Karvinský vzdor trval poločas

Karviná - Zaplněná hala, parádní atmosféra, vynikající soupeř. V takových podmínkách vstoupili házenkáři Baníku OKD Karviná do nového ročníku Ligy mistrů. V sobotu dopoledne hostili velkoklub FC Barcelona a zdálo se, že volba dopoledního termínu byla proti španělskému soupeři dobrou volbou.

V úvodní čtvrthodině se totiž Karvinští přetahovali s Barcelonou o vedení, až do 28. minuty byl rozdíl ve skóre maximálně dvě branky ve prospěch hostů.

Jenže pak přišel zvrat. Španělský favorit zavřel obranu, proměňoval bleskové brejky a nakonec odjel s jednoznačným vítězstvím 35:20.

"Dopoledne jsme zvyklí trénovat, ale ne hrát. Tohle byla výhoda domácích," uznal dánský gólman Barcelony Kasper Hvidt. "My jsme to nemohli nijak změnit, tak jsme se museli přizpůsobit. Prvních deset minut jsme si zvykali a pak už to bylo dobré."

Barceloně jako by skutečně nějakou dobu trvalo, než se rozjela naplno. Ale když se tak stalo, veškeré snažení Karvinských bylo marné.

Vždyť za posledních dvacet minut dokázali vstřelit jen tři branky! "Mé pocity jsou rozporuplné. Rozdíl v kvalitě je jednoznačný," přiznal kouč Karviné Jiří Kekrt.

"Byla to i otázka kondice. Když hneme se základní sestavou, okamžitě se zadrhneme. I v české extralize. Ale tam to není tak vidět," líčil Kekrt.  "A odehrát celý zápas v základní sestavě je nemožné. Je to o kvalitě soutěže."

Dokud trenér nemusel míchat sestavou, Karvinští Barceloně statečně vzdorovali. Obrana pracovala dobře a prosadit se domácí dokázali také v útoku. "Ale mrzí mě, že jsme neproměnili strašnou spoustu šancí.

Utkání by pak určitě nabralo jiný směr. Faktem však zůstává, že Španělé vyhráli zaslouženě," uznal Kekrt.

Druhý zápas Ligy mistrů sehrají Karvinští v neděli ve francouzském Ivry.

Ukázalo se, jak daleko jsme za evropskou špičkou

První osobní zkušenost s Ligou mistrů už má Martin Farkašovský za sebou. Posila házenkářů Baníku OKD Karviná se na duel s Barcelonou těšila, ale po prohře o 15 branek jí do řeči nebylo.

"Mám za sebou několik reprezentačních startů, ale na klubové úrovni je Liga mistrů to největší. Před zápasem jsem byl trochu nervózní. Těšil jsem se," přiznal Farkašovský.

Teď ale asi nadšený nejste, že?
Ten zápas nevyšel Karviné ani mně. Čekal jsem, že Barcelonu potrápíme více. Ukázalo se, jak daleko jsme za špičkovou házenkářskou Evropou.

Ale s Barcelonou jste takřka celý první poločas drželi krok.
Začátek byl opravdu dobrý. Jak se říká, zakousli jsme se do nich.
Šla nám střelba, proměňovali jsme šance, obrana fungovala. Bohužel posledních pět minut první půle jsme nezvládli, dostali jsme pět úplně zbytečných gólů. Tak trochu jsme se načali.

Ve druhé půli jste vstřelili jen osm branek. To byli gólmani Barcelony opravdu nepřekonatelní, nebo vám svazovala ruce nervozita?
Kasper Hvidt je světová elita. Tam se není o čem bavit.

Takže výsledek je spravedlivý?
Barcelona je kvalitní mužstvo o jednu dvě třídy výše než Karviná, ale patnáctigólový rozdíl jsme si nezasloužili.

Co říkáte výsledku druhého zápasu vaší skupiny, v němž Astrachaň, se kterou se chcete utkat o třetí místo, porazila doma francouzské Ivry?
Uvidíme, co ještě nám Liga mistrů přinese. Škoda, že los byl tak krutý, ale uvidíme. Snad se s tím popasujeme. Házená je nevyzpytatelný sport, může se stát cokoliv.

Karvinský Robert Plsek se snaží přejít přes Jespera Noddesbo z Barcelony.