Házenkářka Olomouce Hrbková

Házenkářka Olomouce Michaela Hrbková v klinči soupeřky. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Házenkářka Hrbková pohárového soupeře studovat nebude

Ačkoliv je jí teprve jednadvacet let, s házenou už procestovala světa kraj. Ovšem návštěva postsovětského Běloruska? To se olomoucké házenkářce Michaele Hrbkové ještě nepoštěstilo.

Proto se už teď těší na 2. kolo Poháru vítězů pohárů, v němž se úřadující české mistryně střetnou s týmem BNTU Minsk. První duel hostí v sobotu od 17:30 univerzitní hala v Olomouci, odveta se hraje o týden později v Mogilevě.

"Minulý rok jsme hrály pohár v Rumunsku, to ale bylo první nějaké netradiční místo. S reprezentací jsme už cestovaly hodně, ale tímto směrem ještě ne. Spíš jen do zemí, kde je házená známější," poznamenala šikovná hanácká spojka.

I proto se na dvojzápas s Běloruskami těší. "Bude to jiná házená, trošku změna. Získáme zkušenosti ze zápasů proti jinému soupeři." Rozbor hry Minsku, který se evropských pohárů účastní bez přestávky už od roku 1993 a třináctkrát si zahrál Ligu mistryň, byl na řadě včera večer.

Křištálová lupa "Soupeřky hrály v létě na turnaji v Hodoníně, kde jsme nakonec nebyly. Ale máme záznam jejich zápasů," připomněla Hrbková. "Bude to normální příprava jako na kteréhokoliv jiného soupeře. Nejdřív má trenér úvodní slovo, řekne, jak soupeř hraje, jaké má kombinace a sestavu. Pak si pouštíme video, zastavujeme jej a rozebíráme hru soupeře. Brankářky si zapisují střelbu hráček a podobně," popisuje.

Hráčka reprezentace, která celý svůj dosavadní házenkářský život strávila v Olomouci, se jinak na další studium soupeřovy hry nechystá. "Moc to neřeším, internet neprojíždím. Navíc neznám azbuku, takže bych tam stejně nic nevyčetla," rozesmála se Michaela Hrbková.

Na začátku nové sezony se jí daří. S jednadvaceti nasázenými góly je nejlepší olomouckou střelkyní. "Konečně forma," zaradovala se. "Nesmím to ale zakřiknout, aby se mi dařilo i dál. Rozehrála jsem se v létě u nás při Poháru míru, předtím při turné po Německu jsem byla nešťastná. Nedařilo se mi, ale trenér mě uklidňoval, že to přijde. Tak snad to konečně přišlo a už se mě to nepustí," věří Hrbková.

O čtyři branky se zasloužila i při středečním interligovém duelu v Michalovcích, kde však Olomouc nad slovenským supertýmem zvítězit nedokázala. Kouč Lubomír Krejčíř však svůj tým pochválil.

"Bily jsme se. Hlavně poté, co dostala Verča Hejtmánková červenou kartu, jsme si řekly, že se nevzdáme a budeme bojovat až do konce, chtěly jsme to obrátit, ale bohužel. Náš výkon byl dobrý, kdybychom hrály u nás, tak bychom je porazily, ale na Slovensku je to se silnými soupeři těžké," povzdechla si vysokoškolská studentka tělocviku z olomoucké fakulty tělesné kultury.