Metro je krevní systém města, říká autor muralu. Na Florenci jsou dva, další přibudou

  7:56
Umělci Michal Škapa a Matěj Olmer za lomozu vozů metra oficiálně představili své muraly nazvané Město M a Krajina posedlá tmou. Velkoplošné malby se nachází na nástupišti pražské stanice metra C Florenc. Jsou součástí programu Umění pro město a projektu Linka C 50 (LCL) k 50. výročí linky C, na kterém spolupracuje Galerie hlavního města Prahy a dopravní podnik.

Zatímco v květnu roku 1974, kdy metro C poprvé vyjelo z Kačerova na Florenc, se slavilo sladkým Metro dezertem, který se v Československu začal vyrábět právě na počest otevření první linky podzemky, k 50. výročí výtvarníci na zakázku namalovali muraly (velkoplošné malby na stěny ve veřejném prostoru) dlouhé asi 40 metrů.

Škapa s Olmerem, kteří spolu spolupracují už 30 let, je tvořili sedm dnů, ale do kolejiště mohli až v noci po vypnutí proudu a před vyjetím první soupravy, tedy od 1:00 do 3:20.

Pro Škapu, který patří mezi nejvýznamnější autory spojené s českou graffiti scénou a vystavuje v galeriích, představuje metro „bránu do města“. Má k němu odmalička blízký vztah. „Jedna z mých raných vzpomínek je, když se otevírala stanice metra Želivského. Bydlel jsem poblíž,“ řekl redaktorce iDNES.cz.

„Mural vychází z mého díla, ve kterém pracuji způsobem, že dělám většinou městské koláže. Tady jsem do toho zakomponoval i odkaz na navigační systém metra a na různé značky a fragmenty, které se v metru vyskytují,“ přidal výtvarník podrobnosti ke svému muralu.

Dílo Město M tím pádem trochu působí, jako by bylo nakresleno na míru podzemní dráhy. „Ale byla to volná věc. Měli jsme absolutně volnou ruku. Jsem rád, že jsme malovali s Matějem takto naproti. Mám to víc detailní a prokleslené. Matěj udělal uvolněnou, gestickou věc. Myslím, že tyto dvě malby se docela zajímavě doplňují,“ vysvětlil Škapa.

Metro jako krevní systém organismu města

Olmerův Mural Krajina posedlá tmou, podle něj představující „semiabstraktní, spirituální krajinu“, nese stejné jméno jako píseň Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.

„Jmenuje se to tak, protože je to citace písně od Semaforu, která mě zaujala. A je tam krajina i příroda kombinovaná s temnotou toho podzemí města. Takže je to záměrný kontrast,“ podotkl Olmer, jenž je známý jako průkopník abstraktního, syrového a expresivního graffiti.

Olmer chtěl docílit toho, aby cestující, kteří projíždějí městem, měli možnost kontemplace a spirituálního zážitku v denní rutině. Metro pro něj znamená „krevní systém organismu města“.

„Přijde mi to jako jedna z nejdůležitějších částí města. Myslím si, že metro je součástí města a město je v širším kontextu součástí přírody a vesmíru, takže mi to všechno přijde propojené. Nevidím v tom přímý rozpor,“ řekl iDNES.cz výtvarník, který ve své tvorbě někdy vychází i z vlastní poezie.

„Vernisáž“ za dunění vagonů

Středeční improvizovanou „vernisáž“, jež probíhala za normálního provozu metra, zahájila spolukurátorka Marie Foltýnová z Galerie hlavního města Prahy s tím, že muraly jsou součástí většího projektu LCL v rámci programu Umění pro město. Velkoplošné malby mají totiž vzniknout i na dalších stanicích linky C.

„Stále je otevřena výzva pro podání návrhů na další stanice metra, od Muzea na Kačerov. Vyzýváme všechny umělce a umělkyně, aby podali své návrhy, prohlásila Foldýnová, zatímco její projev pravidelně přerušovalo dunící metro.

Přátelství se Sověty byl narativ vnucený okupanty, říká tabulka u kritizované plastiky

Podle ní budou vítězná díla vybrána v září a objevit by se v metru mohla buď do prosince letošního roku, nebo na začátku toho dalšího.

Druhá kurátorka a architektka pražského metra Anna Švarc se zmínila, že muraly „jsou veřejná stavba, která slouží především k tomu, abyste žili“. „Prosím všechny zúčastněné, aby respektovali čáru nutnou pro vaši bezpečnost,“ vyzvala Foldýnová na konci svého projevu.

„Chápu, že všichni neberou tento vkus jako obecný. Může to ale být přijatelné pro každého návštěvníka. Může tam každý den objevovat nové detaily,“ dodala Foldýnová.

„Proč pak ten boj proti sprejerům?“

Magdalena a Tereza se na uvedení muralů přišly podívat. „Moc se mi to líbí a díla velmi zpestří pražské metro. Jsem ráda, že tito dva umělci byli osloveni,“ řekla iDNES.cz Magdalena. „Přijde mi to jako super zvelebování metra. A Florenc pro to byl správná volba,“ dodala Tereza.

Líbí se vám muraly na stanici metra Florenc?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 19. července 2024. Anketa je uzavřena.

Kolemjdoucí David si malby se zájmem prohlížel. „Na muralech se mi líbí, jak jsou naproti sobě a jak jsou odlišné. Vytváří to zajímavý kontrast,“ vysvětlil. „I když oba umělci vychází ze stejných kořenů, každý se vyvinul jiným směrem. Je to důkaz toho, že je graffiti komplexní a že to není jenom bezvýznamný vandalismus, ale forma umění,“ myslí si David.

„Nelíbí se mi to. Nepatří to sem,“ vyjádřil se jiný cestující, který nechtěl prozradit své jméno. Doufá, že muraly jsou na Florenci umístěny jen dočasně.

Na Facebooku se jeden z uživatelů pod fotkami muralů ptal „Proč pak ten boj proti sprejerům?“. Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) mu odpověděl, že malby nejsou ilegální, od umělců si je objednali a nejde o graffiti.

„Na jednu stranu město graffiti a street art vytlačuje z veřejného prostoru a vše ihned přetírá a na druhou stranu dělají v metru street art/graffiti zakázky. Já tomu nějak nerozumím,“ podivoval se jiný uživatel na Instagramu.

  • Nejčtenější

Muž, který zavražděnou pohřbil na dně přehrady, si odsedí 18 let. K činu se přiznal

Muž, který podle obžaloby loni ve vile v Jevanech u Prahy zavraždil ženu, u soudu přiznal vinu a byl odsouzen k 18 letům vězení. Vražda se stala začátkem února minulého roku v jedné z vil, kde 39letý...

29. července 2024  8:24,  aktualizováno  13:55

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vždycky jsme s vámi? S Chorým ne. Na posilu se bučelo, fanoušci uráželi Plzeň

Slavnostní atmosféra v tu ránu ochladla. Fotbalista Tomáš Chorý poprvé ve slávistických barvách nastoupil do domácího utkání a z tribun zaplněného Edenu se ozýval pískot. Nejdřív jemný a nesmělý,...

28. července 2024

My velodrom, vy kanál. Brno s Prahou se tiše dohodly, že si nebudou konkurovat

Roky vrcholní brněnští politici slibovali, že na řece Svratce v Jundrově vyroste kanál pro vodní slalom, v němž si mladé naděje sportu, z něhož Češi pravidelně vozí olympijské medaile, měly vyzkoušet...

30. července 2024  6:08

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Luxusní byty, materiál jako na římském Koloseu. Kulaťák má novou dominantu

Na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích byla slavnostně otevřena moderní budova Victoria Palace s neoklasicistním nádechem. Nabízí 92 luxusních bytů a obchodní prostory v přízemí. Jedná se o první...

30. července 2024  17:37

Sparta - Dukla 2:0, proti nováčkovi se mistr nadřel, druhý gól dal až v závěru

Pátý zápas v sezoně, páté vítězství. Sparťanští fotbalisté zůstávají stoprocentní i po třetím kole Chance Ligy, v němž doma porazili Duklu 2:0. Proti nováčkovi v závěrech obou poločasů skórovali...

2. srpna 2024  19:08,  aktualizováno  22:02

Diouf jako na houpačce: na jaře si nevěřil, teď je nahoře. Šanci si vydřel

Možná si ještě vybavíte, jak před šesti měsíci do fotbalové ligy vletěl. Ramenatý mládenec s kulatýma ušima působil jako zjevení. Dal gól v Karviné, za pár dnů i v pohárovém derby proti Spartě....

2. srpna 2024  21:17

Liberec - Slavia 0:1, rozhodla Dioufova raketa, domácí šance pochytal Kinský

Slávističtí fotbalisté ve třetím kole Chance Ligy poprvé zvítězili venku. V chladném a deštivém Liberci jim tři body vystřelil náramným gólem El Hadji Malick Diouf. Domácí Slovan vysoké tempo z úvodu...

2. srpna 2024  16:41,  aktualizováno  19:26

Dva týdny dovolené? Starší nemají odvahu. Generace Z chce naopak neomezenou

Premium

Starší generace má obavy z nahromaděné práce, e-maily řeší i o dovolené. Generace Z naopak touží po delším volnu bez pracovních povinností. Firmy naslouchají mladším pracovníkům, nabízejí jim i...

2. srpna 2024

Hlad zahnaly snídaně i guláš. Oblíbená jídelna končí, majitelé jdou do důchodu

Pražská jídelna a lahůdky blízko autobusového nádraží Florenc po téměř třiceti letech uzavírá svůj provoz. Majitelé,...

Mám kus titanu a pár šroubů v hubě, ozval se fanouškům Mirai Navrátil

Zpěvák Mirai Navrátil se ozval fanouškům z nemocnice. Tam skončil kvůli zranění čelisti. Kapela Mirai musí zrušit...

Když vynechám trénink, není mi dobře, říká svalnatá bulharská princezna Kalina

Bulharská princezna Kalina se dostala na titulní stránky poté, co se poprvé od ledna 2020 objevila ve společnosti. Není...

Ukrajina je v platební neschopnosti, dnes měla splatit 34 milionů dolarů

Ukrajina se dnešním dnem dostala do krátkodobé platební neschopnosti. Ministerstvo financí uvedlo, že pozastavuje...

Šestnáctiletá dcera Dary Rolins paří s tátou. Už má za sebou i otravu alkoholem

Dcera zpěvačky Dary Rolins (51), Laura Homolová (16), vyrazila se svým tátou Matějem Homolou (51) na hudební festival...