Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

  5:51aktualizováno  17:30
Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém bude příští týden reprezentovat zemi prezident Petr Pavel „Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu,“ řekl Pavel po jednání, k němuž si přizval další nejvyšší ústavní činitele a také dva klíčové ministry.

Hlavním obsahem summitu podle prezidenta bude, aby všichni členové aliance zůstali jednotní. Zároveň považuje za nutné posilovat obranyschopnost a schopnost odstrašení jakékoli agrese.

Dalším bodem je shoda na komplexním balíčku podpory pro Ukrajinu, která vytvoří dlouhodobý předvídatelný rámec. „Bude to znamenat větší roli NATO při koordinaci pomoci napadené zemi, ne však přímou účast,“ uvedl Pavel.

„Potřebujeme komplexní přístup pro zadržování Ruska,“ doplnil prezidenta Pavla ministr zahraničí za Piráty Jan Lipavský. Zmínil i možnost omezení pohybu ruských diplomatů v rámci Schengenu.

„My si všichni přejeme, aby byl na Ukrajině mír, a děláme pro to všechno. K tomu povede, že jí pomáháme,“ zdůraznil po jednání předseda vlády a předseda ODS Petr Fiala. „V klíčových věcech mluvíme jedním hlasem,“ dodal.

„Bavili jsme se o summitu Severoatlantické aliance. Chtěl bych vyjádřit radost nad tím, že generálním tajemníkem NATO bude Mark Rutte,“ uvedl premiér.

Jednání na Hradě se účastnili také předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i ministryně obrany Jana Černochová z ODS.

Dvě procenta na obranu jsou podlahou, ne stropem, řekla ministryně

Ministryně obrany mluvila o tom, že dvě procenta HDP na obranu jsou podle ní naprosté minimum a naznačovala, že by to mělo být i víc.

„Dvě procenta jsou podlahou, ne stropem,“ uvedla Černochová.

Současná vládní koalice prosadila zakotvení dvou procent HDP pro obranu do zákona. Hlasovalo s ní pro to i opoziční ANO, jen SPD byla proti.

„Jsme na to připraveni,“ řekla ministryně obrany k možnému pokračování muniční iniciativy na pomoc Ukrajině.

Municí pro Ukrajinu si kupujeme čas

„My si projektem muniční iniciativy kupujeme čas,“ uvedla Jana Černochová na Hradě. S tím, že pomoc Ukrajině bude pokračovat. „Samozřejmě, zásoby v našich vojenských skladech nejsou bezedné. Ještě něco poslat můžeme, a posílat budeme,“ řekla šéfka resortu obrany.

„I nadále s partnery sháníme finance na munici, aby se byla Ukrajina schopna účinně bránit ruské agresi. Jsme připraveni v ní pokračovat i nadále do doby, než se navýší výrobní kapacity munice v Evropě,“ prohlásil Fiala.

Podle předsedy vlády musí Česko v dnešní době sledovat dva hlavní cíle. „Prvním je zajištění a posilování bezpečnosti naší země a evropského kontinentu a myslet na prosperitu, hospodářský rozvoj. Druhým cílem je otevírání nových příležitostí pro naše firmy. Pro exportně orientovanou ekonomiku je to důležité a v řadě zemí to bez politické podpory a výborné diplomacie nejde,“ uvedl předseda vlády.

Řeč byla i o vztazích se Slovenskem. Česká vláda v březnu odložila mezivládní konzultace kvůli rozdílným pohledům na válku na Ukrajině.

A premiér Fiala na tom nehodlá nic měnit. „Není to na pořadu, pan slovenský premiér je nyní v rekonvalescenci,“ zopakoval Fiala.

Ve středu při jednání prezidenta Pavla a slovenského prezidenta Petera Pellegriniho úřad slovenské vlády kritizoval českou policii za postup proti výrokům schvalujícím atentát na premiéra Roberta Fica. Označil také za neuctivé vyjádření Fialy, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne a je předčasné i kvůli Ficovu zdravotnímu stavu.

Čekání na souhlas s novým velvyslancem v Rusku může trvat rok

Naposled se nejvyšší ústavní činitelé společně s Lipavským sešli v prosinci a Pavel tehdy uvedl, že v dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít v Rusku velvyslance.

Dosavadní český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka skončil ve funkci ke konci května. Jeho nástupcem by mohl být bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval. Kdy to ale bude, to se stále neví.

V neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce Pavel řekl, že neočekává nástup velvyslance v řádu týdnů či jednotek měsíců. Čekání na souhlas Ruska by podle něj mohlo trvat i rok.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

Přímý přenos

Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem půl čtvrté udeřila silná bouře provázená hustým deštěm a nárazy větru také v Praze. Déšť zaplavil...

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak jel z Prahy do Budapešti. Nehoda se stala krátce po 17. hodině na železničním přejezdu nedaleko...

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

Přímý přenos

Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím, a to zejména ve východní části země. Ty odpoledne nejprve udeřily na Vysočině, poté postoupily dál...

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

Premium

V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina? Technická závada fotovoltaické elektrárny. Takových případů rychle přibývá. Zatímco do roku 2021...

30. června 2024

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro vlakovou dopravu uzavřena. V pátek to řekl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž. Podle svědků...

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Část financí z Ukrajiny může pocházet z organizovaného zločinu, říká šéf NCOZ

Premium

Už téměř šest let vede nejdůležitější policejní útvar v Česku – Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jiří Mazánek a jeho lidé řeší jak tuzemskou korupci při dopravních stavebních...

3. července 2024

Spojím se s kýmkoliv. Aby odstavil Le Penovou, paktuje se Macron s levičáky

Premium

Prezident Macron se spojuje s levičáky, kteří například propagují odchod Francie z NATO. Francouzská protiimigrační strana Národní sdružení (RN) sice získala v prvním kole parlamentních voleb každý...

3. července 2024

Vzdej to, vyzval Bidena první demokrat z Kongresu. Sílí volání po Obamové

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních prezidentských...

2. července 2024  19:49,  aktualizováno  22:43

Až po republikánském sjezdu. Soudce odložil vynesení výše trestu pro Trumpa

Newyorský soudce odložil na 18. září vynesení výše trestu pro exprezidenta Donalda Trumpa v kauze falšování finančních záznamů kvůli platbám za mlčenlivost pornoherečce. Soudce souhlasil s Trumpovou...

2. července 2024  22:16

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Přítelkyně je starší a je prý podobná mámě, což odmítám, říká Polívka

Herec Vladimír Polívka (34) je už tři roky šťastně zadaný. S přítelkyní se ukazuje na veřejných akcích, ale s médii o...

Překážek ve vztahu bylo moc, říká o francouzském partnerovi Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová (41) v rozhovoru pro iDNES.cz přiznala, že ve vztahu s jejím partnerem, mladším Francouzem...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...

Krejčík se vrátí na zámek za Stropnickým. Lehko se mi tam jezdit nebude, říká

Daniel Krejčík (30) a Matěj Stropnický (40) sice už několik měsíců netvoří pár, na konci léta se ale znovu dají...