Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Macron nad propastí. Sjednocená levice mu chce ukrást volby, jeho spojenci úpí

  19:53
Emmanuel Macron má před volbami další problém. Levicové strany půjdou do klíčového hlasování v nové koalici, jež sdružuje socialisty, komunisty i zelené. Podle průzkumů má blok šanci utržit přes třicet procent hlasů a navzdory názorové roztříštěnosti i nástrahám volebního systému může být v Národním shromáždění druhým nejsilnějším uskupením. Proti prezidentovi už se začínají bouřit jeho někdejší spojenci.
Jean-Luc Mélenchon na propalestinské demonstraci v Paříži (8. června 2024)

Jean-Luc Mélenchon na propalestinské demonstraci v Paříži (8. června 2024) | foto: Profimedia.cz

I nesmlouvavý Emmanuel Macron si musí v posledních dnech pokládat otázku, zda bylo vyhlášení předčasných parlamentních voleb správným strategickým krokem. Koalice kolem jeho strany Obnova v průzkumech paběrkuje kolem 18 procent. Národní sdružení Marine Le Penové míří k vítězství.

Do boje o francouzskou budoucnost se však rozhodla vstoupit i levice, jež půjde do voleb pod názvem Nová lidová fronta a sdruží Socialistickou stranu (PS), Nepoddajnou Francii (LFI) Jean-Luca Mélenchona, koalici Zelených (LE) a Francouzskou komunistickou stranu (PCF). Macron se rázem dostal do kleští, ze kterých není úniku, levice se dostala v průzkumech na druhé místo.

V boji proti nástupu krajní pravice nastal čas na to, abychom dali stranou věci, na kterých se neshodneme.

François Hollandebývalý francouzský prezident

Spojenectví levicových stran přišlo náhle. Neúspěšný prezidentský kandidát Mélenchon a jedna z nejvýraznějších postav francouzské levicové politiky posledních let Raphaël Glucksmann na sebe ještě nedávno nevybíravě útočili. Glucksmann slíbil, že pokud v eurovolbách uspěje, což se nakonec stalo, bude to konec „éry brutality Jean-Luca Mélenchona“.

Tehdy však nemohl tušit, že jeho vlast čekají za pár týdnů volby. Glucksmann po zformování levicové koalice otočil, píše Le Monde. „Existují chvíle, kdy se člověk musí zastavit, nahlédnout do minulosti a přiznat si, co je jeho povinností,“ prohlásil.

Levice od něj dostala posvěcení ke spolupráci pod podmínkou, že Mélenchon se v případě, že Nová lidová fronta ukořistí parlamentní většinu, nestane premiérem. Šéf LFI se ostatně nechal slyšet, že „s ním si nikdo nemusí dělat starosti“. „Pokud nechcete, abych byl premiérem, tak jím prostě nebudu,“ slíbil.

Koalice jako recept na úspěch

Pro levicové strany je sdružení do více či méně funkční koalice otázkou přežití. Jednotlivé strany by jinak kvůli specifické podobě voleb narazily. Poslanci se ve Francii vybírají dvoukolovým většinovým systémem. Obvody jsou jednomandátové. První kolo probíhá podle pravidla absolutní většiny, poslanecký mandát tedy získá ten kandidát, jenž dostane více než padesát procent hlasů. Což však není příliš časté.

„Jsme symbol ohrožení.“ Muslimové ve Francii se bojí vítězství krajní pravice

V případě, že nikdo padesát procent nepřekoná, se po týdnu koná druhé kolo voleb. Do něj postoupí kandidáti, již v prvním nasbírali nejméně 12,5 procenta hlasů. Teoreticky tak může do druhého kola proklouznout až osm kandidátů, většinou však jde o dva až tři. A právě spojenectví více stran a vyslání jednoho silného kandidáta je pro druhé kolo klíčové.

Macron, zdá se, nemá před neúspěchem kam utéct. Národní sdružení a Nová lidová fronta mají podle posledních průzkumů očekávaný zisk v prvním kole přes třicet procent. Pokud po druhém kole některý z volebních bloků získá většinu, Macronova potupa bude dokonána takzvanou kohabitací, kdy se o vládu nad zemí dělí prezident a strana z rozdílného politického spektra.

Příležitost v nadcházejících volbách zavětřili i politici, již mají to nejlepší za sebou. Někdejší prezident François Hollande byl ještě nedávno Mélenchonovým hlasitým kritikem, v blížících se volbách však bude kandidovat za Novou lidovou frontu ve volebním obvodu Corrèze, píše stanice France 24. „V boji proti nástupu krajní pravice nastal čas na to, abychom dali stranou věci, na kterých se neshodneme,“ vysvětlil.

Průzkumy ukazují i na jeden nezanedbatelný problém, na nějž mohou partaje nové levicové koalice narazit. Budou voliči jednotlivých stran ochotni podpořit názorově velmi pestré hnutí? Stoupenci LFI podle všeho ano, 85 procent oslovených nemá s hlasem pro koalici problém. U dalších partají je situace jiná, pro předvolební levicový blok odmítá hlasovat až třetina příznivců LE a PS.

Průzkumy ve francouzském volebním systému navíc nemusí ani zdaleka odrážet realitu. Ukazují podporu napříč celou zemí, boj o křesla v Národním shromáždění však probíhá v 577 obvodech a jde vždy o sympatie ke konkrétnímu kandidátovi.

Podle politologa Jeana-Yvese Dormagena z institutu Cluster17 s největší pravděpodobností nastane paradoxní scénář, kdy budou příznivci Macrona rozhodovat o budoucím směřování Francie, ale ne tak, jak si prezident představoval. Jeho voliči totiž v mnoha obvodech budou stát před dilematem, zda ve druhém kole hodit hlas krajní pravici, nebo kandidátovi levicové koalice, případně volit nebudou. „A zatím to vypadá tak, že všechny tyto duely by vyhrálo Národní sdružení,“ uvedl pro Politico.

Protesty proti krajní pravici

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po předčasných parlamentních volbách mohla ve Francii dostat do vlády poprvé od druhé světové války. Akce se účastnilo na 250 tisíc lidí. „Nikdy jsem si nemyslela, že zažiji, aby se krajní pravice dostala k moci. A teď se to může stát,“ řekla agentuře AFP 60letá Florence Davidová, která se účastnila pochodu v Paříži. O 40 let mladší Mélodie na manifestaci v Remeši zase uvedla, že se jako „žena a lesba“ cítí vývojem na politické scéně „ohrožená“.

Zdroj: ČTK

Macron se snaží situaci zvrátit, stejně tak někteří jeho věrní. „Je to celé absurdní,“ prohlásil o nové levicové koalici ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti. Směšný mu přijde zejména fakt, že se v jednom týmu sešel někdejší sociální demokrat Hollande i Philippe Poutou, jehož označil za kovaného trockistu.

Současný vládce Elysejského paláce spoléhá právě na to, že velká část voličů, kteří Glucksmannovi zařídili v eurovolbách 14 procent hlasů, nebude ochotna podpořil Novou lidovou frontu plnou osobností s poněkud radikálními levicovými postoji. Ne náhodou se Macron staví do role jediného možného zachránce Francie před extremismem a útočí na Mélenchona coby nejvýraznější osobnost levice.

Jak pohřbít ambice kolegů

Macronova četná veřejná vystoupení však nezakryjí fakt, že uvnitř strany Obnova panuje pohřební nálada. Dokonale ji ilustrují černobílé snímky, které na svém instagramovém účtu zveřejňuje Macronova oficiální fotografka Soazig de la Moissonnièreová. Zachmuřeným výrazům spojenců francouzského prezidenta se nelze divit. „Osobní ambice mnohých lidí možná dostanou ránu, to však musí jít v současné situaci stranou. Náš národ čelí historické výzvě,“ prohlásil v jednom z nedávných projevů Macron.

Nejhůře situace dopadla na současného premiéra Gabriela Attala, jenž byl ještě nedávno jedním z favoritů pro prezidentské volby v roce 2027, ve kterých už Macron po dvou obdobích v Elysejském paláci nemůže kandidovat. Attal po vyhlášení předčasný voleb dlouho mlčel, následně krok svého šéfa označil za „brutální a nečekaný“.

O pár hodin později zacouval a svého šéfa podpořil, v následujících týdnech však může pouze ztratit. Pětatřicetiletý politik se dlouhodobě těší větší oblibě než současný prezident, ve volbách do Evropského parlamentu sváděl boj s podobně mladým lídrem Národního sdružení Jordanem Bardellou, který je horkým kandidátem na premiérský post, připomíná The Guardian.

Sebevražedná mise, nebo geniální tah? Macron riskuje v boji s Le Penovou vše

„Attal se v eurovolbách angažoval opravdu hojně, byl zbraní proti Bardellovi. Obnova přesto prohrála, což mu moc nepomůže. Plusové body mu nepřidá ani to, že se dlouhodobě profiluje jako Macronův nástupce,“ vysvětluje francouzský politolog Bruno Cautrès. Rovnice je v tomto případě jednoduchá: kdo bude v následujících týdnech spojován s Macronem, politicky utrpí.

Dobře je to vidět na někdejším premiérovi Édouardu Philippeovi, jenž se po konci v úřadu vrátil na post starosty svého milovaného Le Havru. V prezidentských volbách patří rovněž k favoritům. Až donedávna byl Macronovi věrný, výsledky eurovoleb však tvrdě označil za „odmítnutí současného prezidenta“.

Pro nadcházející francouzské volby se proto jeho strana Horizons vůbec poprvé rozhodla, že bude kandidovat samostatně, ne v paktu s Obnovou. Philippe navíc podle francouzských médií tiše jedná o případné podpoře s možným spojencem – v poslední době nepříliš jednotnými Republikány.

Autor:
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití. Padající kusy ledu měly někde i téměř 10 centimetrů. Výstraha platila až do noci pro celé území. První...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo dítě a dvě ženy utrpěly zranění, uvedla stanice N1. Záhřeb předá vyšetřování českým úřadům. Podle...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin Schmarcz na bývalého policistu Roberta Šlachtu v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News....

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele, ponorka na jaderný pohon Kazaň mezitím zamířila na sever. Objevila se u floridského pobřeží, kde ji...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém Těšíně zabil padající strom člověka, řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Kvůli...

VIDEO: Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již evidují kolem 60 událostí. Výstrahu před bouřkami rozšířili meteorologové na celou oblast Slezska a...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky mezi českými a slovenskými politiky, může být zklamán. Začalo to přitom nadějně. „Vnímám to jako...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě ještě nedostala k italskému soudci, který přesně takovýto případ řešil. Obrátila se na něj letuška s...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě děti. Jedno přepravil s poraněním hlavy do nemocnice vrtulník, řekl mluvčí středočeských záchranářů...

Kellnerová s partnerem koupili hotel v Krkonoších. Součástí je atomový bunkr

Novým majitelem čtyřhvězdičkového Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně se stal právník a investor Tomáš Otruba,...

Výhru ze Survivoru utratil Mikýř za rozhovor v prázdné O2 areně, vydělal miliony

Martin „Mikýř“ Mikyska (30) vytěžil své vítězství v reality show Survivor Česko & Slovensko 2024 na maximum. Povedl se...

Rok od zkázy ponorky Titan. Vyplouvají děsivá zjištění i nové otázky

Před rokem, 18. června 2023, se v severním Atlantiku ztratila ponorka Titan společnosti Ocean Gate. Pátrání potvrdilo...

Manželka řekla, že o peníze se mi postará, což udělala, říká Dvořák

Kdysi mu slíbila, že ho zbaví starostí o peníze a své slovo splnila. Jája, manželka Josefa Dvořáka, pečuje o svého...

Zpěvačka Katy Perry ukázala prsa. Fanoušci řeší, zda to má zapotřebí

Katy Perry (39) vydá v červenci nový singl s názvem Woman’s World, který podpoří i videoklipem. Aby řádně nalákala své...