Na Ukrajině vznikne ve spolupráci s českou firmou nový závod na výrobu munice

  • 842
Na jednání s českou vládou přijeli do Prahy členové vlády Ukrajiny. A premiér Denys Šmyhal po jednání s Petrem Fialou oznámil, že na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier&Bellot. Zástupci zbrojovek z obou zemí podepsali smlouvy o přesunu výroby na Ukrajinu. Jde nejen o munici, ale i pušky Bren 2 České zbrojovky.

„Ukrajina statečně vzdoruje agresorovi,“ uvítal členy ukrajinské vlády v Praze premiér Petr Fiala. Řekl, že Česká republika podporuje přístupová jednání Ukrajiny s Evropskou unií i její budoucí členství v NATO.

„My si uvědomujeme, že bojuje za bezpečnost Evropy,“ řekl také Fiala na adresu Ukrajiny po jednání se Šmyhalem.

„Potřebuje naši podporu a potřebuje ji v neztenčené míře,“ zdůraznil předseda české vlády. Rusko může být podle něj přivedeno k jednacímu stolu, jen když bude vidět, že jen vojensky nemůže uspět.

Fiala potvrdil, že ve čtvrtek podepíše v Londýně dohodu o bezpečnostní spolupráci a dlouhodobé podpoře mezi Českou republikou a Ukrajinou. Dohodu, která slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už přes dva roky brání ruské agresi, podepsala Ukrajina nedávno i s celou Evropskou unií. Shrnuje dosavadní rozsah závazků EU směrem k podpoře Kyjeva. Bezpečnostní záruky se týkají několika oblastí, včetně poskytování další vojenské pomoci, zejména munice a protivzdušné obrany.

„Protivzdušná ochrana je priorita číslo jedna,“ řekl po jednání Šmyhal. „Jsem rád, že mohu být v Praze, v naší přátelské zemi,“ prohlásil po příjezdu do sídla Úřadu vlády, kde členy ukrajinské vlády uvítala hymna Rusy napadené země.

Šmyhal ocenil technickou i vojenskou pomoc, kterou Česko jeho zemi poskytuje. Zmínil i podporu protiruských sankcí, dodávky energetických zařízení či zdravotnického materiálu. Váží si také podpory zřízení speciálního tribunálu pro vyšetřování zločinu ruské agrese a pomoci v navrácení unesených ukrajinských dětí.

Česko patří od začátku Putinovy války mezi podporovatele Ukrajiny. Vláda na začátku července odtajnila materiál, podle kterého Česko od začátku Putinovy vlády poslalo Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun.

Česko poslalo Ukrajině čelící ruské agresi vojenský materiál za 6,75 miliardy

Přišlo také s iniciativou sehnat pro Ukrajinu dělostřeleckou munici v zemích mimo Evropskou unii. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka 50 tisíc kusů munice, aktuálním cílem je dodat na Ukrajinu do konce roku 500 tisíc kusů. Dočasnou ochranu mělo v půlce června v České republice okolo 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Pomoc kvůli ruským útokům na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstvo energetiky Ukrajiny v úterý podepsaly memorandum o porozumění, jehož cílem je posílit spolupráci v oblasti energetiky mezi oběma zeměmi.

„Ruské útoky masivně cílí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Její obnova je strategickým úkolem pro zachování ukrajinské obranyschopnosti proti ruské agresi. České firmy se do dodávek energetického materiálu na Ukrajinu zapojují dlouhodobě a toto memorandum by mělo vzájemnou spolupráci ještě prohloubit. Kromě toho by mělo přinést rozvoj spolupráce v oblasti energetiky ať už jde o skladování a dodávky plynu nebo ropy z neruských zdrojů, rozvoj jaderné energetiky nebo také o rozvoj obnovitelných zdrojů či výrobu vodíku,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Do Prahy přijelo celkem deset ukrajinských ministrů. Tématy jednání byla vedle obranné spolupráce či spolupráce v energetice i zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny. Šmyhala pak ještě přijal prezident Petr Pavel.

Čeští ministři v čele s premiérem Petrem Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a rovněž s prezidentem Volodymyrem Zelenským předloni 31. října.

Cesta měla podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Premiér Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku války, kterou rozpoutalo Rusko na území Ukrajiny.


Školní rok 2024-25

Ve všech základních, středních a základních uměleckých školách i konzervatořích začíná školní rok v pondělí 2. září 2024. První volno budou mít školáci o podzimních prázdninách na konci října.