Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka na Ukrajině

Sledujeme online

Od 24. února 2022 Rusko okupuje Ukrajinu. Původní plány na bleskové obsazení Kyjeva zkrachovaly. Ukrajina se v největší evropské válce od porážky nacistického Německa brání s podporou Západu.

Válka na Ukrajině určí nový světový řád, píše Kreml v tajném dokumentu

Ruský prezident Vladimir Putin na snímku z návštěvy svého volebního štábu po...
19. dubna 2024 11:20

„Výsledek bojů na Ukrajině do značné míry určí kontury budoucího světového řádu.“ Uvádí to...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

Ruský strategický bombardér Tu-22M3 (19. července 2023)
aktualizováno  19. dubna 2024 10:41

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Trump překvapil. Přežití Ukrajiny je důležité i pro USA i Evropu, uvedl

Americký exprezident Donald Trump u soudního procesu s pornoherečkou Stephanii...
19. dubna 2024 10:02

Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy,...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

Lidé sledují vojenskou techniku v centru Moskvy. (9. května 2023)
19. dubna 2024 8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

V Německu zadrželi dva Rusy, sabotážemi chtěli zabránit v pomoci Ukrajině

Německá policie v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří chystali sabotážní...
aktualizováno  18. dubna 2024

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali...

Zobrazit více

Komentáře a analýzy

ANALÝZA: Kde brát vojáky? Ukrajině hrozí, že zdecimuje generaci. Už to zažila

Lidé vzdávají úctu u rakví ukrajinských vojáků Serhije Konovala a Tarase...
12. dubna 2024

Premium Na počátku třetího roku se válka pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Ruská invazní armáda se po drobných...

Ukrajinci slábnou, to je fakt, popsali reportérům Češi bojující na frontě

Petr a Pavel. Dva čeští bojovníci ve službách Ukrajiny. „Nevidím to moc...
12. dubna 2024

Premium Reportéři iDNES.cz se vypravili na frontu na Ukrajinu za vojáky, kteří přišli bojovat z Čech. Jeden...

Stvořila válečnou ekonomiku. Kdo je křehká žena, která zachránila Putina

Jak z toho vybruslit?. Elvira Nabiullinová řeší těžké výzvy.
12. dubna 2024

Premium Existuje jedna žena, dokonce ani ne Ruska, ale etnická Tatarka, bez níž by byl Vladimir Putin...

Vláda jede na autopilota. Miloš Zeman o zdraví, Pellegrinim, Izraeli i eurovolbách

Bývalý prezident Miloš Zeman
11. dubna 2024

Premium Bývalý prezident Miloš Zeman přirovnává premiéra Petra Fialu k pilotovi havarujícího letadla....

Ruští výsadkáři dobývají velký vodní kanál. Stavělo ho 20 tisíc komsomolců

Kanál zásobující donbaské továrny vodou z řeky Severní Doněc byl postaven v...
10. dubna 2024

Premium Bachmut, Avdijivka a nyní Časiv Jar. Na donbaské frontě se schyluje k další velké bitvě o město,...

Zobrazit více

Časová osa

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly převzaly po stažení ukrajinských jednotek úplnou kontrolu nad městem Avdijivka na východě Ukrajiny.
Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedly tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu. Příčina smrti se zjišťuje, podle služby se mu po procházce udělalo špatně a ztratil vědomí.
Ukrajina vyměnila šéfa armády. Vede ji Oleksandr Syrskyj, architekt obrany Kyjeva. Odcházejícího generála Zalužného chce prezident Zelenskyj v týmu.
Nejméně deset lidí zahynulo při ukrajinském ostřelování ruského Belgorodu, uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Ruská diplomacie podle TASS žádá, aby se ČR zúčastnila RB OSN věnované ostřelování ruského Belgorodu a vysvětlila české dodávky zbraní na Ukrajinu. Česko se jednání účastnit nebude, odmítá sloužit lživé ruské propagandě, řekl Lipavský.
Summit EU v Bruselu rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, oznámil na sociální síti X předseda Evropské rady Michel.
Ruský prezident Putin podepsal zákon o odstoupení Moskvy od ratifikace Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT), informuje TASS.
Ukrajinský generální štáb informoval, že ukrajinské síly ovládly ves Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti. O tuto osadu sváděly ruské a ukrajinské síly tvrdé a krvavé boje po řadu měsíců.
Ruský prezident Vladimir Putin se setkal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě.
Ruská ústřední volební komise oznámila, že vládnoucí strana v zemi získala nejvíce hlasů ve volbách konaných v okupovaných ukrajinských regionech, zatímco Kyjev a Západ odsoudily hlasování jako podvod.
Ukrajina pokročila v protiofenzivě, kterou zahájila letos v červnu s cílem získat znovu kontrolu nad Ruskem obsazeným územím. Europoslancům to v Bruselu řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
Ukrajina ohlásila výsadek na západním cípu Krymu. Během obojživelné akce se vylodily speciální síly u jedné z ruských základen.
V ruské Tverské oblasti havarovalo soukromé letadlo, všech deset lidí na palubě zahynulo. Na seznamu pasažérů byl i šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin.
Česká policie stíhá za porušení mezinárodních sankcí Rusa, který se podle ní podílel na převodech peněz oligarchy sankcionovaného kvůli anexi Krymu.
V saúdskoarabské Džiddě jednali diplomaté a vládní poradci asi čtyř desítek zemí. Cílem summitu bylo dohodnout základní principy ukončení ruské války na Ukrajině.
Oligarcha a šéf vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že ruská armáda zaútočila na jeho tábory. Obsadil Rostov na Donu a vyhlásil „pochod spravedlnosti“ na Moskvu, v rámci nějž požadoval rezignaci ministra obrany Šojgua a náčelníka generálního štábu Gerasimova. Dvoudenní puč ukončila dohoda a Prigožin odešel do Běloruska.
Ukrajinská protiofenzíva začala, tvrdí ABC News a The Washington Post s odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje. Kyjev svůj protiútok nepotvrdil.
Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu na jihu Ukrajiny. Kachovská vodní elektrárna byla kompletně zničena. Tisíce lidí musely být evakuovány.
Ukrajina podle Ruska zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to uvedla agentura RIA Novosti. Ukrajinská armáda ale dala podle médií najevo, že protiofenzívu nezačala.
Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina se kvůli nedostatku munice k 10. květnu stáhne od ukrajinského Bachmutu, oznámil šéf uskupení Jevgenij Prigožin.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Kyjev podle něj vyšle do Pekingu velvyslance.
Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v souvislosti s únikem utajovaných amerických dokumentů, které odhalují citlivé informace spojené s válkou na Ukrajině, zatkl 21letého gardistu Jacka Teixeiru, uvedl podle listu The New York Times (NYT) americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.
Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Obvinil jej z válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Zatykač vydal i na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovovou. Rusko jurisdikci ICC neuznává.
Ruský prezident Vladimir Putin v projevu k ruským zákonodárcům opět obvinil z rozpoutání konfliktu na Ukrajině Západ. Podle něj se snažil zničit Rusko a jeho ekonomiku.
Americký prezident Joe Biden přiletěl na návštěvu Kyjeva. Setkal se s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle ukrajinského prezidenta diskutovali o zbraních dlouhého doletu.
Při pádu ukrajinského vrtulníku ve městě Brovary zahynulo podle policie 16 lidí, zraněných je 22. Na palubě byl ministr vnitra a jeho zástupci.
Počet obětí ruského útoku z 14. ledna, kdy raketa zasáhla obytný dům ve městě Dnipro vzrostl na 40, informovala ukrajinská média s odkazem na oblastní správu.
Po ukrajinském novoročním útoku na provizorní ubytovnu mobilizovaných vojáků v Makijivce zahynulo 63 vojáků, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Podle Kyjeva po raketovém zásahu zemřely stovky Rusů.
Joe Biden se sešel v Bílém domě s Volodymyrem Zelenským. Biden zopakoval, že USA budou dál podporovat Ukrajinu, čelící ruské agresi. Ocenil sílu Ukrajinců, kteří se invazi brání.
Byla zasažena ruská letiště Engels a Ďagilevo, kde sídlí strategické bombardéry odpalující rakety na dlouhé vzdálenosti. Kyjev se k útokům nepřihlásil.
Senát stvrdil parlamentní souhlas a v Česku se bude moci příští rok vycvičit až 4 000 ukrajinských vojáků. Výcvik se uskuteční v prostoru Libavá, bude se týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí. Do konce příštího roku by se mělo podle vládního podkladu uskutečnit pět čtyřtýdenních turnusů, každého by se mohlo zúčastnit až 800 ukrajinských vojáků.
Na polské území dopadla raketa, zahynuli dva lidé. Podle předběžných zjištění ji vypálily ukrajinské ozbrojené síly, když mířily na přilétající ruskou střelu.
Ukrajina opět kontroluje město Cherson.
Ruský prezident Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukrajinských oblastech, které se Moskva snaží anektovat, informují tiskové agentury.
Rusko zaútočilo na ukrajinská města 84 řízenými střelami a 24 drony. Nejméně 19 lidí zemřelo a 105 bylo zraněno.
Část Kerčského mostu, který spojuje pevninské Rusko a okupovaný Krym, se zřítila. Podle ruského protiteroristického výboru na mostě vybuchla bomba nastražená v nákladním autě. Při incidentu zahynuli tři lidé, patrně cestující v autě jedoucím vedle nákladního vozu.
Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko a vyvarovali se cest na jeho území. Důvodem je hrozba zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu.
Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti.
Mluvčí Kremlu potvrdil, že 30. 9. budou k Rusku připojeny čtyři ukrajinské oblasti, kde se konala referenda. Kyjev a Západ anexi neuznávají.
Šéf okupační správy v Záporožské oblasti Jevhen Balickyj oficiálně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o připojení k Rusku, oznámila agentura TASS. O stejný krok požádal vůdce samozvané Luhanské lidové republiky i proruská správa Chersonské oblasti.
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Uvedl, že je to na obranu území před Západem, který se snaží zničit Rusko.
Představitelé Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záprožské oblasti oznámili, že uspořádají referenda o přistoupení k Ruské federaci.
Ukrajinská armáda vytlačila ruské síly z několika dalších obcí v Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, uvedla dnes DPA.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že ukrajinské síly dobyly zpět Izjum na východě Ukrajiny.
Ukrajinským silám se v Charkovské oblasti podařilo znovu dobýt některá místa obsazená Ruskem, oznámil prezident Zelenskyj.
Ukrajina se přihlásila k zodpovědnosti za ostřelování Ruskem anektovaného Krymského poloostrova včetně ruské vojenské letecké základny Saky.
Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země.
Rusové se chystají odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě, omezili již přístup personálu, uvedla ukrajinská firma Enerhoatom.
Ve Lvově se sešli ukrajinský prezident Zelenskyj, turecký prezident Erdogan a generální tajemník OSN Guterres.
Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, byla znovu ostřelována, hlásí Enerhoatom. Z ostřelování se vzájemně obviňují Rusové a Ukrajinci.
V Evropské unii začal v plném rozsahu platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v rámci pátého balíku protiruských sankcí.
Ukrajinské ozbrojené síly vyřadily z provozu Kachovský most v okupované Chersonské oblasti na jihu země. Po poškození Antonivského mostu v Chersonu ukrajinskou palbou se tak dále komplikuje zásobování ruských vojsk na pravém břehu Dněpru.
Na západě anektovaného Krymu byla napadena ruská letecká základna a muniční sklady, uvedl ruský list Kommersant. Svědci hlásili exploze a stoupající dým. Ruské ministerstvo obrany oznámilo explozi několika kusů letecké munice v úložišti na letišti Saky u Novofedorivky. Místní úřady evakuovaly obyvatele z okolí. Podle záchranářů byli zraněni tři lidé.
Rusko kvůli poplatkům přerušilo na začátku srpna export ropy jižní větví ropovodu Družba, uvedla Reuters. Tento ropovod vede do Maďarska, na Slovensko a do Česka.
Při útoku na věznici v obci Olenivka zemřelo podle představitelů samozvané separatistické Doněcké lidové republiky 53 ukrajinských válečných zajatců. Počty hlášených raněných se podle různých ruských nebo separatistických zdrojů pohybují od 75 do 130.
Státy Evropské unie se shodly na přijetí nové, už sedmé, sady sankcí proti Rusku. Zakáží dovoz ruského zlata či rozšíří postihy proti největší bance Sberbank.
Geografické cíle Ruska na Ukrajině se už neomezují jen na Donbas, ale vztahují se také na další ukrajinská území, řekl podle listu Kommersant ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Nejde jen o Doněck a Luhansk, ale i Cherson a Záporoží.
Ukrajinský parlament odvolal generální prokurátorku Irynu Venediktovovou a šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova.
Podle britského ministerstva obrany Rusko využilo žoldnéře z ruské Vagnerovy skupiny k posílení svých jednotek na Ukrajině. Sehráli ústřední roli například v dobytí Popasny a Lysyčansku.
Ukrajina přerušila diplomatické vztahy s KLDR v reakci na to, že Severní Korea uznala separatistickou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.
NATO oznámilo, že zvýší počet vojáků schopných rychlého nasazení na více než 300 000. Nyní mají síly rychlé reakce 40 000 vojáků.
Ukrajinský Severodoněck padl zcela pod kontrolu ruských jednotek.
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie udělili Ukrajině a Moldavsku status kandidátské země.
Evropská komise doporučila kandidaturu Ukrajiny do Evropské unie.
Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck na ukrajinském Donbasu s dalším územím pod kontrolou ukrajinských sil, jsou pravděpodobně zničené, uvedlo britské ministerstvo obrany.
Poměr dělostřelectva Ruska a Ukrajiny je na některých místech deset ku jedné a frontová linie je dlouhá přes 1000 kilometrů, uvedl na Twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.
V Severodoněcku na východě Ukrajiny dál zuří líté boje, podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ale Ukrajina má stále pod kontrolou jeho průmyslovou oblast a chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí.
Ruské ostřelování chemičky Azot v Severodoněcku způsobilo po úniku desítek tun maziva mohutný požár, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Neřekl však, zda se požár v podniku, kde se skrývají stovky civilistů, podařilo uhasit.
Soud v samozvané Doněcké lidové republice na Ukrajině odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka, kteří bojovali na ukrajinské straně.
Evropský parlament doporučil EU, aby udělila Ukrajině status kandidátské země.
Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Země odmítla přistoupit na platby v rublech, jak žádá Kreml.
Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
Za válečné zločiny na Ukrajině byl odsouzen první Rus. Za zabití neozbrojeného civilisty vyměřil soud ruskému vojákpvi Vadimu Šišimarinovi doživotí.
Válka na Ukrajině přešla podle ukrajinských a západních vojáků do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“.
Velitel pluku Azov vydal rozkaz zbývajícím vojákům v ocelárnách Azovstal, aby ukončili jejich obranu a zachránili si život.
Švédsko podepsalo přihlášku do Severoatlantické aliance.
Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu.
Finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili, že Finsko bude usilovat o vstup do Severoatlantické aliance (NATO).
Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že nebude moci vyvážet plyn do EU potrubím Jamal přes Polsko kvůli ruským sankcím na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část tohoto plynovodu.
Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba oznámil, že Ukrajina změnila plán a chce osvobodit celé své území.
Ruský prezident Vladimir Putin v projevu na přehlídce k výročí konce druhé světové války prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností - a za vlast nyní podle něj bojují ruská vojska v Donbasu. Ruskou invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí a Kyjeva.
Z Azovstalu, který je posledním útočištěm ukrajinských obránců města Mariupol, byli evakuováni všichni starci, ženy a děti, uvedl Kyjev.
Ruské jednotky vstoupily do oceláren Azovstal. Podle starosty města se tam ukrývají stovky civilistů, včetně více než 30 dětí.
Začala evakuace lidí z železáren a oceláren Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu.
Ruský Gazprom ukončil dodávky plynu do Polska a Bulharska.
Ve druhé fázi vojenské operace na Ukrajině má ruská armáda za cíl získat úplnou kontrolu nad Donbasem na východě země a nad jižní Ukrajinou. Podle agentury TASS to řekl zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu generálmajor Rustam Minněkajev.
Rusko oznámilo, že ukrajinský Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska a Doněcké lidové republiky. Vladimir Putin zrušil útok na hutní komplex Azovstal. Rusko odmítlo návrh na příměří během nadcházejících pravoslavných Velikonoc.
Kyjev oznámil, ze Rusko zahájilo ofenzivu v Donbasu. Ukrajina tak vstoupila do druhé fáze války.
V Černém moři se potopil ruský křižník Moskva. Údajně ho předtím zasáhly ukrajinské rakety.
Starosta Mariupolu oznámil, že ve městě zemřelo přes 21 000 civilistů.
Starosta Mariupolu oznámil, že ve městě zemřelo přes 21 000 civilistů.
Mluvčí Kremlu připustil, že Rusko na Ukrajině utrpělo značné ztráty.
Evropská komise navrhla zákaz dovozu ruského uhlí do EU. Česká republika poslala na Ukrajinu tanky T-72M.
Evropské země v reakci na masakr v Buči vypovídají desítky ruských diplomatů. Joe Biden označil Putina za válečného zločince.
Ukrajinské jednotky v Buči a dalších osvobozených městech u Kyjeva objevují desítky povražděných civilistů.
Rusko přeskupuje jednotky, začíná se chystat na ofenzivu v Donbasu a u Charkova.
Ukrajina avizovala, že by mohla přijmout neutrální status. Rusko se začalo stahovat z okolí Kyjeva.
Rusové ohlašují dobytí města Izjum. Podle zdrojů z NATO za první měsíc války padlo 7 000 až 15 000 ruských vojáků.
OSN uvádí, že před boji už domov opustilo deset milionů Ukrajinců. Z toho třetina odešla za hranice, nejvíce do Polska.
Do Kyjeva přijíždí český premiér Petr Fiala spolu se svým slovinským a polským protějškem.
V Rusku je zablokován Twitter, Facebook, BBC. Je zavedena válečná cenzura.
Ruské jednotky přebírají kontrolu na Chersonem. Severně od Kyjeva jejich postup naráží na tvrdý odpor.
Mariupol je obklíčen ruskými jednotkami. Začíná ostřelování a bombardování města.
Hodnota rublu se propadá o třetinu. Ukrajina podává žádost o vstup do EU.
Západ oznamuje tvrdé protiruské sankce. Vybrané banky jsou odpojeny od systému SWIFT, nebe nad Evropou se uzavírá pro ruská letadla.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá americkou nabídku na evakuaci.
Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.
Rusko uznalo nezávislost Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.
Separatisté vyhlásili na východě Ukrajiny samozvané republiky Doněckou a Luhaňskou.
Ruská armáda převzala kontrolu nad Krymem.
Demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan).
Oranžová revoluce vynesla k moci prozápadního Viktora Juščenka.
Ukrajina vyhlásila nezávislost na Sovětském svazu.
Zobrazit více
Sbalit

Videa o válce

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící