Do metra za půl minuty. Cestující na Jiřího z Poděbrad už vozí nové výtahy

  12:01
V Praze 3 jsou tři stanice metra – Flora, Želivského a Jiřího z Poděbrad – a žádná z nich doposud neměla bezbariérový vstup. To se změnilo v úterý, kdy pro veřejnost začal fungovat výtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Horní vstup do výtahu se nachází asi třicet metrů od chodníku ve Vinohradské ulici, naproti stejnojmenné tramvajové zastávce.
Ve stanici metra Jiřího z Poděbrad zprovoznili výtahy (2. července 2024)

Ve stanici metra Jiřího z Poděbrad zprovoznili výtahy (2. července 2024) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Bezbariérový výtah nechal vybudovat dopravní podnik (DPP) zhruba za půl miliardy korun a zakončil tak rekonstrukci stanice Jiřího z Poděbrad započatou koncem roku 2021. Ta se cestujícím znovu otevřela loni na začátku listopadu.

Vybudování výtahů bylo technicky nejsložitější, proto trvalo nejdéle. Nejhlubší místo ražeb se nachází 51 metrů pod povrchem. Práce trvaly dva roky a deset měsíců.

„Dělníci vytěžili okolo devíti tisíc kubíků rubaniny, použili pět tisíc kubíků betonu a přes šest set tun oceli,“ řekl člen představenstva a technický ředitel DPP Marek Kopřiva. Výtahy teď budou do konce října fungovat ve zkušebním provozu, následně je i se zbytkem stanice zkolaudují.

„Během zkušebního provozu se to bude víc sledovat, jestli to nezpůsobuje nějaké komplikace, jestli nevznikají nějaké problémy, je to takový záběh. Pro obyčejného smrtelníka to už ale bude fungovat úplně normálně,“ vysvětlil nynější fungování výtahu starosta třetí městské části Michal Vronský (TOP 09).

Nový vstup do metra tvoří dvě dvojice výtahů – jedna vede z povrchu do mezipatra a druhá jede hlouběji až k nástupištím. Tyto výtahy spojuje 40 metrů dlouhá přestupní chodba.

„Na ‚Jiřáku‘ je stanice situovaná u bývalé fontány na rohu náměstí, tam jsou vstupy do vestibulu. Kdybychom vztyčili výtah z nástupiště stanice přímo kolmo nahoru, byla by horní stanice výtahu někde u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Proto jsou ty výtahy takto rozdělené. Z horní stanice výtahu sjedete dolů 30 metrů, tam je přestupní chodba, kterou se dostanete k druhé dvojici výtahů, které vás odvezou přímo do čela střední lodě nástupiště,“ vysvětluje Daniel Šabík, mluvčí DPP.

Každý z výtahů dokáže přepravit najednou až 21 osob. Cestující sjedou celkově do hloubky 45 metrů a čistý čas jízdy ve výtazích je 25 sekund.

Vinohradská třída zatím počká

Výtah tak umožňuje bezbariérový vstup přímo z náměstí Jiřího z Poděbrad, které se nyní rekonstruuje za půl miliardy korun. Většina prací by tam měla být dokončena v roce 2026, kdy zůstane nepřístupná pouze jeho menší část.

Součástí proměn náměstí Jiřího z Poděbrad a jeho okolí je také dlouho plánovaná rekonstrukce Vinohradské třídy. Bezbariérová zastávka tramvaje by se měla přesunout přímo k vybudovaným výtahům a ulehčit tak přestup lidem s tělesným omezením.

Náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) nicméně nedávno uvedl, že magistrát s ohledem na rekonstrukci náměstí v tomto volebním období s revitalizací Vinohradské třídy nepočítá.

„U revitalizace Vinohradské třídy jsme vysoutěžili zpracovatele dokumentace pro stavební povolení, aktuálně tedy čekáme pouze na přidělení finanční částky ze strany pana radního Kovaříka,“ komentuje náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Praha zahájila rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad, potrvá necelé tři roky

Veřejná doprava v Praze prošla za posledních deset let velkou proměnou. Ještě před pár lety byla nízkopodlažní jen každá desátá tramvaj a bariérové byly i takové stanice, jako je Můstek, Muzeum, Anděl nebo I. P. Pavlova.

„Jsou tady ale stále bariérové stanice metra, které je ještě nutné zpřístupnit, protože u každé z nich žijí lidé na vozíku nebo s malými dětmi v kočárku,“ tvrdí Erik Čipera, ředitel sociálních služeb Asistence.

Další stanicí bude Flora

Město se chce podle Hřiba budování bezbariérových přístupů do metra dále věnovat. V Praze 3 se nejdříve dočká rekonstrukce stanice Flora, kam dělníci nastoupí v průběhu příštího roku. DPP chce letos vypsat výběrové řízení na stavební firmu, která příští rok začne stavět.

„U Flory je podobná situace jako u Jiřího z Poděbrad. Ta stanice je také z roku 1980 a od té doby nebyla rekonstruovaná. Bude uzavřena asi na deset měsíců, doba a termín budou upřesněny, až budeme mít vysoutěženého zhotovitele. I tam bude muset být kaskáda výtahů spojených přestupní chodbou, protože kdyby tam byly výtahy kolmo nahoru, vztyčily by se někde uprostřed hřbitova,“ popisuje Šabík.

Další na řadě pak bude výtah ve stanici Želivského. „Tam je to však na začátku procesu, když to bude za tři roky, tak to bude fajn,“ dodává Vronský.

Z 61 stanic pražského metra má nyní bezbariérový přístup 47 z nich. Ještě letos mají začít úpravy stanic metra Radlická a Českomoravská, kde aktuálně město jedná s developery ohledně konkrétního umístění výtahu. Dále magistrát chystá výběrové řízení na projektanta u stanice Pražského povstání a na plnohodnotné zpřístupnění pomocí výtahů ve stanicích Rajská zahrada, Strašnická a Vyšehrad.

2. listopadu 2023

  • Nejčtenější

VIDEO: Motýly na Máji „vyhnali“ dravci. Křídly mávající sokoli lákají na slet

Na nově otevřeném obchodním domě Máj na Národní třídě sedí sokoli. Nebo by se to tak z videa České obce sokolské (ČOS) alespoň zdálo. Jde však o počítačově vytvořenou propagaci, kterou tělocvičná...

26. června 2024  17:56

Staněk musí na operaci, čeká ho dlouhá pauza. Slavia hledá novou jedničku

Fotbalová Slavia potřebuje najít novou brankářskou jedničku. Zranění Jindřicha Staňka ze středečního utkání mistrovství Evropy proti Turecku odhalilo vážné problémy, gólmana čeká operace. Do brány by...

28. června 2024  11:13,  aktualizováno  12:25

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Část linky metra B kvůli poruše stála, doprava na Andělu kolabovala

Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení ve stanici Smíchovské nádraží byl přibližně na dvě hodiny ve špičce zastaven provoz metra na lince B. Cestující mezi Florencí a Novými Butovicemi museli využít...

26. června 2024  16:27,  aktualizováno  18:05

KOMENTÁŘ: Chorý. Drahá posila, která budí i vášně fandů. Dělá Slavia dobře?

Premium

Mít trochu víc štěstí, třeba by se dneska večer chystal na osmifinále mistrovství Evropy. A s ním celé Česko, které by jistě přemítalo: „Rakušani? Ty bychom mohli smáznout.“ Realita je jiná, hlavní...

2. července 2024

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Metro C pět dnů nepojede z Pražského povstání až na Háje. Kvůli pražcům i déčku

Na začátku letních prázdnin vymění pražský dopravní podnik (DPP) téměř tři stovky pražců na trase metra C. Výměna od soboty omezí na pět dní dopravu mezi stanicemi Háje a Pražského povstání. Ve...

28. června 2024  10:39

Těmi dveřmi ne, odmítl muž po nehodě vystoupit z tramvaje. Strážník ho vyvedl

Pozdvižení způsobil v pražské tramvaji krátce po jejím střetu s vozem jeden z cestujících. Odmítal totiž vystoupit kvůli tomu, že nebyly otevřené jím preferované dveře. Strážníky, kteří se mu situaci...

4. července 2024  13:04

Pražští řidiči přednost zprava nedávají a chodce na přechodu nepustí, zjistil test

Premium

Jízda na červenou, nepouštění chodců, podjíždění, to jsou jen některé z běžných přestupků pražských řidičů. Jedním z nejriskantnějších je pak nerespektování přednosti zprava. Dopravním policistům se...

4. července 2024

Horké dny potrápí Pražany. Zchladit se mohou v Čestlicích nebo u Džbánu

Léto je tu a s ním i horké dny plné slunce. Vlna veder v minulém týdnu byla podle meteorologů pouze ochutnávkou toho, co nás čeká během prázdnin. Tropické dny se ani letos Praze nevyhnou, přičemž v...

4. července 2024

Středočeská koupaliště lákají na nostalgickou atmosféru, adrenalin i šašlik

Léto bez pořádné koupačky je pro spoustu lidí jen stěží představitelné. Ve středních Čechách jsou pro osvěžující smočení v horkých dnech ideální podmínky. Koupaliště, jezera a rybníky poskytují kromě...

4. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Konec macho idolů. Slavní muži s krysími rysy jsou hitem léta i internetu

„Sexy potkan“ asi není lichotka, která by většinu pánů kdovíjak potěšila. Jenže… Měla by. Muži, přezdívaní Hot Rodents...

Nenechte si pít krev. Vědci zjistili, co ovlivňuje zájem komárů o vás

„Pokud si myslíte, že jste magnetem na komáry, je to zřejmě pravda,“ uvedl Jeffrey Riffell, profesor biologie na...