ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr TopičMAFRA

ODS „odpustila“ starostovi Novotnému výroky o Slováčkové, uznala omluvu

  • 387
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který čelil kritice za výroky o zdraví dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové, která bojuje s rakovinou, zůstává členem ODS. Musíme umět odpouštět, řekl novinářům šéf sněmovní frakce ODS Marek Benda po dnešním jednání výkonné rady. Návrh na vyloučení Novotného širšímu vedení dnes nakonec nepodal.

Počátkem června se předsednictvo strany usneslo, že Novotného výroky jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné členstvím v ODS. Novotný sdělil, že nemá smysl něco k dnešnímu rozhodnutí ODS říkat, ale přemýšlet o tom, co řekl. „Dělám to už pár týdnů a budu dál,“ uvedl.

„Nepřemýšlel jsem o tom, co řeknu novinářům o vůli projevené radou, o tom, co vedení řekne na tiskovce. Co říkají lidi na to, co řeklo vedení o tom, co řekla ODS. Smysl mi dává nepřemýšlet o tom, že něco řeknu. Ale o tom, co jsem řekl. Dělám to už pár týdnů a budu dál. Víc vám teď neřeknu,“ řekl Novotný po zasedání Výkonné rady ODS.

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

„Výkonné radě ODS jsem se rozhodl vyloučení Pavla Novotného ze strany nenavrhnout. Přestože překročil hranice slušnosti, zaznamenal jsem jeho veřejný projev omluvy, lítosti i odpovědného závazku odpracovat 100 hodin na onkologickém pracovišti. Musíme umět odpouštět. Výkonná rada moje stanovisko předsedy regionu Praha akceptovala,“ uvedl Marek Benda.

S hlasováním o vyhazovu Novotného ale nesouhlasila například Alexandra Udženija. „Ano, Pavel Novotný to přehnal. Ano, Pavel se omluvil. A ano, Pavel to udělá znova. Ale nemyslím si, že by dnešní Výkonná rada ODS měla jednat o starostovi Řeporyjí. Myslím, že jsou na programu daleko důležitější témata – třeba určitá sebereflexe po proběhlých volbách...,“ uvedla na síti X.

Musíme zvážit, že toho lituje, říká Fiala

Premiér Petr Fiala se redakci iDNES.cz vyjádřil, že bere omluvu Novotného na vědomí a vše bude záležet na radě.

„Nebudu se vyjadřovat před jednáním výkonné rady. Ale řeknu, co jsem říkal mnohokrát. Pavel Novotný překročil hranice politické, ale i lidské. A to je něco, co nejde přejít mávnutím ruky. Navíc to není poprvé. Na druhé straně, tentokrát se velmi rychle omluvil a vyjádřil i veřejně, že toho lituje a že je připraven to napravit. To musíme zvážit. Ale nejprve svůj názor řeknu výkonné radě,“ řekl Fiala.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov z ODS. „Udělal jsem chybu, zaplatím za ní, byli by to idioti, kdyby toho nevyužili,“ řekl iDNES.cz před měsícem starosta Novotný, který čelí kritice od politiků z konzervativního křídla ODS kvůli některým svým ostrým vyjádřením.

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

Své spolustraníky popudil sdílením fotky saxofonisty Felixe Slováčka z prvomájového mítinku koalice STAČILO!, kterou sestavila šéfka komunistů Kateřina Konečná a připsal k ní: „Felix byl vždycky de*bil.“ Pak se ale ještě v diskusi velmi nevybíravě zmínil o jeho dceři, zpěvačce, která se léčí s rakovinou. „Dávám mu pokoj asi rok a půl, co vím, že mu zemře dcera. Anička, bohužel, nemá žádnou šanci. Ale tohle přehnal,“ napsal Novotný.

14. května 2024


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.