Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fronty na oběd i bloudění ke kanceláři. Štrasburk Čechy první den potrápil

  21:33
Štrasburk (od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Čeští europoslanci mají za sebou první den plenárního zasedání Evropského parlamentu. Seznamovali se s novými kancelářemi a mezi hlasováním o funkcionářích nebo vyjednáváním o výborech se v rozsáhlém štrasburském sídle někteří ztráceli. Co říkají na organizaci? A kdo má hezký výhled z kanceláře?

Hlavní úkol prvního dne plenárního zasedání Evropského parlamentu splněn: europoslanci zvládli zvolit staronovou předsedkyni Robertu Metsolaovou (EPP) a čtrnáct místopředsedů. Přesto nejsou všichni spokojeni. Důvodem přitom nejsou výsledky volby.

„Moje kancelář si na vybavení a zařízení bude muset ještě počkat, protože to nestíhám. Nemám tam ani papír. Den je to opravdu nabitý, už v pondělí jsme tu měli spoustu jednání. Ale řekla bych, že v některých ohledech pokulhává organizace,“ zmínila Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO ve frakci Patrioti pro Evropu).

Její poznámka však mířila jinam než k hlavní náplni dne, tedy hlasování. Překvapily ji totiž, stejně jako kolegyni z hnutí i frakce Kláru Dostálovou, fronty v bufetech.

Metsolaová dál povede europarlament, Dostálová se místopředsedkyní nestala

„Když se tisíc lidí najednou nahrne na oběd, je to opravdu mumraj. U stolečku na kávu stála jedna slečna coby obsluha. A od ní se táhl klikatý zástup, který neměl konce. Myslím, že podcenili počet personálu, všechno trvalo,“ líčila Dostálová.

„Bloudím, ale aspoň naženu kroky“

Do dvou kanceláří nových europoslanců redakce iDNES.cz nahlédla. Politici výběr pracovního místa přímo neovlivní. Kanceláře se většinou přidělují tak, aby zástupci každé frakce k sobě měli blízko. A závisí tak na početnosti delegací.

„V kanceláři nemám zatím nic, nepovolili nám ani ledničku, prý takovou kapacitu budova nemá. V blízkosti není ani žádná kuchyňka. Takže uvařit si tu kávu a umýt si hrnek je docela obtížné. Zvlášť, když nikde neteče teplá voda (opatření, které Evropský parlament musel přijmout, aby zabránil šíření bakterie legionelly, pozn. red.),“ posteskl si Ondřej Dostál (Stačilo!).

V europarlamentu řeší legionellu už léta, poslanci se myjí studenou vodou

V jeho kanceláři v budově pojmenované po Winstonu Churchillovi tak zatím kromě holého nábytku stojí jen krabice se setem na natáčení podcastů a videí. Dostál plánuje, že právě pro videa zužitkuje výhled, který z kanceláře má. Přestože sídlí v prvním patře, může se kochat pohledem na Hemicycle, tedy oválné „srdce“ celého parlamentu s jednacím sálem a řeku.

„Když vidím, kolik lidí ji tady splouvá, taky mám chuť si půjčit loď. Jenže tady je to tak trochu jiný sport, každý den tu nachodíte opravdu hodně kroků. Začínám si to hlídat na sportovních hodinkách a konečně mám šanci nad svými dětmi zvítězit. Nutno dodat, že i proto, že se pravidelně ztrácím,“ pousmál se Dostál, který patří k nezařazeným poslancům.

„Aspoň se nebudu rozptylovat“

To Ondřej Krutílek (ODS) z frakce ECR tak pěkné výhledy z okna jako Dostál nemá. Dívá se totiž na střechu nižší budovy, na níž je jedinou zajímavostí masivní kladka. „Asi něco upravují, ze strany vidím lešení. Není to nic moc, ale aspoň mě kochání se výhledy nebude rozptylovat od práce,“ má jasno Krutílek.

Jeden z jedenácti českých europoslaneckých nováčků Krutílek má prostory štrasburského sídla europarlamentu zmapované. Donedávna totiž působil jako asistent svého nynějšího kolegy Alexandra Vondry z ODS i frakce ECR. A tak nejen dalším poslancům z Česka pomáhá s navigací.

„Jsem rád, že když je to potřeba, můžu poradit. Už jsem naváděl i skupinu nizozemských poslanců z frakce Zelených, potřebovali se dostat do místnosti nazvané Rotunda, která je poměrně nová. Společně jsme to zvládli,“ shrnul Krutílek.

Protože úterní zasedání začínalo už v dopoledních hodinách, většina české europoslanecké výpravy je ve Štrasburku od pondělí. Zasedání trvá do pátku.

Rokování o první ženě Unie

Na programu měli vedle hlasování europoslanci také jednání o výborech. Pětice Čechů, která usedá v evropské lidovecké frakci, vysvětlovala, že jejich spojenectví (jsou ze stran KDU-ČSL, STAN a TOP 09) jim má umožnit obsadit co nejvíce pozic. Řešit tak budou třeba regionální rozvoj, lidská práva, zahraniční věci nebo životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin.

„Do středy by mělo být i jasné, jaké funkce budeme ve výborech mít, zveřejníme to nejpozději v pátek,“ přislíbila za Čechy v EPP Danuše Nerudová (STAN), která si před dnešním jednáním stihla ve Štrasburku zaběhat.

S jednotlivými frakcemi jedná také dosavadní šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. A to o své podpoře. Hlasování, které ji ve funkci může potvrdit na další období, se odehraje ve čtvrtek. Podle kolegy von der Leyenové z frakce evropských lidovců (EPP) Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) „neexistuje plán B, ale pouze plán Ursula“. Dodal, že pokud by existovala náhradní varianta, pozici von der Leyenové by to oslabilo.

Proti von der Leyenové výrazně vystupují Patrioti pro Evropu, tedy čeští zástupci zvolení za ANO, Motoristy a Přísahu. Proti ní jsou také Ivan David (SPD) a Ondřej Dostál z koalice Stačilo!.

Frakce ECR podle členky Veroniky Vrecionové (ODS) není ještě rozhodnutá, zda dosavadní šéfku podpoří. „Rozhodneme se po čtvrtečním dopoledním projevu,“ oznámila Vrecionová s odkazem na to, že jednání se vedou separátně a teprve z projevu bude jasné, požadavkům kterých stran dosavadní první žena Unie vyhoví.

Školní rok 2024-25

Ve všech základních, středních a základních uměleckých školách i konzervatořích začíná školní rok v pondělí 2. září 2024. První volno budou mít školáci o podzimních prázdninách na konci října.
  • Nejčtenější

Zemřel herec Karel Heřmánek, na střelnici obrátil zbraň proti sobě

Ve věku 76 let tragicky zemřel herec a zakladatel pražského Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek. Proslavil se řadou filmů, například Fešák Hubert, Smrt krásných srnců či S čerty nejsou žerty. Podle...

25. srpna 2024  8:52,  aktualizováno  13:04

Sebevraždu jen pistolí, říkal Heřmánek. Trápil ho zánět svalu v obličeji

Karel Heřmánek byl pacifista a podle svých vlastních slov neměl ke zbraním kladný vztah, ale... „Pistole jedině na sebevraždu,“ řekl v roce 2012, když propagoval seriál Gympl s (r)učením omezeným. ...

25. srpna 2024  12:10,  aktualizováno  13:19

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemana na dovolené v Tatrách zachraňovala policie. Podcenil túru

Bývalý prezident České republiky Miloš Zeman se podělil o nedávnou zkušenost z Nízkých Tater. Vyrazil si na túru pouze ve svetru, což se ukázalo jako zásadní chyba. Překvapila ho totiž rychlá změna...

22. srpna 2024  14:04

Zrušený koncert, paralyzované letiště. Bouřky se přesunuly z Čech na Moravu

Všemi částmi Čech od nedělního poledne postupně prošly intenzivní bouřky a přes Vysočinu se přesunuly na Moravu. V Brně bouře přerušila Festival Špilberk. Na Zbirožsku v úhrnech srážek naměřili až...

18. srpna 2024  12:23,  aktualizováno  22:24

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Rozjetý vlak žena s dítětem nestíhala. Druhé tak za jízdy vyskočilo

Dramatická a riskantní situace se v pondělí ráno odehrála na hlavním nádraží v Praze. Do jednoho z rozjíždějících se rychlíků se snažila nastoupit žena se dvěma dětmi. Zatímco starší dítě ještě...

20. srpna 2024  12:57,  aktualizováno  16:25

Konec beztrestnosti Telegramu? Jeho šéfa zatkli na francouzském letišti

V sobotu večer zatkla francouzská policie na letišti Le Bourget nedaleko Paříže šéfa společnosti Telegram Pavla Durova. Je podezřelý z několika trestných činů. Především mu úřady vytýkají, že...

25. srpna 2024  10:51,  aktualizováno  22:31

Hizballáh na Izrael vypálil přes 300 raket. Válku prý rozpoutat nechce

Libanonské militantní hnutí Hizballáh v neděli ráno vypálilo na Izrael stovky raket. Předtím izraelská armáda zasáhla podle svého vyjádření tisíce cílů Hizballáhu na jihu Libanonu. Izraelská armáda...

25. srpna 2024  5:22,  aktualizováno  21:59

Vojenské cvičení, zní z Běloruska. Podle Kyjeva stahuje k hranici vojáky i vybavení

Bělorusko pod záminkou vojenského cvičení soustřeďuje na hranicích s Ukrajinou značný počet vojáků a techniky. Uvedlo to v neděli ukrajinské ministerstvo zahraničí, podle kterého jsou na hranicích i...

25. srpna 2024  21:45

Zelenskyj vyjednává druhý summit o míru v Indii, chce s ní i zvýšit obchod

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s indickými novináři uvedl, že v současnosti se vyjednává o druhém summitu o dosažení míru na Ukrajině se Saúdskou Arábií, Katarem, Tureckem a...

25. srpna 2024  15:44,  aktualizováno  21:09

Prodej bytu 3+kk, novostavba 70 m2
Prodej bytu 3+kk, novostavba 70 m2

Hrnčířská, Uhlířské Janovice, okres Kutná Hora
4 750 000 Kč

Hledala jsem pomoc všude. Sára Donutilová promluvila o rodinné tragédii

Poznala je oba najednou – budoucího manžela Martina i tchána Miroslava. Tenkrát spolu zkoušeli Smrt obchodního...

Heidi Klumová miluje opalování nahoře bez. Zakrývat se nehodlám, říká topmodelka

Německá topmodelka Heidi Klumová (51) se rázně ohradila proti všem, kteří odsuzovali její opalování nahoře bez na...

Podivné zvuky od souseda slyším každou půlminutu. Na zahradě se nedá vydržet

Premium Bydlím v rodinném domě s terasou. Těšila jsem se, že na ní budu odpočívat u kávy a kochat se výhledy. Tomu je bohužel...

Proč se k expatům chovají nepřátelsky Češi? Horší už je jen Kuvajt a Rakousko

Nedávná rozsáhlá studie zahrnující padesát tři zemí ukázala, že Česká republika je pro expaty jedna...

V Air Baltic vybrali jména pro letadla. Čeští vtipálci hlasování zválcovali

Lotyšská letecká společnost Air Baltic vyhlásila vítězná jména měst, po kterých pojmenuje 48 letadel flotily, 16 pro...