Členové a kandidáti hnutí ANO se schází ve svých štábech. Na snímku Andrej...

Členové a kandidáti hnutí ANO se schází ve svých štábech. Na snímku Andrej Babiš. (9. června 2024) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

ANO v europarlamentu zakládá frakci proti migraci a pro změnu Green Dealu

  • 408
ANO se bude podílet v europarlamentu na nové frakci proti migraci a pro změnu Green Dealu, uvedl na instagramu šéf hnutí Andrej Babiš. Zatím není jisté, s kým se spojí, už dříve se ale spekulovalo, že by se mohl domluvit s Viktorem Orbánem či Marine Le Penovou. Mluvčí hnutí Michal Kopenec sdělil redakci, že detaily budou známé začátkem příštího týdne.

Frakce Renew má nyní 75 europoslanců. Lidovecká frakce EPP má 188 mandátů, socialisté a demokraté 136 mandátů, ECR 83. Skupina Identita a demokracie (ID) má 58 mandátů, Zelení/Evropská svobodná aliance 54, Levice 39. Nově zvolených poslanců nepatřících k žádné ze skupin bývalého EP ani k nezařazeným je 42, nezařazených 45.

Brzy se dozvíte víc

27. června 2024 v 10:58, příspěvek archivován: 29. června 2024 v 15:27

Už dříve Babiš odmítl přistoupení k ECR nebo ID. „ECR určitě není pro nás řešení. Ve frakcích mají velké slovo zástupci jiných českých politických stran a ECR není určitě naše volba,“ nechal se slyšet šéf ANO.

Stejně tak nechtěl, aby europoslanci jeho hnutí byli nezařazení. „Určitě budeme členy nějaké frakce, nebudeme v Evropském parlamentu jako nezařazení,“ řekl.

ANO s Le Penovou v nové superfrakci? Budete překvapeni, prozradil Babiš

Pro založení nové frakce je potřeba alespoň 23 poslanců, kteří zároveň zastupují alespoň sedm členských států. Už dříve se spekulovalo, že by společně s ANO mohli v nové frakci zasednou poslanci maďarského Fideszu premiéra Viktora Orbána, slovenského Smeru Roberta Fica, ale i Národního sdružení Marine LePenové či nizozemské Strany pro svobodu Geerta Wilderse.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.