Ty máš rány, já šikovné ruce. Proč nová generace českých hvězd vítězí i baví

  • 10
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Na Roland Garros a US Open 2023 Karolína Muchová, ve Wimbledonu ve stejném roce Markéta Vondroušová a při letošním travnatém svátku Barbora Krejčíková. České tenistky mají po středě znamenitou bilanci: minimálně do semifinále se dostaly na čtyřech z posledních šesti grandslamů. Takovou kvalitou se může chlubit jen málokterá země. A respekt budí i fakt, že nejde o počin jediné hráčky.

Není divu, že celý svět se už dlouho ptá, jak je možné, že tak malý stát produkuje další a další materiál pro absolutní špičku.

Aktuální generace je stále poměrně mladá: Vondroušové je 25, Muchové 27 a Krejčíkové 28, což z nich činí příslib i pro následující sezony.

Kromě toho, že se v nedávné době probily do semifinále jednoho ze čtyř největších turnajů, mají společné i to, že se prezentují líbivým tenisem.

Senzační tažení Krejčíkové trvá dál. Češka je ve Wimbledonu už v semifinále

Nejsou to žádné bezhlavé střelkyně, které se snaží soupeřky rozdrtit hned prvním úderem, spoléhají spíše na cit a variabilitu.

Sami si zkuste říct, co se vám při pomyšlení na jejich styl vybaví.

Vondroušová? Ano, to je ta levačka se skvělým pohybem a nezištnými zkráceními, která loni šokovala Wimbledon.

Muchová? Sice zraněními zkoušená, ale neméně talentovaná. Umí na každém povrchu, s míči si ráda zalaškuje, vyniká herní inteligencí.

A Krejčíková? Vzhledem k tomu, že se postarala o nejčerstvější úspěch, zaslouží si více než pár řádků a rychlých připomenutí.

Kdo postoupí do ženského finále Wimbledonu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 11. července 2024. Anketa je uzavřena.

Jak známo, nejdříve úřadovala v deblech, ale po senzačním vítězství na Roland Garros 2021 patří i mezi velmi nebezpečné singlistky.

Ve wimbledonském čtvrtfinále porazila Jelenu Ostapenkovou 6:4, 7:6, proti světové třináctce předvedla komplexní a vyspělý výkon.

Lotyšské ranařce stačila v prudkosti, hlavně v první sadě excelovala při servisu, k tomu měnila rytmus, čopy z obou stran.

Potvrdila tak slova trojnásobného grandslamového šampiona Jana Kodeše, který před čtvrtfinále říkal:

Kudy do Síně slávy? Vyhrát ještě jeden grandslam, říká Kodeš o Krejčíkové

„Bára je v osmadvaceti v nejlepším věku, už všechno ví a nemá vyloženou slabinu. Nemá úplně zázračný servis, ale na trávu jí stačí. Podání má umístěné a druhé hraje dobře liftované. Umí voleje i forhend a bekhend, běhá, chodí na síť… Je celodvorcová hráčka.“

Tuto všestrannost si Krejčíková vypěstovala díky tomu, že na nejvyšší úrovni ovládá i čtyřhru, v níž je třeba zručně se ohánět ve všech částech kurtu.

Ostatně i letos ve Wimbledonu se deblu věnuje, ve středu k němu nastoupila už hodinu a půl po singlu. Čtvrtfinále po boku Laury Siegemundové však pro ni znamenalo konečnou, ve třech setech nestačily na Gabrielu Dabrowskou a Erin Routliffeovou.

Už ve čtvrtek čeká Krejčíkovou pokračování singlové mise. Ve svém premiérovém semifinále Wimbledonu vyzve světovou čtyřku a vítězku turnaje z roku 2022 Jelenu Rybakinovou.

Barbora Krejčíková slaví vítězství ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Postaví se tedy proti další ranařce, kterou bude chtít opět vynulovat solidním výkonem ve všech herních situacích.

„Barbora má velmi šikovné ruce a je teď hodně sebevědomá,“ uvědomuje si sama Rybakinová.

Právě ona, Ostapenková a ještě světová trojka Aryna Sabalenková herním pojetím představují jakýsi protipól k aktuálně nejlepším Češkám: opírají se o dělové servisy a bomby od základní čáry.

Vzhledem k tomu, že už všechny tři dosáhly na grandslamový titul, nelze jejich taktiku označovat jako neúspěšnou. To v žádném případě.

Krejčíková v semifinále: překvapení i únava. Vynechat debl není můj styl, říká

Jen se jim lehce může stát, že je potká špatný den, ony rázem netrefí kurt a porazí se v podstatě samy.

Nestranný divák tak ocení spíše rozmanitost, jakou vyznávají Vondroušová, Muchová a Krejčíková. A samozřejmě nejen ony.

Taktéž ve čtvrtfinále Wimbledonu fanoušci nejvíce aplaudovali tomu, když se Češka u základní čáry pohotově skrčila do kolen a ztlumila pumelici Ostapenkové na druhou stranu dvorce.

Zdá se, že po éře, v níž český ženský tenis nejviditelněji hájily Petra Kvitová a Karolína Plíšková, které spoléhaly převážně na sílu, přichází období pestrosti.

Barbora Krejčíková hraje bekhend ve čtvrtfinálovém duelu Wimbledonu.

Pokud Krejčíková, Vondroušová a Muchová vydrží zdravé, s čímž měly dříve problémy, je velmi pravděpodobné, že tuzemská vlajka bude na nejprestižnějších světových kurtech vidět i nadále.

I když také musejí umět přitvrdit, protože bez tlaku v dnešním tenise cesta na vrchol nevede, hlavní sílu skrývají jinde. Při kvalitách tohoto tria i dalších českých členek širší světové špičky je s podivem, že týmovou soutěž BJK Cup, dřívější Fed Cup, reprezentantky vyhrály naposledy v roce 2018.

Letos v listopadu dostanou další příležitost, k tomu v kalendáři čekají olympijské hry a US Open.

A samozřejmě ještě neskončil ani Wimbledon... Přičemž se sluší připomenout, že Vondroušová i Muchová svá semifinále v Londýně a Paříži zvládly.

Napodobí je Krejčíková?


OH 2024 v Paříži: Program, české naděje i sportoviště

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Karolína Muchová, Linda Nosková, Tomáš Macháč, Jakub Menšík, Adam Pavlásek