ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Gaye po společném tanci vykázali z plesu. Kontrola odhalila diskriminace

  • 97
Česká obchodní inspekce (ČOI) letos při kontrolách možné diskriminace spotřebitelů odhalila například vykázání gayů z plesu kvůli společnému tanci nebo zákaz pronájmu bytu cizincům. Z celkových 37 prověrek obchodníků a provozovatelů za první čtvrtletí letošního roku zaměřených na diskriminaci klientů zjistili kontroloři možné diskriminování ve třech případech. Udělili proto dvě pokuty v celkové výši 110 tisíc korun.

Zákon o ochraně spotřebitele zakazuje, aby obchodníci při prodeji výrobků či poskytování služeb jednali s některými zákazníky méně příznivě kvůli rase, etnickému původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientaci, věku, handicapu, víře či světovému názoru klientů.

V jednom z letošních případů mají například kontroloři podezření na diskriminaci mužů na plese kvůli sexuální orientaci. „Po tom, co spolu začali tančit společenský tanec, byli organizátorem z plesu vykázáni s tím, že tanec dvou mužů není povolen,“ sdělil mluvčí ČOI František Kotrba.

Vstup dětí omezovalo více podniků, inspekce provedla přes tisíc kontrol

Další dva případy se týkaly státní příslušnosti a národnosti. V jednom z nich spotřebitelé upozornili na informaci na vstupních dveřích hudebního klubu, že se jedná o soukromý klub a vstup je pouze pro členy států Evropské unie. Ve druhém případě majitel nemovitosti nechtěl pronajímat byt cizincům. V nabídce pronájmu uvedl podmínku, že nájemce musí mít českou národnost.

V několika dalších případech pak kontroloři při zmíněných kontrolách odhalili ještě prohřešky netýkající se diskriminace. Nejčastěji se jednalo o nedostatečné seznámení spotřebitelů s cenami výrobků a služeb.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.