Sanitka přání Asociace samaritánů ČR při převozu ukrajinské pacienty z Valašského Meziříčí do Kozjatynu na Ukrajině. (15. března 2023) | foto: Asociace samaritánů ČR

Čeští samaritáni splnili poslední přání Ukrajince. Chtěla zemřít doma

  • 3
Projekt české Asociace samaritánů vozí nemocné pacienty od dětí až po seniory na místa, o kterých sní. Nyní se jim podařilo dovézt těžce nemocnou Ukrajinku z Česka po roce zpět do vlasti, aby se mohla setkat a rozloučit s částí rodiny, kterou rozdělila válka. „Velké emoce jsou součástí každého výjezdu,“ popisuje Petra Homolová, záchranářka a manažerka projektu.

„V minulých dnech jsme byli osloveni s žádostí o transport pacientky v terminálním stádiu nádorového onemocnění na území Ukrajiny,“ uvádí příběh záchranářka Homolová z Asociace samaritánů ČR (ASČR).

Stav jednašedesátileté nemocné byl natolik závažný, že nebylo na co čekat. Koordinátoři se spojili s hospicem Strom života, který se o ženu staral, zlínskou charitou i ukrajinskými úřady a rodinou. Vše proběhlo hladce, o několik dní později dvoučlenná posádka sanitky vyzvedla ženu i s manželem ve Valašském Meziříčí. Zde našel pár společně s vnoučaty a dcerou dočasný domov.

Ukrajinku s rakovinou přivezli na léčení do Olomouce, urazila 1 300 kilometrů

Sanitka ihned zamířila do Kozjatynu, který se nachází asi 60 kilometrů jižně od Žitomiru. Poblíž něj v minulém roce probíhaly intenzivní boje, a proto musela část rodiny uprchnout.

„Poslední přání ženy bylo zemřít doma a vrátit se ke zbytku rodiny, která v oblasti zůstala,“ přiblížila redakci iDNES.cz mluvčí Homolová. Na cestu s ní vyrazila i dcera, která se po jejím odchodu vrátí do Čech. Výprava ujela 2756 kilometrů během 39 hodin.

Přáli byste si zemřít doma?

celkem hlasů: 324
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 23. března 2023. Anketa je uzavřena.

Loučení na místě a odjezd na Ukrajinu byl náročný nejen pro nemocnou pacientku a její nejbližší, ale i pro záchranáře. „Velké emoce jsou součástí každého výjezdu naší speciální sanitky, a to i často na straně našich zdravotníků,“ dodala koordinátorka projektu a záchranářka Homolová.

Sanitka přání funguje teprve od letošního ledna. Dle Homolové se celý projekt rok připravoval a jeho cílem je plnit nejrůznější přání lidem, kteří to ze závažných zdravotních důvodů již nezvládají sami, ani za pomoci svých blízkých. Klienty vozí na vytoužená místa, kulturní události či na setkání s rodinou.

Asociace samaritánů v Česku letos oslaví třicet let. Projekt zaštiťuje i Záchrannou službu ASČR Praha-západ, která pomáhá záchranářům v Středočeském kraji, především při mimořádných událostech a hromadných neštěstích.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.