Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

  5:59aktualizováno  23:00
Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat poslanci. Počítá se zvyšováním věku odchodu do penze nad 65 let podle prodlužování doby dožití. „Váš plán na zvyšování věku odchodu do důchodu je mimo realitu,“ vyčetl vládě předseda opozičního ANO Andrej Babiš. Důležitá je doba dožití ve zdraví, zdůraznil.
Důchodovou reformu začali na mimořádné schůzi schvalovat poslanci. Na snímku...

Důchodovou reformu začali na mimořádné schůzi schvalovat poslanci. Na snímku hovoří Andrej Babiš (ANO). (28. května 2024) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

„Co nám předkládáte, není žádná reforma,“ odmítl návrh pětikoalice bývalý premiér. „Není to nic jiného než prachsprosté snižování valorizace a zvyšování věku odchodu do důchodu,“ prohlásil Babiš v hodinovém projevu.

„Pokud se vrátíme do vlády, chceme to vrátit, a přes 65 let odchodu do důchodu nejede vlak,“ řekl kategoricky předseda ANO.

Babiš řekl, že ANO je pro druhý penzijní pilíř, do kterého by si občané dobrovolně přispívali. Na rozdíl od podobného plánu bývalé vlády Petra Nečase by ale nebyl v režii soukromých penzijních fondů, ale byl by spravovaný nebo garantovaný státem.

Také předseda druhého opozičního hnutí SPD Tomio Okamura označil za nepřijatelné zvyšování věku odchodu do důchodu. Navrhl, aby byla starobním důchodcům zaručena penze na úrovni minimální mzdy, která je momentálně 18 900 korun.

„Nutit, aby třeba šofér kamionu jezdil do sedmdesáti, je nezodpovědný risk,“ řekl ve Sněmovně Okamura. I on mluvil o tom, že klíčový je nikoli věk dožití, ale věk dožití ve zdraví, který je nyní u žen 64 let a u mužů dokonce jen 62,7 roku, což je pod současnou hranicí věku odchodu do důchodu 65 let.

Ve svém vystoupení šéf SPD navrhl zamítnutí vládního návrhu reformy. Totéž později navrhl i stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka z ANO.

Když neuděláme nic, za 20 let budeme muset penze o třetinu snížit, říká koalice

Každé další odložení reformy bude podle politiků vládní koalice přinášet další problémy pro občany.

„Důchodová reforma je nutná,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. Jde o zřejmě vůbec nejdůležitější vládní návrh celého volebního období.

„Pokud neuděláme nic, tak se dostaneme do situace, že za dvacet let budeme muset důchody o třetinu sesekat,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Ten příměr je na místě,“ řekl i lidovecký ministr Jurečka.

Vládní koalice počítá s tím, že hlasování o reformě v prvním čtení bude nejpozději ve čtvrtek a že v noci bude vždy jednání přerušeno.

Do debaty se přihlásilo 38 řadových poslanců, kteří se ale dostali ke slovu až po šesti hodinách a na konci dne zůstávalo stále přihlášeno 37 poslanců. Schůze byla hodinu před půlnocí přerušena do středy do 9 hodin.

Ministr Jurečka ve Sněmovně ocenil gentlemanskou dohodu mezi vládou a opozicí, že poté, co vystoupí řečníci s právem na přednostní vystoupení, budou se střídat řečníci z vládní pětikoalice a z opozice. Hned po něm si vzal slovo Babiš a řekl, že součástí žádné takové dohody není.

Podíl lidí v důchodovém věku do roku 2050 vzroste na třetinu, varoval premiér Fiala

„Naše společnost stárne, snižuje se porodnost,“ řekl poslancům premiér Petr Fiala. „Podíl lidí v důchodovém věku, kterých je dnes asi pětina, do roku 2050 vzroste na třetinu. To znamená, že ještě před čtvrt stoletím na důchod pro jednoho penzistu se skládalo pět, mluvím obrazně, pět ekonomicky aktivních lidí, dnes je to něco přes tři a za dalších 25 let to už budou pouze dva lidé na jednoho člověka v penzi,“ uvedl předseda vlády.

„Penze pokrývají skoro třetinu veřejných výdajů. Musím to zopakovat. Prakticky každá třetí koruna, kterou má stát k dispozici, jde na důchody. A zbytek musíme potom rozdělit na ostatní sektory tak, abychom si zachovali funkční zdravotnictví, školství, abychom mohli financovat stavbu silnic, investovat do ostatních potřebných oblastí,“ uvedl předseda vlády.

„Kdybychom nic neudělali, tak by schodek důchodového pojištění kolem roku 2050 dosáhl pěti procent HDP české ekonomiky, což je v dnešních cenách asi 350 miliard korun,“ prohlásil Fiala.

„Strašíte lidi, vyvoláváte nejistotu a jen rozeštváváte společnost,“ reagoval na jeho vystoupení Babiš. „Dnes mluvit o tom, co bude v roce 2050, to mě fascinuje,“ odmítl premiérův výhled, co bude s důchody v roce 2050, když politici neudělají u penzí změnu.

Dáváme na penze 8 % HDP, Rakousko, Finsko, Polsko a Francie víc, řekla Schillerová

Opoziční hnutí ANO a SPD s tím nesouhlasí a jejich politici už řekli, že po příštích volbách budou to, co prosazuje pětikoalice, revidovat.

„170 miliard korun od důchodců vláda odkloní každý rok,“ prohlásila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Jsou podle ní jiné a lepší cesty, jak reformu penzí řešit.

Schillerová ve Sněmovně mluvila o tom, že zatímco Česká republika na důchody dává 8 procent HDP a až půjdou do penzí silné ročníky takzvaných „Husákových dětí“, tedy těch, kteří se narodili v sedmdesátých letech, bude to 11,5 procenta HDP. Zdůraznila, že Rakousko, Finsko, Polsko a Francie dávání na výplatu penzí větší podíl HDP.

Jako alternativu představila eliminaci šedé ekonomiky, zlepšení výběru daně z přidané hodnoty a doplnění peněz do penzijního systému druhým dobrovolným penzijním pilířem garantovaným státem.

„I kdyby pětikoalice tuhle šílenost prosadila hlasy svých 108 hlasů, my ji zrušíme,“ slíbila ve svém vystoupení ve Sněmovně Schillerová.

„Tak si odpovězme reálně, co by to muselo být za masivní zvýšení daní, abychom takovýto deficit dokázali vykompenzovat z příjmu z daní,“ řekl ministr Jurečka. Odmítl to, že by důchody mohlo vyřešit znovuzavedení zrušené elektronické evidence tržeb, protože zapotřebí budou částky řádově vyšší.

Výdaje státního rozpočtu na starobní důchody loni meziročně vzrostly o 86 miliard na téměř 579 miliard korun, uvádí státní závěrečný účet. To představovalo nárůst o 17,5 procenta.

Lidé se podle vlády mají svůj věk odchodu do penze dozvědět v padesáti letech

Věková hranice pro odchod do důchodu se podle návrhu vlády každý rok stanoví lidem, jimž by bylo zrovna 50 let.

Jurečka dříve připustil úpravu podle návrhu demografů na pomalejší růst důchodového věku. Ministerstvo podle něj ale nejprve spočítá dopady do důchodového systému. „Výpočet jsem zadal, výsledek zatím nemáme,“ řekl iDNES.cz Jurečka.

Vládní návrh počítá i s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či s odpuštěním odvodů 6,5 procenta pracujícím starobním důchodcům a důchodkyním místo navyšování penze. V důchodu byl lidé měli trávit v průměru 21,5 roku.

Výchovné by se dál mělo vyplácet jen na třetí a další dítě. Na první dva potomky by ho mělo postupně nahradit započítání fiktivního výdělku ve výši celostátní průměrné mzdy za dobu péče. Bonus 500 korun za vychované dítě by se měl také přestat valorizovat. Manželé by mohli mít dobrovolně sdílený vyměřovací základ z odvodů pro výpočet penze.

Na seznamu těžkých profesí s nárokem na předčasnou penzi bez jejího krácení mají být například některé zdravotní sestry, skláři, kováři nebo lidé pracující v lesnictví. „Zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači, svářeči... Je to poměrně dlouhý výčet,“ řekl ministr Jurečka.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

Přímý přenos

Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem půl čtvrté udeřila silná bouře provázená hustým deštěm a nárazy větru také v Praze. Déšť zaplavil...

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak jel z Prahy do Budapešti. Nehoda se stala krátce po 17. hodině na železničním přejezdu nedaleko...

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

Přímý přenos

Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím, a to zejména ve východní části země. Ty odpoledne nejprve udeřily na Vysočině, poté postoupily dál...

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro vlakovou dopravu uzavřena. V pátek to řekl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž. Podle svědků...

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si svá těžká zranění musela způsobit jinde a jinak. Taková je obhajoba obžalovaného cyklisty, který ve...

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o zahraniční politice. K Pavlovi, předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, šéfce Sněmovny Markétě...

1. července 2024  5:51

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

Premium

O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z Brna do Kuřimi nepustil klimatizaci. Ve voze bylo bezmála třicet stupňů a cestující lapali po dechu....

1. července 2024

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

Premium

Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se stal Jordan Bardella požehnáním pro euroskeptickou pravicovou stranu Národní sdružení (RN).

1. července 2024

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních voleb ve Francii přibližně 34 procent hlasů, uvádějí podle tiskových agentur povolební průzkumy....

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Přítelkyně je starší a je prý podobná mámě, což odmítám, říká Polívka

Herec Vladimír Polívka (34) je už tři roky šťastně zadaný. S přítelkyní se ukazuje na veřejných akcích, ale s médii o...

Váznoucí letecký provoz nad Tureckem. Smartwings hrozí zrušením spojů

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do...

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Žádné zkracování, ale prodloužení. Řecko zavádí šestidenní pracovní týden

Zatímco v jiných západních zemích se uvažuje o zkracování pracovního týdne na čtyři dny, v Řecku se rozhodli jít...