Na Karlovském gastrofestivalu nesmí chybět valašské obří koláče zvané frgály.

Na Karlovském gastrofestivalu nesmí chybět valašské obří koláče zvané frgály. | foto: Kudy z nudy

Valašský frgál se dostal mezi nejlepší koláče světa, roste zájem o kurzy pečení

  • 9
Na Valašsku patří k nejtradičnějším pochoutkám. Typický sladký koláč, jemuž se kvůli placatému tvaru přezdívá „valašská pizza“, nemá v okolních zemích obdoby. A frgál oceňují i ve světě. Dostal se totiž na přední příčky prestižního kulinářského magazínu TasteAtlas. Ten jej zařadil na úplnou špičku v žebříčku nejlepších koláčů a dortíků na světě.

V proměňujícím se online žebříčku se frgál letos pohybuje od prvního po čtvrté místo spolu se sladkými pochutinami, jako jsou švédská kladdkaka, polský tvarohový sernik, newyorský cheesecake či ruský medovník.

„Takové ocenění vždy přináší větší publicitu. Zvedá se zájem o kurzy pečení frgálů i počet lidí, kteří si frgál přijedou koupit,“ říká Martina Žáčková z Resortu Valachy, kde se přípravě koláčů dlouhodobě věnují. „Frgál je ikona. Nesmí chybět na žádné snídani, hosté se toho přímo dožadují. Zároveň si jej kupují jako suvenýr,“ přiblížila Žáčková.

Autoři zmiňovaného magazínu na frgálu vyzdvihují především tradiční přípravu, ale i množství variací různých náplní.

Výrobci frgálů zdůrazňují, že pro chutný koláč jsou nejdůležitější kvalitní suroviny. „Vyplatí se na nich nešetřit. Naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí Hera nebo klasické máslo. Pak také doporučuji hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, domácí vajíčka a domácí mléko,“ líčí pekařka Pavla Stoklasová.

Valašské frgály ochrání známka. Výrobci se potřebují domluvit, co dál

Recept na frgály se naučila od své babičky a dnes jich upeče až stovku za den. Jako náplň se podle ní dá použít takřka vše, co roste na zahradě i v sadu. Nejoblíbenější variantou je však hrušková, která se dělá ze sušeného ovoce.

Podle hoteliérů berou turisté mířící na Valašsko frgál za součást zážitku. O jeho vzrůstající oblibě svědčí rovněž velký zájem o kurzy pečení frgálů. „Hlásí se na ně nejen běžná veřejnost, ale i profesionálové či poloprofesionálové, kteří je pak chtějí zařadit ve své kuchyni,“ vysvětlila Žáčková.

Resort Valachy také uvažuje, že obnoví soutěž o nejlepší frgál, která bývala součástí už zrušeného gastrofestivalu.