Varšavské dršťky

Tradiční polský pokrm, který má kořeny ve Varšavě.

Obtížnost

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Postup

  1. Předvařené dršťky zalijeme vodou a přivedeme k varu. Osolíme je a vaříme asi 45 minut doměkka. Poté je scedíme (vývar si ponecháme) a nakrájíme na nudličky asi 4 cm dlouhé.
  2. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme polovinu másla a zeleninu na něm orestujeme.
  3. Mezitím si v kastrolu připravíme ze zbylého másla a z mouky světlou jíšku. Rozředíme ji 500 ml vývaru a 15 minut povaříme.
  4. Do omáčky vložíme dršťky a orestovanou zeleninu. Vše podle chuti dosolíme, okořeníme muškátovým květem, zázvorem a majoránkou a 5-7 minut povaříme. Nakonec vmícháme sekanou pažitku.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    388 KCal

    18 %

    16 %

  • Energie

    1623 KJ

    18 %

    16 %

  • Sacharidy

    8,3 g

    9 %

    8 %

  • Vláknina

    1,4 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    48,1 g

    76 %

    71 %

  • Tuky

    17,3 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    10,0 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Valašská kyselica

Tak dobrou kyselici jste ještě nejedli.

Miso polévka

Tradiční polévka z Japonska plná zeleniny.

Sváteční husí kaldoun

Kaldoun je vývar z drůbežích drobů, který se podává na nejrůznější události.

Polévka ze zeleného chřestu s parmazánovými nočky

Ze zbylého chřestu můžete uvařit zdravou polévku.

Rajská polévka

Rajská polévka chutná nejlépe s křupavými krutónky.