Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový britský král si zvolil jméno Karel III., z Camilly je královna choť

  20:25aktualizováno  21:22
Po britské královně Alžbětě II., která ve čtvrtek zemřela ve věku šestadevadesáti let, usedne na trůn její nejstarší syn princ Charles. Nový britský král byl následníkem trůnu od roku 1952 a později se stal nejdéle čekajícím nástupcem v britské historii. Po jeho boku bude zemi sloužit jeho manželka Camilla, která získá titul královna choť.
Princ Charles a vévodkyně Camilla (Londýn, 3. června 2022)

Princ Charles a vévodkyně Camilla (Londýn, 3. června 2022) | foto: AP

Byly mu pouhé tři roky, když se jeho matka Alžběta stala královnou, a čtyři, když ji slavnostně korunovali. Nyní, třiasedmdesát let po svém narození, se Charles stane britským králem. Jako své panovnické jméno si zvolil Charles III., což lze do češtiny přeložit jako Karel III. Používání doporučil Ústav pro jazyk český.

„V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ uvedl ve čtvrtek. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě. V pátek Karel III. vystoupí k národu s projevem.

Princ Charles a královna Alžběta II. (Edinburgh, 30. června 2022)

Povahově spíš tichý muž, který dlouhá léta nebýval hlavní postavou pikantních příběhů královské rodiny, nakonec sehrál ústřední roli v jednom z nejsledovanějších okamžiků v novodobé historii britské královské rodiny.

Budu doživotně sloužit všem s úctou a láskou, slíbil národu Karel III.

V roce 1996 se rozvedl se svou manželkou, princeznou Dianou, a o devět let později si po dlouholeté známosti vzal svou celoživotní lásku Camillu Parkerovou Bowlesovou. Ta se nyní stane královnou chotí.

„Až se jednoho dne můj syn Charles stane králem, vím, že jemu a jeho manželce Camille poskytnete stejnou podporu, jako jste poskytli mně. Je mým přáním, aby až ten čas přijde, byla Camilla známa jako královna choť,“ uvedla Alžběta II. loni u příležitosti 70. výročí své vlády.

Pohádková svatba Charlesovi štěstí nepřinesla

Pohádkovou svatbu Charlese s Dianou Spencerovou v roce 1981 sledovaly v přímém přenosu miliony lidí po celém světě, páru štěstí ale nepřinesla.

Manželství, z něhož vzešli dva potomci, princové William a Harry, se počátkem 90. let rozpadlo a v srpnu 1996 se dvojice rozvedla. Diana vinila Charlese z toho, že odmítl ukončit vztah se svou dlouholetou milenkou Camillou. Charles tvrdil, si uchovával svoji víru v manželství, „dokud se nenávratně nerozpadlo“.

Po tragické smrti princezny Diany v roce 1997 Charles přestal před veřejností svůj blízký vztah s Camillou skrývat a v dubnu 2005 si ji vzal. Ne všichni Britové byli nicméně jejich sňatkem nadšeni. Mnozí projevovali názor, že Camilla rozbila princovo první manželství.

Vášnivý ekolog a ochránce klimatu

Prince Charles se narodil jako Charles Philip Arthur George 14. listopadu 1948 v Buckinghamském paláci v centru Londýna.

Základní vzdělání získal na internátní škole v Gordonstounu ve Skotsku a dále má titul bakaláře historie na Cambridgeské univerzitě. Potom sloužil u letectva a námořnictva, má licenci pilota vrtulníku.

Po odchodu z armády založil v roce 1976 Nadaci prince Charlese, jež pomáhá handicapovaným v Británii, je patronem, prezidentem nebo členem více než 400 dalších charitativních organizací. Titul prince waleského mu byl udělen v roce 1958 (korunován byl ale až v červenci 1969). Loni po úmrtí jeho otce prince Philipa na něj přešel i titul vévoda z Edinburghu.

Zeman truchlí nad královnou, čeští politici připomínají službu monarchii

Charles je vášnivým ekologem a podporuje biofarmaření. Často se vyjadřuje ke změnám klimatu a vyzval například hlavy států a vlád, aby spolupracovaly s představiteli byznysu a soukromého sektoru na společném řešení klimatické krize, politiky obvinil z nečinnosti.

„Oči a naděje celého světa se upírají na vás,“ řekl následník britského trůnu loni na klimatické konferenci OSN ve skotském Glasgow.

Rád také maluje, vystavoval a prodal mnoho děl a též publikoval knihy o malování. Na jeho obrazech jsou většinou krajinky či hrady. Též sbírá modely aut a nejvíce si libuje v britské značce Aston Martin.

Jeho zájem o architekturu jej několikrát zavedl i do Česka. Naposledy v roce 2010 se kromě Prahy podíval i do Brna a navštívil také ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. V roce 2000 si prohlédl barokní zahrady pod Pražským hradem a v Brně zahajoval výstavbu Technologického parku.

Alžběta byla královnou srdcí, řekl Macron. Podle Bidena definovala celou éru

V poslední době Charles opět porušil tradici, že britská královská rodina se vyjadřuje jen velice výjimečně k aktuálnímu politickému dění. Ruský únorový útok na Ukrajinu popsal jako „brutální agresi a bezohledný útok na demokratické hodnoty“.

Právě princ Charles v roce 2014 během návštěvy Kanady způsobil rozruch, když se na veřejnost dostala jeho soukromě pronesená poznámka, že Putin se „chová jako Hitler“. Komentář pronesený po ruské anexi Krymu pak ostře odsoudilo ruské ministerstvo zahraničí.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
Autoři: ,

Harryho podpořili sourozenci princezny Diany. Král se bavil na party

Princ Harry po účasti na bohoslužbě v katedrále svatého Pavla v Londýně (8....

Britský princ Harry přijel do Londýna k příležitosti deseti let od založení sportovních her...

Bývalého partnera princezny Beatrice našli mrtvého, nejspíš se předávkoval

Paolo Liuzzo (Austrálie, 30. září 2009)

VIDEO Bývalý partner britské princezny Beatrice (35) Paolo Liuzzo (†41) byl nalezen mrtvý v hotelovém...

Princ William vařil špagety. Charita byla první akcí od oznámení rakoviny Kate

Princ William navštívil charitativní organizaci Surplus to Supper pro...

VIDEO Princ William (41) se vrátil k plnění svých veřejných povinností. Poprvé od chvíle, kdy jeho...

Expert: Britští panovníci na trůnu umírají. Abdikace je pro ně sprosté slovo

Ondřej Kubáček, odborník na britskou královskou rodinu, v pořadu iDNES.cz...

VIDEO Rozstřel Ani zdravotní komplikace nedonutí Karla III. abdikovat. Britští králové totiž na trůnech umírají,...

Vaření s Meghan, Harry o pólu. Princ s chotí chystají netflixové novinky

Vévodkyně Meghan a princ Harry (New York, 23. září 2021)

VIDEO Princ Harry s manželkou Meghan budou mít na Netflixu další pořady. Po dokumentu, v němž se naváželi...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Kate je nejoblíbenější z královské rodiny. Hlasujte, kdo je sympatický vám

Princ William, vévodkyně Kate a jejich děti princezna Charlotte, princ Louis a...

VIDEO Princezna Kate je nejoblíbenějším členem britské královské rodiny, za poslední dva měsíce...

  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití. Padající kusy ledu měly někde i téměř 10 centimetrů. Výstraha platila až do noci pro celé území. První...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo dítě a dvě ženy utrpěly zranění, uvedla stanice N1. Záhřeb předá vyšetřování českým úřadům. Podle...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin Schmarcz na bývalého policistu Roberta Šlachtu v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News....

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele, ponorka na jaderný pohon Kazaň mezitím zamířila na sever. Objevila se u floridského pobřeží, kde ji...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém Těšíně zabil padající strom člověka, řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Kvůli...

„Bere si často zbraně do školy.“ Policie věděla, že hledá ozbrojeného vraha

Premium

Je to jednoznačné a není o tom pochyb. Kladenští policisté a kriminalisté, kteří přijeli 21. prosince do Hostouně na Kladensku, kde v domě nalezli mrtvého zastřeleného otce vraha z filozofické...

Prezidentská debata Biden vs. Trump čili tři na jednoho. Jak v duelu uspět

Premium

Cílem nadcházející televizní debaty před americkými prezidentskými volbami je, aby Biden zůstal příčetný a Trump nevypadal jako kandidát na prezidenta Klubu rváčů.

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již evidují kolem 200 událostí. Nejvíce je zasažena obec Velký Týnec, kde se rozvodnil potok a zaplavil...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky mezi českými a slovenskými politiky, může být zklamán. Začalo to přitom nadějně. „Vnímám to jako...

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Nahé šaty Kate Mossové. Prosvítily je blesky, odstartovaly hvězdnou kariéru

Seriál Byl to jeden z momentů, který definoval devadesátá léta. Jednoduché šaty, které dokonale odhalily tělo své nositelky,...

Manželka řekla, že o peníze se mi postará, což udělala, říká Dvořák

Kdysi mu slíbila, že ho zbaví starostí o peníze a své slovo splnila. Jája, manželka Josefa Dvořáka, pečuje o svého...

Velká proměna Michala Davida: dvacet kilo dole. Žádné pivo, ale fitko a tenis

Michal David (63) zhubl v posledních měsících dvacet kilo a cítí se výborně. V rozhovoru pro iDNES.cz muzikant...

Příběh Vlaďky: Jsem v šoku. Manžel má milenku, je starší a ošklivější než já

Neříkám, že naše manželství nemělo žádné mouchy, ale myslela jsem si, že nám to docela klape. Pravda je ale někde...