Pečujte o něj, tlačí památkáři roky na majitele zámku. Teď spadla věž s kopulí

  • 88
Desítky let chátrající zámek ve Vršovicích na Lounsku se dál rozpadá. Je bez části střechy, zřícené jsou některé stropy. Před několika dny se sesunula k zemi dřevěná věžní báň. Památkáři se snaží přimět majitele, aby se o chráněnou památku řádně staral.

„Bylo otázkou, kdy ta věž spadne, celý zámek je zchátralý. Mrzí nás to, ale nemůžeme s tím nic dělat, je to soukromý majetek,“ konstatovala starostka Vršovic Pavlína Adamová (SNK Vršovice) s tím, že naposledy o stavu památky hovořila s majitelem před delší dobou.

Zámek ve Vršovicích na Lounsku. Zřícená věž (květen 2024)

Dřevěná konstrukce se zřítila před zhruba třemi týdny. Už před lety měl kvůli ní tehdejší majitel „oplétačky“ s památkáři. Věž totiž ze střechy sejmul, dolů šla i část střechy. Po šestiletém urgování památkářů musel v roce 2011 věž umístit zpátky na původní místo. Sice tak učinil, avšak nikdy její opravu nedokončil, nepustil se ani do střechy. Místní se domnívají, že nezaplatil řemeslníkům a ti od rozdělané práce utekli.

Vršovický zámek je památkáři zařazen mezi nejohroženější památky v zemi. „Současný stavebně-technický stav je výsledkem dlouhodobé absence stavební údržby, zapříčiněné především předchozím majitelem objektu,“ uvedla tisková mluvčí ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu Věra Brožová.

Zámek ve Vršovicích je z první poloviny 17. století, stojí na místě bývalé tvrze. Vystřídalo se na něm několik šlechtických majitelů.

Po roce 1945 se objekt zámku stal majetkem místního národního výboru, který tu zřídil byty.

Koncem 80. let už byl volně přístupný objekt takřka bez nájemníků. Po roce 1989 se zámek dostal do soukromých rukou.

Dlouhé roky zámecký areál u řeky Ohře, který zahrnuje nejenom hlavní patrovou budovu zámku, ale i několik hospodářských objektů, vlastnil Miroslav Trejbal. Ten k péči o památku přistupoval dost svérázně a ignoroval požadavky památkářů.

Pustil se do rekonstrukce bývalých stájí, ve kterých vybetonoval podlahy, vyhloubil tam velký bazén a opravil střechu. V podkroví chtěl zřejmě malé pokoje, jak naznačují vikýřová okna, ovšem ta podle památkářů na takovém objektu nemají co dělat a degradují historickou podobu.

Nakládání Trejbala s kulturní památkou řešil i soud a potrestal jej podmínkou. Zároveň mu nařídil, aby zamezil dalšímu chátrání. To Trejbal neudělal, zámek místo toho převedl na svého syna Oskara Trejbala.

„Majitelem zámku ve Vršovicích jsem od roku 2017, kdy mi byl předán v současném poničeném stavu. Zároveň vzhledem k táhlému soudnímu řízení, v němž byla napadena má vlastnická práva, a které bylo v můj prospěch dokončeno až v minulém roce, jsem s nemovitostí pochopitelně nijak nenakládal. Na zámku jsem již nechal provést zabezpečovací práce a v současnou chvíli se podrobně seznamuji s technickým stavem nemovitosti, abych se mohl kvalifikovaně rozhodnout, jak se zámkem naložit. Zvažuji několik možností – od možného prodeje po případnou rekonstrukci,“ uvedl Oskar Trejbal.

Podle památkářů sice provedl dílčí kroky ke statickému zajištění zámecké sýpky, ale z té stojí v podstatě jen obvodové zdi, střecha je roky propadlá. V hlavní budově v některých místnostech jsou výdřevy, které podpírají poškozené klenby. To však nestačí, jak ukazuje nedávný pád věže s kopulí.

O stav budovy se vedle památkářů zajímá také stavební úřad. Úředníci budou chtít vědět, proč se Oskar Trejbal o zákonem chráněnou památku dostatečně nestará, a uloží mu kroky k zastavení její devastace.