Atentátník na Trumpa byl členem střeleckého klubu. Na škole mu střelba nešla

  • 18
Matthew Crooks, jehož úřady identifikovaly jako střelce, který se v sobotu na předvolebním mítinku v Pensylvánii pokusil zastřelit bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl členem pensylvánského střeleckého klubu, oznámil klub v prohlášení. Podle jeho mladšího spolužáka nebyl mladík přijat do školního střeleckého týmu, protože mu střelba nešla. FBI útok vyšetřuje také jako možný domácí terorismus.

Clairtonský střelecký klub v Pensylvánii potvrdil, že Crooks byl jeho členem, ale doplnil, že s ohledem na pokračující vyšetřování nemůže sdělit další podrobnosti. Jeho předseda Bill Sellitto ovšem poznamenal, že organizace je událostmi znechucena.

„Je nám z toho zle. Je to zkrátka hrozné,“ dodal. Klub v prohlášení atentát odsoudil. „Vyjadřuje rovněž upřímnou soustrast rodině Comperatoreových a modlí se za všechny zraněné včetně bývalého prezidenta,“ doplnil.

Padesátiletý Corey Comperatore, bývalý velitel dobrovolného hasičského sboru v Buffalo Township, byl identifikován jako jediná oběť, Crooks jej při atentátu v Butleru v Pensylvánii smrtelně postřelil. Útočníka podle úřadů zabil jeden z ostřelovačů tajné služby pověřené ochranou prezidentů a exprezidentů USA.

Republikáni potvrdili nominaci Trumpa, viceprezidentem kritik pomoci Kyjevu

Na střední škole se Crooks pokusil dostat do školního střeleckého týmu, ale nebyl přijat, protože nebyl ve střelbě dobrý, uvedl současný šéf týmu Frederick Mach, který byl v nižším ročníku. Crooksův spolužák Jason Kohler útočníka popsal jako samotáře, který často chodil do školy v loveckém oblečení, u oběda seděl sám a čelil šikaně kvůli tomu, jak se oblékal. Michael Dudjak, který také chodil do stejné školy, uvedl, že Crooks byl tichý, hodně času trávil sám, nevyjadřoval se k politice a nebyl aktivní na sociálních sítích.

Crooks pracoval jako pomocná síla v kuchyni v domově důchodců nedaleko svého rodného města v Pensylvánii, kde v roce 2022 absolvoval střední školu. Ačkoliv byl podle amerických médií registrován k volbám jako stoupenec republikánů, v lednu 2021 poslal malý příspěvek organizaci vybírající politické příspěvky na podporu kandidátů Demokratické strany. Podle místního zpravodajského webu Tribune Review získal Crooks při dokončení studia na střední škole cenu ve výši 500 dolarů (11.600 Kč) za matematiku a přírodní vědy.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) uvedl, že na Crooksově profilech na sociálních sítích nenašel žádné výhrůžky a že v mladíkově anamnéze nebyly psychické potíže. Zbraň použitou při útoku podle úřadů zřejmě legálně koupil střelcův otec, avšak Crooks jednal sám. Jeho otec Matthew pouze v sobotu večer televizi CNN řekl, že se snaží zjistit „co se sakra děje“ a nebude s novináři podrobněji mluvit, dokud se nespojí s policií.

FBI atentát na exprezidenta Trumpa vyšetřuje jako možný domácí terorismus

FBI sobotní útok na exprezidenta Donalda Trumpa vyšetřuje také jako možný domácí terorismus, píše server Axios s odkazem na nedělní sdělení nejmenovaných informovaných činitelů. Vyšetřovatelé se domnívají, že 20letý střelec Thomas Matthew Crooks jednal sám.

Také podle agentury AP incident FBI vyšetřuje jako „potenciální akt domácího terorismu“. Vzhledem k nejasnému motivu útočníka se však šíří konspirační teorie, dodává agentura.

Při prohlídce vozidla a Crooksova domu v Bethel Parku v Pensylvánii byla nalezena „podezřelá zařízení“, která „pyrotechnici zabezpečili a která jsou nyní vyhodnocována v laboratoři FBI“, cituje Axios e-mail od všetřovatelů z nedělního večera.

Na objasnění motivu podle FBI spolupracuje kriminální a protiteroristické oddělení úřadu. FBI podle Axios potvrdil, že Crooks na mítinku ve městě Butler v Pensylvánii střílel ze samonabíjecí pušky AR-556, což je typ zbraně, které opakovaně používají pachatelé masových střeleb v USA. Pušku zřejmě koupil jeho otec, který společně s dalšími členy rodiny s vyšetřovateli spolupracuje.

,