Předsedové vládních stran a ekonomka Helena Horská po jednání vlády 30. dubna...

Předsedové vládních stran a ekonomka Helena Horská po jednání vlády 30. dubna 2024, na němž kabinet schválil návrh důchodové reformy. | foto: Úřad vlády ČR

Lidé nejvíc věří starostům, ukázal průzkum. Nejméně vládě a Sněmovně

  • 23
Sněmovně a vládě věří podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 21 % Čechů, z ústavních institucí je to nejméně. Důvěra občanů v prezidenta se od posledního průzkumu radikálně nezměnila, věří mu 55 % lidí. Nejlépe z průzkumu vychází starostové a obecní zastupitelstva, jimž vyslovilo důvěru téměř 70 procent Čechů. S tuzemskou politickou situací není spokojených 60 % dotázaných.

Sněmovně a vládě premiéra Petra Fialy (ODS) v současné době věří podle průzkumu CVVM shodně 21 procent lidí, z ústavních institucí tak mají nadále nejnižší důvěryhodnost. Prezidentu Petru Pavlovi důvěřuje 55 procent občanů a nejlépe opět dopadli starostové a obecní zastupitelstva, kterým důvěřují dvě třetiny veřejnosti.

V porovnání s únorovým průzkumem se výsledky téměř nezměnily s výjimkou obecních zastupitelstev, která si polepšila o čtyři procentní body.

Nejvíc lidí věří Pavlovi, následují Babiš a Okamura. Největší nedůvěru má Fiala

Důvěra ve Sněmovnu, kabinet i prezidenta se proti únoru zvýšila o procentní bod. Důvěryhodnost Senátu zůstala na únorových 32 procentech, u krajských zastupitelstev stagnovala na 44 procentech a u hejtmanů na 45 procentech. Starostům věří o dva procentní body více lidí, tedy 68 procent.

Jen mírně nižší výsledek zaznamenala obecní zastupitelstva, kterým důvěřuje 66 procent občanů. Proti únoru je to ale o čtyři body více.

Které z institucí důvěřujete? (možnost výběru více odpovědí)

celkem hlasů: 323
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 26. června 2024. Anketa je uzavřena.

Výrazně horší výsledky

„Zejména u vlády a Poslanecké sněmovny tak hodnocení zůstává na zřetelně horší úrovni, než bylo na počátku roku 2023,“ uvedli autoři průzkumu. Z jejich předchozích zjištění plyne, že počátkem loňského roku vládě a dolní parlamentní komoře důvěřovala třetina dotázaných.

Vládě věří jen pětina lidí, dvě třetiny znepokojuje politická situace

Proti počátku letošního roku se nijak výrazně nezměnilo ani hodnocení politické situace, ale ve porovnání s loňským podzimem se o sedm bodů snížil počet lidí, kteří jsou s ní nespokojeni. V současné době negativně hodnotí politickou situaci ČR 62 procent lidí, 13 procent je s ní spokojeno a 24 procent není ani spokojeno, ani nespokojeno.

Podle CVVM hodnocení přesto zůstává výrazně horším, než bývalo v letech 2014 až 2020 s výjimkou krátkodobého propadu z roku 2017 spojeného s tehdejší hlubokou vládní krizí.

Současný průzkum provedlo CVVM v době od 15. března do 2. června a na otázky v něm odpovídala tisícovka lidí starších 15 let.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.