Zeman vynechá přípitek, cizí státníci nedorazí. Rodí se Pavlova inaugurace

  • 96
Na inauguraci nově zvoleného prezidenta Petra Pavla na Hradě nedorazí cizí státníci. „Rozhodli jsme se, že inaugurace bude jen otázka hostů z České republiky,“ uvedla budoucí kancléřka Jana Vohralíková. Akce se bude promítat na velkoplošných obrazovkách. Dosluhující prezident Miloš Zeman vynechá přípitek.

Končící hradní kancléř Vratislav Mynář s budoucí šéfkou prezidentské kanceláře Janou Vohralíkovou a vedoucím Kanceláře Poslanecké sněmovny Martinem Plíškem na tiskové konferenci představili detaily chystané akce.

Samotný ceremoniál je plánován na 9. března od 14:00. Generální zkouška se bude konat o den dříve. Na programu během dne inaugurace je rovněž oběd prezidentských párů ve dvanáct hodin.

Ve dvě hodiny odpoledne začne společná schůze obou komor parlamentu, která by měla přibližně padesát minut. Poté se hosté společně s novým prezidentem přesunou do Španělského sálu. Mezitím nově zvolená hlava státu pozdraví veřejnost z balkonu předtím, než položí květiny u sochy Tomáše Gariggua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Lidé pak samotnou ceremonii budou moci sledovat i na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí. U vstupu do areálu ale budou zachovány současné bezpečnostní kontroly.

Akce bude jen pro hosty z Česka

Pozvánky na inauguraci by se měly rozesílat v pátek. Na inauguraci však budou chybět cizí státníci. „Zahraniční hosté na inauguraci nepřijedou. Rozhodli jsme se, že inaugurace bude jen otázka hostů z České republiky,“ řekla ve čtvrtek Vohralíková, která také prozradila, že během inaugurace bude i „něco navíc“, podrobnosti však neprozradila.

Obřadu se zúčastní i dosluhující prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou. Už v minulém týdnu to potvrdil Mynář. Ve čtvrtek dodal, že Zeman nicméně vynechá slavnostní přípitek. „Jsme dohodnutí na všem zásadním, naše týmy budou řešit už jen minimální detaily,“ doplnil Plíšek.

Největší ceremoniál republiky. Jak bude vypadat inaugurace Petra Pavla

Předpokládá se účast 850 hostů ve Vladislavském sále. Pozvánky podepsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Na následný přípitek s číší vína ve Španělském sále by mohly dorazit až tři tisíce lidí.

Počítá se také s tím, že veřejnost bude mít možnost pozdravit nového prezidenta na třetím nádvoří Hradu. „Je logické, že se využije zkušeností Kanceláře prezidenta republiky, všech odborů, nejen protokolu,“ doplnil v Mynář k přípravě inaugurace.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.