Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prahou šly prvomájové průvody, stovky lidí demonstrovaly u památníku na Vítkově

  7:00aktualizováno  19:00
Po 16. hodině skončila v pondělí u pražského památníku na Vítkově demonstrace iniciativy Zachraňme náš stát, které se účastnily necelé dvě stovky lidí. Na Štvanici po 13. hodině mířil průvod anarchistů. Ti byli spolu s komunisty, příznivci ČSSD či expremiérem Jiřím Paroubkem na Střeleckém ostrově. Na akce dohlíželi policisté, nehlásili větší incidenty. První máj si připomínají i studenti majálesy.

Mírový pochod, který zorganizovala iniciativa Zachraňme náš stát, vyvrcholil od 15. hodin u památníku na Vítkově. Pod sochou Jana Žižky řečníci vyzývali k jednotě sil proti současné vládě. Na místě byly podle odhadu necelé dvě stovky lidí, na akci dohlížely desítky policistů.

Kromě činnosti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) kritizovali zejména Evropskou unii, green deal, údajnou podporu válečného konfliktu na Ukrajině, podle nich „provládní“ mainstreamová média, vyjadřovali také názor, že v České republice je omezována svoboda slova.

Po příchodu na Vítkov si vzal jako první slovo publicista Václav Hrabák. Pár minut po něm promluvil Ladislav Jakl, bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause. „Jsme tu zrovna dnes na Prvního máje. Už dlouho je to symbol lásky. Mějme se tedy rádi, ale také se ptejme: mají nás rádi ti, kdo naši suverenitu a naše zájmy každý den prodávají cizím silám?“ řekl.

„Mají nás rádi ti, kteří zastrašují, vylučují ze společnosti a kriminalizují nositele odlišných názorů? Nemají. Nepřejeme si, aby nám nadále vládli a škodili naší republice,“ pokračoval Jakl. Přítomní podpořili myšlenku mírových jednání, která by podle nich ukončila válku na Ukrajině. „Boj je namístě, jsou-li ohroženy zájmy naší země, ne cizí zájmy,“ prohlásil předseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník.

Promluvil i komunista Josef Skála, toho v březnu soud nepravomocně odsoudil osmiměsíční podmínkou se zkušební dobou na pět let za popírání genocidy při tzv. katyňském masakru. Slovo dostal i poslanec SPD Jiří Kobza, který už například v neděli uvedl, že na Ukrajině probíhá občanská válka, což ostře odmítl pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský.

Podle organizátorů se akce účastnil mimo jiné předseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník, Otto Černý (Trikolora) nebo Pynelopi Cimprichová ze Švýcarské demokracie. Iniciativu podporují také poslanec SPD a neúspěšný kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta i šéfka neparlamentní strany Trikolora Zuzana Majerová.

Organizátoři této akce nahlásili na pražský magistrát, že potrvá od 14:00 do 17:00 hodin a účast pěti tisíc lidí. Po 16. hodině zazněla česká hymna a oficiální část skončila.

Rusko loni v únoru rozpoutalo největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války, když napadlo Ukrajinu. Materiální či vojenskou pomoc poskytly a poskytují Ukrajině skoro všechny země Evropské unie a Spojené státy, ale i Austrálie nebo Kanada. Česko patří k zemím, které od začátku války Ukrajině intenzivně pomáhají v humanitární i vojenské sféře a Praha v tom hodlá pokračovat i nadále, uvedl již dříve premiér Fiala.

Částečný mír na Ukrajině není řešením, válka může skončit jen při splnění podmínek, které si klade Kyjev, napsali před několika dny premiéři Česka, Slovenska a Polska Petr Fiala, Eduard Heger a Mateusz Morawiecki ve společném článku v časopise Foreign Affairs. Zdroj: ČTK

Epicentrum na Střeleckém ostrově

První mítinky začaly už dopoledne. Úderem desáté hodiny se sešli na Střeleckém ostrově komunisté a také pražská ČSSD. Happening komunistů zahájila jejich bývalá poslankyně Marta Semelová. Připomněla historické události, a odsoudila kapitalismus, který podle jejích slov „rozděluje svět na chudé a bohaté“. Prohlubuje podle ní také problémy lidí.

Semelová také zmínila, že „pravicová vláda kašle na vlastní lidi, miliony posílá na živení válečného konfliktu na Ukrajině, vlastní lidi okrádá. Běda jak někdo vysloví jiný názor. Lidé mají Fialových lží plné zuby,“ dodala exposlankyně. „Svoloč. Komunisti mimo zákon,“ oponovali ze zadních řad lidé s vlajkami NATO a Ukrajiny.

V 11:00 dorazil k památníku expremiér a bývalý šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se spolkem Nespokojení a také Anarchistická federace. „Jsem rád, že jste přišli. Je potřeba to oslavit co nejcivilněji, proto žádná velká shromáždění,“ řekl na úvod Paroubek. K památníku dorazila i předsedkyně strany Česká suverenita Jana Volfová.

Na mítinky na Střeleckém ostrově měly podle organizátorů dorazit stovky lidí. Ze záběrů z místa bylo ovšem patrné, že na místě zatím nejsou žádné obří davy lidí. Policie žádná speciální opatření nechystala, jednalo se podle policejního mluvčího Jana Daňka „o standardní dohled na oznámená shromáždění. Vnímáme to jako standardní akce,“ řekl iDNES.cz.

Pondělní akce na Střeleckém ostrově se zúčastnil předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) a Jana Volfová, předsedkyně strany Česká suverenita. (1. května 2023)

Na Střelecký ostrov dorazila taktéž menšina s vlajkami EU, USA a Ukrajiny. Mají také vlajku Sovětského svazu s nápisy „Stop Russia“. Lehce slovně provokovali přítomné KSČM a křičí „hanba“ či „sláva Ukrajině“. Akce probíhala ovšem bez konfliktů.

V druhé části Střeleckého ostrova se sešli Mladí sociální demokraté, nachystali piknik. Prvomájovou oslavu naplánovali na Střeleckém ostrově také anarchisté, kteří se ve 13:00 hodin vydali na ostrov Štvanice, a cestou zastavili na několik minut dopravu na mostě Legií.

Krátce po poledni řečnili zástupci queer komunity i Anarchistické federace. Anarchisté zmínili v projevu i Jaroslava Haška, který měl včera výročí narození.

Místo v centru Prahy si všichni aktéři nevybrali náhodou. Právě na Střeleckém ostrově je na zdi hlavní budovy památník s textem: „Na tomto ostrově pražští dělníci oslavili v roce 1890 poprvé svůj 1. máj“. Připomíná tedy, že v českých zemích se Svátek práce v Praze poprvé slavil tady. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si podle nich socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Na Střeleckém ostrově probíhají oslavy 1. máje. Své akce tu pořádají KSČM, pražská ČSSD, Anarchistická federace a Nespokojení expremiéra Jiřího Paroubka. (1. května 2023)

V Praze se také krátce po jedenácté hodině vydal do ulic studentský majálesový průvod. Jeho účastníci se sešli na Kampě a pokračovali kolem Národního divadla přes Karlovo náměstí do kampusu Hybernská. Tam vyhlásili krále a královnu Majálesu.

Festival návštěvníkům nabízí průřez umělecké tvorby studentů od hudby po divadlo, prezentaci studentských spolků či neziskových organizací a také diskuse o aktuálních tématech.

Prázdná Letná

První akce Chceme mír!, kterou měla od devíti hodin pořádat Česká suverenita na pražské Letné, se přibližně před měsícem zrušila. Informaci redakci iDNES.cz sdělila předsedkyně strany Volfová s tím, že magistrátu to dávali vědět již před měsícem.

„Naposledy jsem jim volala asi před čtyřmi dny, že to tam stále visí, aby to sundali. Mluvila jsem o tom i s policisty, kteří mi volali a ptali se. Jdeme pokládat věnce s panem Jiřím Paroubkem a jeho hnutím Nespokojení,“ upřesnila předsedkyně strany.

V prvomájovém průvodu šly Zlínem stovky lidí, baťovská tradice opět ožila

Členové České suverenity jsou podle slov Volfové i členy Nespokojených, do budoucna by tak s Paroubkem rádi spolupracovali například v koalici nebo na společné kandidátce, pokud budou mít zájem. „Nicméně strana Česká suverenita zůstává, rušit se nebude,“ dodala Volfová.

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...