Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdarma ve škole obědvá 32 tisíc dětí, mohlo by ale až desetkrát víc školáků

  18:30
Na školní oběd nechodí v Česku podle dat ministerstva školství na 270 tisíc dětí. Některé jíst ve školní jídelně nechtějí, část rodičů ale na zaplacení jednoduše nemá. Jenže dotované obědy, tedy pro rodinu bezplatné teplé jídlo, pobíralo v roce 2023 asi jen 32 tisíc dětí. Odborníci upozorňují, že podpořených dětí by mohlo být daleko více. K obědům by se mohly dostat snáze a školy by se nemusely potýkat s přebujelou administrativou.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš HájekMAFRA

Natálie Jaššová, ředitelka Základní školy v Budišově nad Budišovkou pro asi 250 dětí, žádá ročně o dotace na obědy zdarma pro stovku dětí, tedy dvě pětiny všech žáků.

„Dřív jsme museli komunikovat s úřadem práce kvůli potvrzení, že rodina pobírá dávky hmotné nouze či doplatek na bydlení. To bylo podmínkou. Ale teplé jídlo pro děti, které zajistí stát nebo jiný sponzor, pomáhá i lidem, kteří pobírají třeba přídavek na dítě nebo jsou prostě zrovna ve složité situaci. Další peníze jsme čerpali z jiného programu přes neziskovou organizaci a ministerstvo školství. Bylo to náročné, pravidla se liší, neustále je potřeba něco dokládat,“ vysvětluje Jaššová.

Rodiče si od února připlatí za školní obědy, budou se moct zdražit o 20 procent

Pro nový školní rok se pravidla jedné z dotací mírně rozvolnila. Stále ovšem závisí na škole nebo jiném garantovi, zda dítě do programu dotovaných obědů přihlásí. A škola musí nadále kontrolovat a evidovat odhlašování obědů, pokud dítě do školy nedorazí. Podle Jaššové je to sice práce navíc, ale stojí za to.

„Děti kromě toho, že dostanou najíst, zůstávají odpoledne ve družině, kde dostanou jiný volnočasový rámec, než kdyby byly doma nebo na ulici. Někteří ředitelé potvrzují, že se zlepšila školní docházka dětí,“ poukázal na výhody Lukáš Průcha, který vede pobočku organizace Člověk v tísni v Liberci.

Na obědy zhruba 26 tisícům dětí přispívají resorty školství a práce a sociálních věcí. Podle dat České školní inspekce ve školním roce 2022/2023 dostalo jídlo na 6,5 tisíce strávníků ještě díky dotacím z obcí či krajů (celkem je to těch 32 tisíc). Podle odborníků to ale nestačí.

„Pokud bychom hovořili pouze o dětech, jejichž rodiny pobírají dávky v hmotné nouzi, tak se třeba v Moravskoslezském kraji jedná o asi 22 tisíc dětí ve věku od tří do patnácti let. Ročně ale bývá podpořeno jen 13 procent z nich,“ nastínila už dříve pro iDNES.cz nesoulad mezi poptávkou a skutečnou podporou ředitelka Centra inkluze Lucie Stanjurová.

Každé šesté dítě je ve škole bez oběda. Přibývá rodičů, kteří nemají na zaplacení

Analytici z agentury PAQ Research v nové studii zaměřené právě na obědy spočítali, že zájem o dotované stravování by mohlo mít minimálně 44 tisíc dětí v mateřských a 133 tisíc dětí v základních školách. Jejich rodiny v Česku pobírají zmíněné dávky v hmotné nouzi. Problém s dotováním obědů vidí analytici v roztříštěnosti programů a také ve složité administrativě.

Podmínky jsou u každého sponzora různé a často je nesplní všichni, kterým by proplacené teplé jídlo mohlo pomoci.

„Dnes máme programy na obědy zdarma roztříštěné mezi resorty. Administraci navíc zajišťují neziskové organizace, které nedokážou distribuovat všechny určené peníze,“ poukazuje analytik Václav Korbel.

S kolegy v nové studii navrhuje efektivnější změnu. Zjednodušeně řečeno, bezplatné stravování by mohlo být automaticky navázané na čerpání sociálních dávek. Ty chce resort práce reformovat, proto je řešení navržené už podle nového systému.

„Stát by mohl podpořit děti, jejichž rodiče čerpají příspěvek na živobytí nebo přídavek na dítě. Takové řešení nemusí být složité ani drahé. Reálné náklady vycházejí na 700 milionů až 1,1 miliardy korun. Podílově se bavíme 0,35 až 0,55 procenta rozpočtu regionálního školství, což zajistí stravování pro všechny potřebné děti,“ spočítali analytici PAQ Research. Pomoc by se takto mohla dostat ke 180 až 300 tisícům dětí v MŠ a ZŠ.

Chystá se revoluce školních obědů. V jídelníčku má ubýt polotovarů i sladkostí

„Když mají alespoň chudé a znevýhodněné děti stravování ve škole bezplatně, chodí do ní častěji. A mají také lepší výsledky. Víme to z řady studií. Takže je to investice, která se vyplatí,“ dodává Korbel.

Ostatně i inspekce ve výroční zprávě školám doporučuje „eliminovat případy strávníků, kteří ze sociálních důvodů nemohou využívat služeb školního stravování“.

V zahraničí se obědy proplácejí ve velkém. Typicky ve Skandinávii, ale také třeba na sousedním Slovensku. Tam mají nárok na dotované obědy všichni předškoláci i žáci na základních školách. Příjem rodičů nerozhoduje, jen si o jídlo musí zažádat. V Německu se zase navazuje na existující sociální podporu, takže není potřeba další papírování.

O tom, jak nejlépe nastavit pravidla i odkud by se peníze na obědy měly brát, resorty pozvolna jednají. Ředitel odboru řízení regionálního školství z MŠMT Jan Mušuta už dříve zmínil, že nejdřív je potřeba si ujasnit, kdo by na obědy zdarma měl mít nárok.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Nové detaily v případu Kramný: pokus o útěk v Egyptě, odposlechy o Monice

Premium

MF DNES mapuje neznámé detaily z případu Petra Kramného, který si odpykává trest za vraždu manželky a dcery. Třeba jak to bylo s jeho pokusem o útěk z Egypta.

4. srpna 2024

Kdo je vrah malých dětí a spouštěč nepokojů v Anglii: mladík z reklamy BBC

Soud zveřejnil identitu sedmnáctiletého mladíka obviněného z vraždy tří dětí na taneční akci v Southportu. Obviněný Axel Rudakubana si v roce 2018 zahrál v reklamním klipu Děti v nouzi pro BBC, který...

4. srpna 2024  19:05

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel herec Rudolf Jelínek. Český James Bond i parašutista z Atentátu

Ve věku 89 let zemřel herec Rudolf Jelínek. Ztvárnil desítky filmových, televizních a divadelních rolí, působil i v dabingu. Známý byl například díky roli majora Hradce v seriálu 30 případů majora...

10. srpna 2024  10:38

Pražští policisté našli mrtvého kolegu. Během služby se jim přestal hlásit

Pražští policisté dopoledne našli u Bělohorské ulice v Praze 6 kolegu bez známek života. Pohřešovali ho od neděle, kdy se jim přestal ozývat během své nedělní služby. Pátrali po něm v okolí Ladronky,...

4. srpna 2024  17:33,  aktualizováno  5.8 11:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajinci měli možnost zničit tucty ruských stíhaček. Američané to zakázali

Ukrajinci v červnu mohli zničit tucty ruských stíhacích bombardérů Suchoj Su-34, které se nacházely na ruské letecké základně Malševo Voroněže a byly dostatečně blízko na úder americkými raketami...

7. srpna 2024  15:40

Přibývá porodů v terénu i doma. Ženy častěji nestíhají dojet do nemocnice

Premium

Novorozené dívky, Elizabeth z Prahy a Zorka z Opavska, spěchaly v minulých dnech na svět tak moc, že rodiče nestihli dojet do nemocnic. Děti se narodily v autech. Takové situace nebývají příliš...

10. srpna 2024

Mám čisté svědomí. O korupci u nás nešlo, říká obviněná šéfka zooparku

Opozice v Chomutově volá po odchodu všech politiků i manažerů městských společností zapletených do korupční kauzy údajného ovlivňování veřejných zakázek. Zatímco primátor města Marek Hrabáč (ANO)...

10. srpna 2024  19:36

Na Strakonicku hoří dva hektary lesa, hasiči požár nemají pod kontrolou

Kolem 60 hasičů zasahuje přes tři hodiny u požáru lesa u obce Újezdec na Strakonicku, stále ho nemají pod kontrolou. Před 19:00 to v sobotu řekla jejich mluvčí Vendula Matějů.

10. srpna 2024  18:32,  aktualizováno  19:27

Při předjíždění narazil motorkář na Kutnohorsku do traktoru. Nehodu nepřežil

V obci Okřesaneč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřel po střetu s traktorem motorkář. Podle prvotních zjištění řidič motocyklu předjížděl a ve stejnou chvíli traktor začal odbočovat. Vyšetřování...

10. srpna 2024  19:26

Zbavte se kvasinek okamžitě: Zaručený recept na kvasinkovou infekci
Zbavte se kvasinek okamžitě: Zaručený recept na kvasinkovou infekci

Kvasinková infekce je časté onemocnění, které v životě potká tři ze čtyř žen. Infekce vzniká nerovnováhou přirozeně se vyskytujících vaginálních...

Olympionik zaujal naditými plavkami. Firma mu chce dodávat zdarma prádlo

Olympiáda přináší i překvapivé momenty. Na sociálních sítích před pár dny svými naditými plavkami u fanoušků bodoval...

Moje nová partnerka Martinka nebyla důvodem rozchodu s Annou K., říká Vartecký

Zpěvačka Anna K. (59) a muzikant Tomáš Vartecký (53) patřili k nejstabilnějšímu páru českého showbyznysu, byli spolu...

Miss Paříž, říkají německé běžkyni na olympiádě. Patří mezi nejkrásnější atletky

Alica Megan Schmidtová (25) patří mezi nejkrásnější atletky světa. Na letních olympijských hrách ve Francii dostala...

Syn herečky Simony Postlerové oznámil příčinu jejího náhlého úmrtí

Simona Postlerová zemřela letos v květnu ve věku 59 let. Svou maminku našel tehdy doma ráno bez známek života její syn...

Češi si na Lanzarote koupili vilu. Čekali problémy, ale bylo to ještě horší

Seriál Radka a Jakub Valovi jsou manželé a architekti ze studia OOOOX, kteří si na Lanzarote koupili starší vilu. Opravy...