Limitovaná edice karty Lítačka k 50. výročí zprovoznění pražského metra ve...

Limitovaná edice karty Lítačka k 50. výročí zprovoznění pražského metra ve vzhledu obkládací kazety, která je typická pro linku A. (13. června 2024) | foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

„Motiv obkladů z metra nesmíte na Lítačce použít.“ Dědicové hrozí soudem

  • 329
Dědicové architekta Jaroslava Otruby, který navrhl známé obklady z pražského metra, žádají prostřednictvím právního zástupce město Prahu a dopravní podnik (DPP), aby zastavily vydávání limitované edice Lítačky. Podle dědiců totiž DPP nemá právo použít Otrubův design na kartě.

Podle Hospodářských novin se architektova dcera Vítězslava Otrubová obrátila na hlavní město a DPP předžalobní výzvou. V případě, že karty s Otrubovým designem budou nadále využívané, je připravena se soudit.

„Protože je vám dobře známo, kdo je autorem a nositelem práv, lze považovat edici Lítačky s motivem obkladu dle návrhu architekta Otruby za vědomé pohrdání autorskými právy,“ napsal v předžalobní výzvě František Vyskočil, který je právním zástupcem Otrubové.

Podle Operátora ICT (OICT), který Lítačku provozuje, i DPP však nejsou argumenty architektových dědiců oprávněné. „Po podrobném prostudování výzvy naši právníci dospěli k závěru, že dopravní podnik neporušil tvrzená autorská práva paní Otrubové, jak je ve výzvě uvedeno,“ uvedl Daniel Šabík z tiskového oddělení DPP pro Hospodářské noviny. Na dotaz redakce iDNES.cz dopravní podnik nesdělil, jak bude ve věci dále postupovat.

Obdobný názor zastává také společnost OICT. „Nejsme si vědomi jakéhokoliv pochybení spočívajícího v porušení autorských práv,“ řekl pro deník Vladimír Antonin Bláha, mluvčí OICT. Dále pro iDNES.cz uvedl, že se v současnosti k věci více vyjádřit nemůže. OICT předžalobní výzvu ze strany dědiců neobdržela.

Magistrát hlavního města Prahy se redakci iDNES.cz k problému nevyjádřil a odkázal na zmíněné společnosti DPP a OICT.

Lítačka s obkladem. Vyjde limitovaná edice karet k 50. výročí provozu metra

Limitovanou edici 20 tisíc karet k 50. výročí fungování pražského metra představily společnosti 13. června. Zájemci si mohou karty pořídit na několika vybraných místech za 200 korun. Výše poplatku odpovídá ceně, kterou cestující platí ze expresní výměnu karty z jiného důvodu než je konec její platnosti.

Design v podobě známého obkladu z metra vybral DPP pro limitovanou edici karet kvůli jeho originalitě a rozpoznatelnosti. „Pro design limitované edice karty Lítačka jsme se inspirovali unikátními obklady stěn, které navrhl hlavní architekt pražského metra Jaroslav Otruba. Dlaždice zvané lidově ‚prsa‘ a ‚antiprsa‘ jsou charakteristické pro linku A. Tento design jsme vybrali jako reprezentativní pro kulturní a technické dědictví pražského metra, které je považováno za jedno z nejkrásnějších a nejefektivnějších na světě,“ uvedl již dříve Zdeněk Hřib, náměstek primátora pro oblast dopravy.

„Cíleně jsme pro ni vybrali kazetu v barvě champagne, protože obklady v tomto odstínu jsou použity ve všech stanicích od Hradčanské po Floru, a tvoří tak spojovací linii. Speciální edice karty Lítačka je dalším příspěvkem do portfolia dárkových předmětů, které jsme připravili k 50. výročí zahájení provozu pražského metra,“ řekl při představení karty generální ředitel DPP Petr Witowski.

Limitovaná edice karet s designem obkladů je první, která se týká významného výročí MHD v Praze. V minulosti se speciální edice vztahovaly například k pražské zoo nebo 100. výročí vzniku Československa.

Pro linku A typické obklady navrhl Jaroslav Otruba (1916-2007) v 70. letech minulého století, kdy byl zaměstnancem Metroprojektu, kde se podílel na přípravě linek metra A a C.

Panely se vyznačují vypouklými nebo naopak propadlými čočkami. Obklady se nacházejí v několika stanicích v různých barevných provedeních. Střídání dutých a vypouklých desek mělo za úkol tříštit zvukové vlny, které vydávaly podvozky sovětských vlakových souprav.

2. listopadu 2023