Lukáš Stegbauer (vlevo) z Jindřichova Hradce útočí kolem Pavla Englického (uprostřed) a Matěje Macha z Písku. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Jindřichův Hradec čeká na cestě za postupem do baráže Plzeň

  • 1
Startuje play off první basketbalové ligy, do kterého se probojovaly oba jihočeské celky – Jindřichův Hradec zakončil nadstavbovou část sezony na prvním místě a ve čtvrtfinále vyzve Lokomotivu Plzeň. Písečtí hráči pojedou na palubovku Zlína.

Jindřichohradecký klub vyhlásil po pádu do první ligy jasný cíl, kterým je okamžitý návrat do NBL, tedy nejvyšší basketbalové soutěže v Česku. Svůj úkol zatím plní suverénně, základní části prošel bez porážky a v nadstavbě zaváhal pouze dvakrát, s Prostějovem a Olomoucí.

V sezoně posílali Hradečtí své hráče na hostování do klubů z nejvyšší soutěže. Jedním z basketbalistů, který cestoval mezi Jindřichovým Hradcem a Brnem, je Lukáš Stegbauer.

„Více zápasů jsem odehrál za Brno, ale vždycky záleží na tom, jak se týmy dohodnou. Pak mi zavolají a já jedu, takže hraju jeden den s Brnem v Ústí a další den v Jindřichově Hradci. Je to náročné jak časově, tak psychicky,“ popisuje Stegbauer, s nímž do Brna dojíždějí i Radek Farský a Jakub Jokl. Do Kolína propůjčili Jihočeši Jiřího Šoulu.

„Doufám, že postoupíme a příští sezonu mi tohle cestování ubude, jak by to bylo v případě neúspěchu, vůbec nevím. O tom u nás v klubu nikdo nepřemýšlí, jdeme tvrdě za svým cílem,“ dodává Stegbauer, který v dresu Brna nastřílel před necelými dvěma týdny 19 bodů mistrovskému Nymburku.

V prvním kole vyřazovací části hrané na tři vítězná utkání čeká na jindřichohradecké hráče Lokomotiva Plzeň. „Je to nebezpečný mladý tým. Prezentují se rychlým pojetím basketbalu, hrají hodně do koše a na obranné polovině hřiště jsou agresivní. Rozhodně je nepodceníme a doufáme, že dojdeme krok po kroku až do nejvyšší soutěže,“ popisuje soupeře hlavní trenér Jindřichova Hradce Karel Forejt.

Terrell Lipkins (ve žlutém) z Jindřichova Hradce a Luboš Mikolášek z Písku...
Písecký pivot Pavel Englický zakončil v zápase s Jindřichovým Hradcem.

Kroků do NBL musí Jihočeši udělat ještě několik. Když jako největší favorit první ligy postoupí do finále, budou mít zajištěnou účast v baráži.

„Ta má dva hrací modely. Záleží, jak se rozhodne druhý finalista z první ligy. Když se bude chtít účastnit postupových bojů, odehraje se baráž formou tříčlenného turnaje v hale vítězného finalisty. V případě, že poražený finalista odmítne, odehrajeme dva zápasy s posledním celkem nejvyšší ligy, kde se bude počítat bodový rozdíl,“ vysvětluje postupový klíč Forejt.

První utkání proti Plzni odehrají basketbalisté Jindřichova Hradce v domácí hale v pátek od 19 hodin.

Sršni rozehrají sérii venku

Písek čeká ve čtvrtfinále Zlín. „Je to nepříjemný soupeř, u kterého záleží, jestli mu přijedou posily z extraligového Brna. Zatím to vypadá, že budou kompletní. Očekávám vyrovnanou sérii. V posledních zápasech jsme se dostali do dobré formy, kterou, doufám, přeneseme i do zápasů se Zlínem a postoupíme dál. Žádný cíl nemáme, chceme hrát co nejlépe a uvidíme, na co to bude stačit,“ popisuje písecké ambice hlavní trenér Miroslav Janovský.

Písecký tým nehlásí žádné ztráty a nastoupí v kompletní sestavě i s osvědčeným střelcem Petrem Šlechtou, který nasbíral v posledním zápase nadstavby proti Ostravě 40 bodů a přidal 16 doskoků.

V pátek se hraje ve Zlíně, v Písku týmy nastoupí v neděli od 17 hodin.