to, že i my jsme občané České republiky a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme,“ hlásali před nádražím.

„Je tady shromáždění Romů, nevím, kolik jich tu je. Budeme to monitorovat. Z taktických důvodů nebudeme poskytovat informace o tom, kolik je na místě policistů. Situaci monitorujeme,“ řekla iDNES.cz mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Podle reportéra iDNES.cz na shromáždění na místě dohlížela městská i státní policie. Na samotném shromáždění promluvil i napadený muž, který rovněž přítomné vyzval ke klidu. Okolo druhé odpoledne se spekulovalo, že na akci dorazí Romové z Brna.

„Romové nemají nic proti Ukrajincům“

Policejní mluvčí však danou informaci nepotvrdila. „To vám neřeknu. Neptám se lidí, odkud jsou. Nás zajímá, že je tu větší shromáždění lidí. Jsme tady, abychom zajistili veřejný pořádek ve městě, tyto informace nemohu komentovat,“ uvedla odpoledne pro iDNES.cz Janovská.

Policie poté současně vyzvala aktéry, aby nedocházelo k eskalaci konfliktů a žádnému protiprávnímu jednání. „Touto cestou bychom chtěli požádat aktéry o to, aby v této souvislosti již nedocházelo k další eskalaci konfliktu, násilí nebo jinému protiprávnímu jednání. Policie celou situaci nadále monitoruje,“ řekla ještě před shromážděním mluvčí.

V Pardubicích se večer popralo osmnáct lidí, zraněný Rom má dva stehy

Reportér iDNES.cz současně uvedl, že na akci mířilo stále víc lidi. „Přicházejí i rodiny s dětmi. Především mladí lidé. Většina přítomných přijíždí ve více lidech v jednom autě,“ popsal situaci.

Situace mezi Romy je napjatá

Podle zraněného Roma bitku vyprovokovali Ukrajinci, kteří Romům údajně vyhrožovali již předchozí den. „Bránili jsme se, jeden z Ukrajinců vytáhl nůž a bodl mě,“ řekl Petr S. Zraněného Roma po incidentu lékaři ošetřili, se dvěma stehy ve tváři je již od sobotního večera doma.

Podle informací iDNES.cz se incident odehrál mezi patnácti Romy a třemi Ukrajinci.

„Chceme žít poklidně. Jsme tu proto, že situace mezi Romy je napjatá. Tento případ ze soboty není ojedinělý, je teprve druhý medializovaný. Přibývá konfliktů mezi Ukrajinci a Romy, myslím, že je to zbytečné,“ řekl jeden z účastníků protestu Ferdinand Baník.

Po potyčce mezi téměř dvacítkou lidí se do Pardubic sjíždějí Romové. Na shromáždění dohlíží policie. (2. července 2023)

Na shromáždění uvedl, že má obavu z toho, že pokud to „stát nebude řešit“, mohli by se Romové radikalizovat. „Nebereme všechny Ukrajince, že jsou stejní, my víme, co je rasismus, nejsme rasisti. Chceme jen to, aby nechodili ozbrojení a nenapadali nás. V takovém přílivu lidí (z Ukrajiny) mohou být mezi nimi i problémoví lidé,“ řekl Baník.

Připustil i možnost, že může jít o provokatéry, kteří chtějí vyvolat konflikt s Romy. „Nechceme konflikt, chceme jen bezpečnost. Chceme, aby se mezi námi Romy situace uklidnila. Víme, že se situace může obrátit proti nám,“ řekl Baník.

Zástupce pardubických Romů a svolavatel nedělního protestu Roman Polák řekl: „Žádáme pouze o ochranu nebo vyšší bezpečnost a kontrolu,“ doplnil.

„Máme toho dost“

Hlavní myšlenka, kterou na shromáždění přítomní šířili byla – Romové nemají nic proti Ukrajincům, chtějí jen bezpečí, aby se nemuseli ozbrojovat, doplnil redaktor. Organizátor akce poté protestující vyzval ke klidu.

Po výzvách ke klidu si však další řečníci již s Ukrajinci nebrali servítky. „Křičí, že tady Ukrajince nechtějí, ať jdou pryč z celé České republiky,“ popsal reportér situaci. Poté lidé začali opakovaně skandovat – Máme toho dost.

Podle protestujících je incidentů již hodně a policie nic nedělá. Odpor podle nich nesmí prý skončit. Přítomní také varovali, že budou další demonstrace a pochody. „Ať se vláda vzpamatuje, nikdo nám nepomáhá,“ stěžovali si řečníci.

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Na dostizích v Pardubicích se splašil kůň, vběhl mezi diváky a zranil i dítě

8. května 2024  15:29,  aktualizováno  19:59

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se ve středu odpoledne splašil kůň bez jezdce. Přeskočil plot...

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

U Pardubic vlak usmrtil člověka, koridor z Prahy na Moravu asi hodinu stál

7. května 2024  13:23,  aktualizováno  15:58

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru na Moravu asi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel vítěz Velké pardubické Petr Vozáb, najednou ukočíroval dvaadvacet koní

10. května 2024  13:59

Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek Petr Vozáb, vítěz Velké pardubické z roku 1985 s Festivalem. Po...

Na Svitavsku začal jezdit autobus na zavolání, jízdní řády pro něj neplatí

14. května 2024  18:29

Jízdní řád? Neexistuje. Volí si jej sami cestující. Stačí si do mobilu stáhnout chytrou aplikaci...

V Pardubicích se začnou rychle rozšiřovat zóny placeného parkování

14. května 2024  11:38

Doba, kdy se dalo v širším centru Pardubic odstavit auto zadarmo, končí. Obvody zvýší počet ulic,...

Stavbaři na obchvat povolali potápěče, kvůli odplavenému dnu zpevnili pylon

13. května 2024  17:46

O tom, že někdy je potřeba při budování silnice angažovat potápěče, dnes přesvědčili stavebníci na...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...