Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Dílčí chyby opravíme. Online stavební řízení podle ministerstva funguje dobře

  • 11
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje v následujících dnech postupně opravovat a doplňovat systémy digitalizace stavebního řízení o další funkce. Uvedl to mluvčí resortu Petr Waleczko. Ministerstvo tak reaguje na technickou chybu v systému, kvůli které mohli úředníci editovat či zcela rušit některé žádosti o stavební povolení, které by jinak neměli mít možnost upravovat.

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na sociální síti X uvedl, že za výpadky, o kterých píšou média, systém nenese vinu. „Digitální stavební řízení první den obsloužilo přes půl milionu dotazů. Dneska jsme byli na průměru odpovědi (na požadavky uživatelů) za nějakých 43 milisekund,“ napsal v úterý po 18:00 Bartoš.

S možností vidět záměry ke stavebním povolením, které patří i jiným stavebním úřadům, systém a nový stavební zákon počítá. „Je to kvůli vzájemné koordinaci a spolupráci například s dotčenými orgány. Stavební úřady ale nevidí jednotlivá řízení, dokumenty a podobně,“ řekl Waleczko.

Možnost upravovat jiné záměry je podle mluvčího ovšem technickou chybou, kterou ministerstvo řeší s dodavatelem a kterou chce odstranit do konce týdne. „Úředník nesmí účelově údaje měnit. Stejně tak je to v situaci, kdy omylem dostane spis, který mu nepřísluší. Pokud někdo neoprávněně upravuje záměr, zůstává o tom v systému přesný záznam,“ řekl.

Systém nefunguje, hlásí úředníci

Část stavebních úřadů měla 1. července problémy s nově spuštěným centrálním portálem, podle státu je ale funkční. Například v Brně se úředníci magistrátu nemohli do systému přihlásit, podle nich kvůli přetížení. S komplikacemi se potýkaly ale také stavební úřady v Praze. Jejich úředníci v systému vůbec nemohli pracovat, protože nebylo možné nastavit uživatelská práva. Úředníci z Prahy 8 hodnotili systém jako nejhorší, co zatím s třicetiletou praxí zažili.

Do Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) nebylo ale možné dále zadat adresu, pouze katastrální území, a v systému nebylo možné filtrovat záměry v konkrétních regionech a ukazovaly se výsledky za celou republiku. Některé radnice kritizovaly i nedostatečné proškolení pracovníků na nový systém.

Digitalizaci stavebního řízení provázejí problémy. Někde se nešlo ani přihlásit

Mluvčí městské části Praha 1 Karolína Šnejdarová řekla, že MMR v pondělí prostředí systému pro úředníky upravovalo a již se jim nezobrazují všechny žádosti. Vše potřebné má stavební úřad městské části od pondělí nastavené, žádnou poslanou žádost zatím ale neeviduje.

Ačkoliv systém podle mluvčího městské části Prahy 10 Jána Troppa neběží stoprocentně, systém se přes noc „změnil k lepšímu.“ Úřadu se ale stále nedaří nastavit administrativní role. Ze strany MMR v této věci podle mluvčího zatím nedostali odpověď. Úřadu byla také již v pondělí doručena v systému žádost, kterou se pracovníkům podařila postoupit místně příslušnému stavebnímu úřadu.

„V ISSŘ se tedy pracuje. Vytvořený dokument měl ovšem nedokonalosti, které by pracovníci stavebního úřadu mohli opravit, pokud by dokázali editovat šablony dokumentů, kterých nyní systém nabízí jen omezené množství. Jedná se o jednu ze zatím zřejmě nezpřístupněných funkcí, která je pro další práci stavebního úřadu velmi důležitá,“ dodal Tropp.

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

Drobné technické nesnáze pokračovaly i v úterý na úřadě Prahy 8, řekl mluvčí městské části Martin Šalek. Podle něj zároveň musí úředníci řešit situace, se kterými nepočítali. Někteří lidé například stále podávají žádosti v papírové podobě, což však již není možné a úředníci nemůžou sami podání zadat do nového systému.

Obdobný problém je s podáními, které dorazí datovou schránkou, což také není správný způsob, ten je pouze přes nový Portál stavebníka. Šalek dodal, že podle informací ministerstva by mělo být možné žádost přeposlat na k tomu určenou centrální datovou schránku, úředníkům se ale zatím nepodařilo zjistit její číslo.

Za pondělek se do portálu stavebníka podle MMR přihlásilo skoro 4 500 lidí a bylo odesláno 113 žádostí o stavební povolení. Do ISSŘ se v pondělí přihlásilo 4 500 úředníků. Po technické stránce bylo podle MMR spuštění obou systémů úspěšné. Na úřadech a mezi stavebníky a odborníky však budil nový stavební zákon a digitalizace stavebního řízení už před spuštěním obavy. Zakázka na zavedení části systému byla několikrát zrušena, školení pro úředníky bylo podle nich zřízeno narychlo a nebylo úplné a úřady nedostávaly vždy vyhovující techniku.

Tři měsíce před startem stavebního zákona chybí úřadům vybavení i školení

Nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby, jako jsou bytové či rodinné domy, začal platit od pondělí 1. července. Řízení má být pro všechny účastníky v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších systémů a veškerá dokumentace bude on-line. Úřady a stavebníci budou komunikovat v propojených systémech - Portálu stavebníka pro občany a ISSŘ.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.