ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Nekonečné čekání na mamograf. Zlínská nemocnice chce přístroj pro veřejnost

  • 2
Po roce se opakuje situace, kdy na preventivní vyšetření prsou nejsou ve Zlíně volné termíny. Ženy musejí čekat dlouhé měsíce. Baťova nemocnice chce proto mamograf, který bude moci běžně využívat pro veřejnost. I když na něj sehnala peníze, brání jí rozhodnutí přístrojové komise ministerstva zdravotnictví.

V průměru kolem čtyřiceti, někdy ale i sedmdesát vyšetření žen, které přicházejí na preventivní prohlídku prsou nebo diagnostické vyšetření, provedou denně lékaři mamografického pracoviště v Kroměříži.

Část pacientek sem přijíždí ze Zlína a okolí. EUC klinika, která jako jediná provozuje mamograf v krajském městě, má totiž i několikaměsíční čekací doby a stává se, že neobjednává vůbec.

„Bohužel teď žádné termíny vypsané nemáme. Zkuste si zavolat v červenci. Doufáme, že v té době už budou,“ informovala pracovnice EUC kliniky.

V diskusi na sociální síti ženy upozorňují, že při objednávce v dubnu dostaly termín na podzim nebo až v zimě. Jiné už tři měsíce dostávají odpověď, že termíny vypsané nejsou. I klinika na svém webu upozorňuje, že termíny na online objednání jsou obsazené. Situace je tak prakticky stejná jako před rokem.

„Mohu potvrdit, že stížností na délku objednacích lhůt po jistém zlepšení v loňském roce opět přibývá. Stále zastáváme názor, že pro aglomeraci Zlína je jedno mamografické pracoviště málo,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Prevence je pro ženy zásadní

Ženy nad 45 let mají nárok na bezplatné preventivní vyšetření prsou každé dva roky. Screening je úspěšný a potvrzuje se, že pomáhá odhalit rakovinu už v jejím časném stadiu. Zájemkyně si mohou zaplatit i ultrazvukovou kontrolu v mezidobí. Ve Zlíně však v obou případech čekají týdny či měsíce.

EUC klinika loni na mamografu vyšetřila 15 220 pacientek, rok předtím jich bylo 14 713. „V současné době je o preventivní vyšetření velký zájem. Termíny k dispozici jsou, klinika průběžně objednává. Stále nabízíme i možnost vyšetření v naší klinice v Olomouci, kde aktuálně není vytíženost tak velká,“ reagovala mluvčí EUC Eva Pánová.

Dva přístroje za 133 milionů zkrátí pacientkám s rakovinou prsu ozařování

Zlín pořídí nový mamograf

Ženy ale raději vyhledávají pracoviště v bližší vzdálenosti. V kraji jsou v Uherskohradišťské nemocnici či v soukromém zařízení v Kroměříži a v centru Agel ve Vsetíně.

„Nejsou to desítky žen ze Zlínska denně, ale jejich počet se stupňuje. Jsme menší pracoviště než Zlín, takže sice prodlužujeme ordinační dobu podle toho, kolik žen volá a potřebuje vyšetření, ale máme i hranice svých možností,“ upozornila administrativní pracovnice kroměřížského mamografu Leona Kolomazníková. Nyní lze tady najít nejbližší termín na preventivní vyšetření přes online rezervaci zhruba za týden až deset dnů.

Zlínská nemocnice používá nový přístroj, měří koncentraci léků v krvi

Podobně se ženy už rok obracejí na Uherské Hradiště. Zatímco v roce 2022 tady napočítali v polovině června 4 400 vyšetření, loni už to bylo o 500 více a nárůst je patrný i letos.

„Na mamografické vyšetření teď objednáváme pacientky na červenec, čekací doba se tak pohybuje v řádu pět až šest týdnů. Na ultrazvukové vyšetření prsu, kde sledujeme zájem pacientek ze Zlínska nejvyšší, objednáváme na říjen,“ přiblížila zástupkyně primáře radiodiagnostického oddělení Jarmila Štefánková.

Přístrojová komise povolila jen diagnostiku

Situaci by mohl vyřešit další mamograf v krajském městě, o který usiluje Baťova nemocnice, jež provozuje jediné komplexní onkologické centrum v kraji. Už má vybrané místo, kde by přístroj umístila, získala na něj dotaci a registrace má i schválení krajského úřadu.

Problém je, že přístrojová komise ministerstva zdravotnictví nepovolila provozování mamografu pro preventivní vyšetření, ale pouze pro diagnostiku. Nemocnice tak může přístroj využít pro zjištění nálezu u akutních pacientek, avšak ne pro preventivní kontroly žen z řad veřejnosti.

„Diagnostika slouží pouze ke sledování pacientek, které již mají diagnostikovánu rakovinu prsu. Rozhodnutí komise nás omezuje dělat jednak screening preventivní, ale také vyšetření u pacientek, které mají podezření,“ vysvětlila primářka onkologického oddělení zlínské nemocnice Markéta Pospíšková.

Více jednolůžek, kampus, zeleň. Zlínský kraj představil proměnu nemocnice

„U každého onkologického onemocnění přitom velmi záleží na prevenci a na včasném odhalení nemoci – v takových případech se totiž dá velmi dobře léčit. Každé prodlení však může životy pacientek ohrozit,“ dodala.

Přitom i sama přístrojová komise ve svém vyjádření zmiňuje, že „poskytovatel mamografického vyšetření (EUC klinika) má omezené kapacity a dlouhé čekací doby“.

„Osud pracoviště mají v rukou zdravotní pojišťovny a odborná mamografická společnost, která dosud myšlence dalšího pracoviště na Zlínsku nakloněna nebyla. Chceme ji i pojišťovnu tvrdými daty přesvědčit, že by to jednoznačně prospělo pacientům z regionu ve včasném záchytu nádorového bujení,“ dodala Sehnalová.

25. listopadu 2009