Rusové hlásí „osvobození“ další vesnice. U Charkova se brání, tvrdí Ukrajina

  • 42
Ruské síly dobyly vesnici Berestove a na východě Charkovské oblasti, informovalo v neděli ruské ministerstvo obrany. Podle agentury AFP Rusko pokračuje ve svém pomalém postupu v tomto sektoru fronty. Ukrajina zároveň tvrdí, že severně od Charkova jsou ruští vojáci spíš v defenzivě.

„Jednotky vojenského uskupení Západ osvobodily po úspěšných vojenských operacích vesnici Berestove v Charkovské oblasti,“ uvedlo ministerstvo obrany s použitím termínu, kterým Rusové označují okupaci částí ukrajinského území.

Moskva v posledních týdnech hlásila obsazení několika vesnic na východě a severovýchodě Ukrajiny. Naposledy v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské jednotky obsadily vesnici Archanhelske v Pokrovském okrese Doněcké oblasti. Kyjev se k tomu ale nevyjádřil.

Invazní vojska 10. května obnovila v Charkovské oblasti svou ofenzivu, čímž otevřela novou frontu, která má podle analytiků zřejmě roztáhnout ukrajinské obranné linie ve třetím roce války a oslabit ukrajinskou obranu na dalších úsecích fronty.

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pátečním videoposelství uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly získaly nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc podnikly vpád do severních částí Charkovské oblasti, „bojovou kontrolu“.

V nejnovějším videu z neděle Zelenskyj z Charkova upozornil, že Rusko formuje další skupinu vojáků u severní ukrajinské hranice. Video prezident natočil ve zničené charkovské tiskárně.

Institut pro studium války (ISW) pak uvedl, že podle ukrajinských i ruských zdrojů ukrajinské síly v severní Charkovské oblasti „stále více zpochybňují ruskou taktickou iniciativu. Dokonce označily ruské operace v oblasti „za obranné“.

ISW také poznamenal, že ruské síly v Charkovské oblasti operují s omezeným počtem vojáků a dosud nepovolaly další rezervy, což může zpomalovat jejich postup.

,