Sváteční husí kaldoun

Kaldoun je vývar z drůbežích drobů, který se podává na nejrůznější události.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 120 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    521 KCal

    24 %

    22 %

  • Energie

    2182 KJ

    24 %

    22 %

  • Sacharidy

    10,0 g

    11 %

    10 %

  • Vláknina

    5,2 g

    17 %

    17 %

  • Bílkoviny

    35,6 g

    57 %

    52 %

  • Tuky

    36,7 g

    57 %

    52 %

  • nasycené

    15,6 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Drůbky důkladně očistíme, opláchneme ve studené vodě a vložíme je do hrnce s vodou. Vodu osolíme, přivedeme do varu a drůbky krátce povaříme. Z vývaru odstraníme tmavou pěnu. Kořenovou zeleninu očistíme, přidáme do hrnce a vaříme doměkka.
  2. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme máslo a cibuli zlehka osmahneme. Přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Vývar zcedíme, zeleninu z něj nakrájíme na kousky a drůbky obereme.
  3. Jíšku zalijeme přecezeným vývarem, dobře rozmícháme a necháme základ vývaru asi 20 minut povařit. Poté do něj přidáme drůbky a zeleninu. Nakonec přilijeme smetanu, ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, mletým bílým pepřem a ještě krátce povaříme.
Autor:

Podobné recepty

Svíčková polévka

Pokud vám chutná svíčková omáčka, vyzkoušejte i tuto polévku.

Zvěřinový vývar s celestýnskými nudlemi

Ze zbylého zvěřinového masa snadno uvaříte vývar.

Polévka z červené řepy

Vysoký obsah vlákniny v červené řepě přispívá ke zdravému trávení a může pomoci předcházet zácpě.

Perkenice

Vynikající polévka, jež vás zasytí na dlouhé hodiny.

Zvěřinový vývar s bylinkovým svítkem

Součástí štědrovečerní večeře často bývá vývar.