Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V březnu ubylo díky koronaviru nehod, duben byl ale v kraji tragický

  9:44
Od poloviny března, kdy byl kvůli epidemii koronaviru vyhlášen v Česku nouzový stav, ubylo na silnicích v Plzeňském kraji aut a vážných dopravních nehod. S postupným uvolňováním opatření ale začala doprava opět houstnout, řidiči navíc jezdili rychleji, častěji pod vlivem alkoholu. Přibylo nehod s tragickými následky.
Nejtragičtější nehoda se stala na přejezdu u Kamenného Újezdu na Plzeňsku. Po srážce s vlakem zemřeli v osobním autě tři lidé, řidič zemřel o několik dní později v nemocnici.

Nejtragičtější nehoda se stala na přejezdu u Kamenného Újezdu na Plzeňsku. Po srážce s vlakem zemřeli v osobním autě tři lidé, řidič zemřel o několik dní později v nemocnici. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Mária Svobodová ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje potvrdila, že v prvních týdnech záchranáři jen výjimečně vyjížděli k těžkým dopravním nehodám. 

„První dva tři týdny téměř nebyly žádné vážné nehody. Provoz v ulicích měst a na silnicích byl velmi plynulý, jako jedni z prvních to poznávaly naše posádky, zvláště v Plzni. V té době nebyly ani výjezdy k vážným úrazům cyklistů,“ shrnula situaci záchranářka.

Z veřejně dostupné statistiky policejního prezídia vyplývá, že do poloviny března policisté v Plzeňském kraji denně vyjížděli v průměru k deseti nehodám.

Například 15. března to byly dvě, o den později čtyři. Všechny tyto události se obešly bez zranění. V dalších dvou týdnech policisté do statistik zapisovali za celý kraj většinou jednoho až tři lehce zraněné.

„Po vyhlášení nouzového stavu, uzavření hranic, omezení pohybu a povinnosti používat roušky došlo k výraznému poklesu provozu. Jak se ale situace začala zlepšovat a omezení uvolňovat, hned se to projevilo na silnicích,“ uvedl z vlastní zkušenosti jeden z dopravních policistů.

„Prázdnější silnice zřejmě lákají řidiče, aby zkoušeli, co jejich auta a motorky dokážou. Zjišťujeme, že se jezdí rychleji. Přibývá ale i nehod, při kterých u řidičů zjistíme vysokou hladinu alkoholu v krvi. A to ještě v době, kdy jsou zavřené restaurace,“ upozornil šéf krajské dopravní policie Vladimír Toman.

Z oficiálních policejních statistik vyplývá, že za první tři měsíce letošního roku zemřelo na silnicích Plzeňského kraje šest lidí, tedy stejně jako ve stejném období loni. Těžce i lehce zraněných bylo v meziročním porovnání méně.

Jedinou obětí silničního provozu v druhé polovině března v kraji byla osmasedmdesátiletá seniorka, kterou v Plané na Tachovsku srazilo 30. března ráno auto.

„Z prvotních informací vyplývá, že do vozovky vstoupila mimo přechod, který ale je blízko místa střetu. I přes resuscitaci zraněním podlehla,“ uvedla několik hodin po tragédii policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Nehody v Plzeňském kraji

leden až duben

rok           mrtví    lehce zranění    těžce zranění

2020          12              23                     378

2019            8              23                     428

2018           11             18                     457

2017           13             15                     457

2016           14             19                     487

V dubnu začalo uvolňování opatření kvůli koronavirové epidemii a motoristé začali více jezdit. Policisté v kraji do statistik zanesli tři tragické dopravní nehody, při kterých dohromady zemřelo šest lidí.

MF DNES dopočítala z denních statistických hlášení, že letos v dubnu zemřelo na silnicích kraje o čtyři lidi víc než loni.

Nejtragičtější nehoda je z 27. dubna. Na železničním přejezdu u Kamenného Újezdu na okraji Nýřan na Plzeňsku se srazilo osobní auto s motorovým vlakem. Ve vraku auta bezprostředně po nárazu zahynulo malé dítě, mladistvý a třiadvacetiletá spolujezdkyně, v nemocnici po třech dnech podlehl těžkým zraněním i čtyřiadvacetiletý řidič. 

Přejezd je na lokální trati z Nýřan do Heřmanovy Huti, řidiče na něj upozorňují tabule a přímo před přejezdem je výstražný kříž.

I když podle dostupných informací zabezpečení přejezdu není v rozporu se zákonem, policisté by po dubnové tragédii rádi viděli lepší zabezpečení. „V rámci bezpečnostní inspekce budeme navrhovat úpravu železničního přejezdu, aby splňoval aktuální standardy. Minimálně by měl být zabezpečený i světelnou signalizací,“ soudí policista Vladimír Toman. 

Jedním dechem ale připomněl Zákon o provozu na pozemních komunikacích, který mimo jiné striktně říká, že „před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet“.

Kdyby k této nehodě nedošlo, na konci dubna by ve statistice zemřelých při nehodách v kraji bylo zaznamenáno osm obětí, tedy stejně jako za první čtyři měsíce roku 2019.

Tragická nehoda u Kamenného Újezdu na Plzeňsku (27. 4. 2020)

27. dubna 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

Přímý přenos

Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem půl čtvrté udeřila silná bouře provázená hustým deštěm a nárazy větru také v Praze. Déšť zaplavil...

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na Karlovarský a Plzeňský kraj. Ve Středočeském a Olomouckém kraji měli hasiči desítky zásahů, hlavně...

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bahna zažila „přepadovku“ prezidenta, zajímal se o rušič či německou Pumu

Akci v prostoru armádního cvičiště Zadní Bahna u Strašic v oblasti Brd na Rokycansku nečekaně navštívil prezident Petr Pavel. Zajímal především o techniku. Důkladně si zevnitř prohlédl například nový...

29. června 2024  13:26,  aktualizováno  17:07

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na ubytovně v Kožlanech na Plzeňsku málem zabil svoji moldavskou manželku. Nejprve ji zmlátil a pak jí do...

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chorý do Slavie. Jsme blízko, takového hráče chcete mít v týmu, říká Tvrdík

Do fotbalové Slavie přichází plzeňský a reprezentační útočník Tomáš Chorý. Sílící spekulace o přestupové bombě léta potvrdil nejprve klubový šéf Jaroslav Tvrdík. „Je pro nás důležité, že on sám si...

29. června 2024  10:01,  aktualizováno  10:11

KOMENTÁŘ: Chorý. Drahá posila, která budí i vášně fandů. Dělá Slavia dobře?

Premium

Mít trochu víc štěstí, třeba by se dneska večer chystal na osmifinále mistrovství Evropy. A s ním celé Česko, které by jistě přemítalo: „Rakušani? Ty bychom mohli smáznout.“ Realita je jiná, hlavní...

2. července 2024

Žena rdousila seniora kvůli penězům na opravu auta, dostala tři roky

Třemi roky nepodmíněně potrestal Krajský soud v Plzni šestapadesátiletou ženu z Karlovarska, která rdousila osmdesátiletého bývalého přítele proto, že jí nechtěl půjčit peníze na opravu auta. Žena ho...

1. července 2024  14:27

Řidič při rallye neodhadl zatáčku, vůz proletěl plotem a zdemoloval skleník

Kuriózní nehoda se stala během automobilové soutěže v Líšťanech na Plzeňsku. Řidič tam vyjel ze silnice, projel plotem a zdemoloval skleník.

1. července 2024  13:35

Na Šumavě řeší, jak ulevit známým lokalitám a nabídnout turistům nové cíle

Správci Národního parku Šumavy mají studii, která se zabývá problematikou návštěvnosti celé oblasti. Má posloužit jako podklad k usměrnění turistické zátěže území. Cílem je ulevit známým lokalitám,...

1. července 2024  9:56

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Přítelkyně je starší a je prý podobná mámě, což odmítám, říká Polívka

Herec Vladimír Polívka (34) je už tři roky šťastně zadaný. S přítelkyní se ukazuje na veřejných akcích, ale s médii o...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Krejčík se vrátí na zámek za Stropnickým. Lehko se mi tam jezdit nebude, říká

Daniel Krejčík (30) a Matěj Stropnický (40) sice už několik měsíců netvoří pár, na konci léta se ale znovu dají...