Vlaječka s hákovým křížem se objevila během Slavností svobody v Plzni při jízdě...

Vlaječka s hákovým křížem se objevila během Slavností svobody v Plzni při jízdě vojenských vozidel Convoy of Liberty. Případem se zabývá policie. | foto: Václav Zeman

Kauza svastiky v konvoji jde k soudu, dvojice nesouhlasí s trestním příkazem

  • 19
Dvojice, která mávala během Slavnostní svobody v Plzni vlaječkou s nacistickým křížem, nesouhlasí s trestním příkazem. Případ se tak bude řešit v rámci hlavního líčení.

Plzeňský okresní soud potrestal dvojici trestním příkazem letos v červnu. Jak je soudkyně potrestala, není známo. Nicméně dvojice si proti rozsudku podala odpor.

Případ, který pobouřil veřejnost, se bude tedy řešit v rámci hlavního líčení. Vyplývá to z justiční databáze. Jako první o tom informoval sever Denik.cz.

Státní zástupce požadoval pro stíhanou dvojici podmínky a peněžité tresty v řádu desítek tisíc korun. Policie sdělila muži a ženě podezření z přečinů podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství. Ohroženi jsou až pětiletým vězením.

Událost se stala v neděli 5. května při Konvoji svobody, což bývá nejnavštěvovanější akce plzeňských Slavností svobody, tedy oslav osvobození města americkou armádou a konce druhé světové války.

Policie reagovala na video, které se objevilo na sociální síti X. Je na něm historický armádní nákladní vůz americké armády, z jehož kabiny někdo mává vlaječkou s hákovým křížem.

Totožnost muže a ženy policie zjistila hned v den jízdy konvoje. Dvojice nepatří ke členům tradičních vojenských klubů, ale byli to individuální účastníci jízdy. V Konvoji svobody letos jelo víc než 300 vojenských historických amerických vozidel.

Plzní projel tradiční Convoy of Liberty (5. 5. 2024)

5. května 2024