Ingredience
Postup
- Na vál nasypeme mouku a smícháme ji s kmínem a solí. Uprostřed uděláme důlek, přidáme olej a za postupného přilévání vody (cca 150 ml) vypracujeme vláčné těsto. Zformujeme ho do koule, dáme do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme odležet asi 60 minut v chladničce.
- Hrášek zalijeme vodou a povaříme doměkka. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek a zázvor očistíme a nastrouháme najemno. Hrášek scedíme a promícháme s bramborami, cibulí, česnekem, zázvorem, koriandrem a kořením. Náplň nakonec dochutíme solí.
- Odleželé těsto rozdělíme na 12 dílů, které vytvarujeme do kuliček. Zakryjeme je potravinářskou fólií, aby těsto neokorávalo a postupně je rozválíme na slabě pomoučněném vále na kolečka o průměru cca 16 cm. Placičky rozkrojíme na poloviny. Každou část přehneme napůl do tvaru trojúhelníku, řeznou stranu potřeme vodou a spojíme. V dlani vytvoříme ze složeného těsta kapsu a naplníme ji bramborovou směsí. Volné kraje potřeme vodou a kapsu uzavřeme. Taštičky smažíme ve vyšší vrstvě oleje rozpáleného na 150 °C dozlatova. Poté je přendáme na kuchyňské papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk. Samosy podáváme např. s koriandrovým čatní a chilli omáčkou.