Varšavské dršťky
Tradiční polský pokrm, který má kořeny ve Varšavě.
Postup
- Předvařené dršťky zalijeme vodou a přivedeme k varu. Osolíme je a vaříme asi 45 minut doměkka. Poté je scedíme (vývar si ponecháme) a nakrájíme na nudličky asi 4 cm dlouhé.
- Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme polovinu másla a zeleninu na něm orestujeme.
- Mezitím si v kastrolu připravíme ze zbylého másla a z mouky světlou jíšku. Rozředíme ji 500 ml vývaru a 15 minut povaříme.
- Do omáčky vložíme dršťky a orestovanou zeleninu. Vše podle chuti dosolíme, okořeníme muškátovým květem, zázvorem a majoránkou a 5-7 minut povaříme. Nakonec vmícháme sekanou pažitku.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
388 KCal
18 %
16 %
-
Energie
1623 KJ
18 %
16 %
-
Sacharidy
8,3 g
9 %
8 %
-
Vláknina
1,4 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
48,1 g
76 %
71 %
-
Tuky
17,3 g
27 %
25 %
-
nasycené
10,0 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA